torstai 5. maaliskuuta 2020

Minulla on toivoMinulla on toivo ilmastonmuutoksen heikkenemisen suhteen. Toivo on tunne. Asioita ei ratkaista vain järjellä - vaikka moni luulee niin. Tunteet ovat kuvioissa aina mukana, koska arvot, moraali ja periaatteet rakentuvat tunteiden pohjalta.

Ilmasto on muuttunut ja muuttuu yhä. Suurimman uhan maailmalle muodostaa se, ettei reagoida tarpeeksi paljon ja tarpeeksi ajoissa. Tämä on puhdasta faktaa.


Jos hyväksytään tunteiden vaikuttavan toimintaan, on todennäköisempää, että pystytään tekemään sekä tietoihin että moraaliin perustuvia päätöksiä.

Ratkaisu toivoon on Immanuel Kantin käsitys toivosta. Kantin näkemys on, että ei ole hyvä toivoa ilman perusteita. Aluksi on hankittava tietoa ja tehtävä jotakin asioiden hyväksi. Sitten vasta on lupa toivoa. Oikeutettu, faktoihin perustuva toivo suojaa lamaannuttavalta pessimismiltä ja välinpitämättömyydeltä. Henkilö, jolla on toivoa, tekee jotakin konkreettista todennäköisemmin kuin ihminen, jolla toivoa ei ole.


On totta, ettei esimerkiksi yksilön lentomatka Suomesta Thaimaahan tai lounaslautasen liha hetkauta ilmastoa suuntaan tai toiseen. On totta, että mahdollisuudet muutokseen on valtaapitävillä.

Samalla on totta, että valtaapitävät ovat ihmisiä. Myös he tekevät päätöksiä järjen ja tunteen yhdistelmällä. Tässä yhdistelmässä yleisellä mielipiteellä on tärkeä rooli - ja yleinen mielipide puolestaan rakentuu yksilöistä.


Lähteet: Helsingin Sanomat 22.2.2020, kuvat omat

What do you want to do ?
New mail

4 kommenttia:

 1. Olen Kantin kanssa samaa mieltä toivosta.Sama pätee valittamiseen. Turha valittaa jos ei itse yritä vaikuttaa mitenkään. Siksi äänestän. Upeita kuvia, luonnon oikein haistaa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Tuosta ruinaamisesta ja valittamisesta ilman omia tekoja tai käyttäytymistä olen täysin samaa mieltä. Siksi minäkin esimerkiksi äänestän. Välinpitämättömyys ilmastonmuutosta kohtaan on tosi ikävää ja surullista. Jätetään toimimatta esimerkiksi siksi, että ajatellaan, että muut hoitaa. Ja jotkut jopa kieltävät asian täysin. Tai jotkut yritykset tekevät nopean viherpesun ja sen alla on pelkkiä tyhjiä lupauksia. Vain pintaa on se, että halutaan olla ympäristöfiksuja vain sen takia, että se on ilmassa, trendi tai muodikasta. Tällaisessa asennoitumisessa into lopahtaa helposti, koska syy ei ole sisäinen vaan ulkoinen.

  VastaaPoista
 3. Pelkkä toivo ilman tietoa on turhaa. Turha toivo on julma toivojalle. Turhan toivon varassa on kuin roikkuisi löysässä hirressä. Tarvitaan tekoja toiveiden tueksi.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Tosiaan teot ja tieto liittyvät toivoon. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!