keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Miten saada kaupan ruukkuyrtit kukoistamaan?Basilika nahistuu parissa päivässä keittiön pöydällä. Se harmittaa. Miten saada ruukkuyrtit säilymään mahdollisimman pitkään?

Kysymykseen vastaa puutarhaneuvoja Jyrki Uimonen. "Jos haluaa varmistaa, että yrtti säilyy mahdollisimman hyvänä pitkään, kannattaa jo kaupassa kurkata sen juuriin. Jos juuret ovat vaaleanvihreitä, ne ovat toiminnassa eli voivat imeä vettä. Jos juuristo on ruskea, se ei enää toimi."

Kotona yrtti kannattaa laittaa astiaan, jonka pohjalla on vettä. Näin se ei kuivu, ja syöntiaika pitenee.Pitäisikö ruukkuyrttiä säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Jos yrtin juuristo on kunnossa ja se saa vettä, se kannattaa jättää huoneenlämpöön. Mutta jos juuret ovat muuttuneet ruskeiksi, jääkaappi saattaa pidentää sen ikää.

Yrttien välillä on eroja siinä, kuinka ne kestävät jääkaapin viileyttä. Varmin keino pilata basilika on laittaa se jääkaappiin, jossa se sitten mustuu. Basilika viihtyy parhaiten huoneenlämmössä. Myös sitruunamelissa on arka kylmälle. Ruohosipuli, tilli ja persilja säilyvät hyvin jääkaapissa.Yrttiä ei kannata napsaista poikki juuresta, koska yrtti säilyy paremmin, jos se on kiinni multapaakussa.

Kannattaako kaupasta ostettuja yrttejä istuttaa multaan? Tähän aikaan vuodesta on liian vähän valoa, mutta jo kuukauden päästä sitä on riittävästi. Istutus voi onnistua.Ennen kuin ruukun istuttaa multaan, yrttiä kannattaa syödä. Yrttiviljelmä kannattaa sijoittaa ikkunan ääreen, jotta se saisi mahdollisimman paljon valoa. Ruukkurosmariini ja -ruohosipuli sopivat hyvin jatkoviljelyyn. Sen sijaan tillin viljely ei onnistu juuri koskaan.

Jos yrtti näyttää alkavan nahistua, eikä sille ole käyttöä, Uimonen neuvoo pakastamaan yrtin. Muun muassa silputtu ruohosipuli, tilli ja persilja sopivat hyvin pakastamiseen, basilika ei.
Lähteet: Helsingin Sanomat 22.2.2020, kuvat Pixabay
What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

8 kommenttia:

 1. Kiitos näistä vinkeistä ja olenkin aina miettinyt heh miksi meillä yrtit kuolee. Eli alan tuijottelemaan juuriin. :)

  Ihanaa viikon jatkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Juu, juuriin on tuijoteltava. Meillä mustuu ja kuolee basilikat, vaikka mitä tekisi, ja se on yksi minun lempimausteyrtti. Pahus!

   Poista
 2. Olen kyllä pakastanut kesällä kasvattamaani basilikaa... Mukavaa räntäsateista päiuvää!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi riitta k. Minä olen aina kuivannut kesän basilikasadon. Jos se ei tosiaankaan mustu pakastimessa, voisin kokeilla pakastamista ensi kesänä. Niin, haave kesästä. Täälläkin sataa räntää.

  VastaaPoista
 4. Meillä menee koko yrttiruukku kerralla, kun popsin loput jälkkäriksi. Haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Mentaalimatkaaja. Kyllä meilläkin basilika, persilja ja tilli menee kerralla. Esimerkiksi salvia, minttu ja rosmariini kestävät pidempään.

   Poista
 5. Kiitos hyvistä vinkeistä! Otetaan käyttöön.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Erikoiset Asiantuntijat, kiva, että vinkki kelpasi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!