torstai 26. maaliskuuta 2020

Ulkoilma tekee nyt ihmeitä

Nyt koronaviruksen aikaan mieltäni ja kehoa virkistää ulkoilu. Tykkään muutenkin kävellä lampsia tai hölkätä ulkoilmassa. Oli sää mikä tahansa. Kaatosateella ja ukkosilmalla en mene ulos. Mutta muuten kaikki käy. Olen niin pohjoisesta kotoisin, että kestän hyvin vähän alle 30 asteen pakkasia. 25 astetta ei hetkauta. Kunhan pukeutuu sään mukaisesti.

Pimeyskään ei haittaa. Minulla on taskulamppu, otsalamppu ja heijastinliivi aina käytössä  talviaikana. En nirise ,ettei tuonne pimeään voi mennä. Näin maalla ei ole katulamppuja. Vaan susia, karhuja, ilveksiä, kettuja ja supikoiria...   Jännittävää. Noh, ei aina. Välillä pelottaakin.

Olen jo jossakin aikaisemmassa postauksessa korostanut sitä , että tutkimusten mukaan ulkona, luonnossa liikkuminen laskee stressihormonien - kortisolin ja adrenaliinin - tasoja. Ja lisää mielihyvähormonien, oksitosiinin ja endorfiinin, eritystä sekä laskee verenpainetta.

Vaikka olisi kuinka väsynyt olo, hyvä että saa lenkkarit solmittua jalkaansa, ulkoilun jälkeen on aina piristynyt. Väsymys on poissa. Tutkimusten mukaan ulkoilu ja liikunta lievittää myös stressiä, masennusta, ahdistusta. Kun on ahdistunut, ulkoilma rauhoittaa. Kun on väsynyt, ulkoilma piristää.


Lyhytkin ulkoilu - vaikka 20 minuuttia  - parantaa mielialaa,valppautta ja kokonaisuudessaan hyvää oloa. Saattaa olla tosi vaikea lähteä ulos liikkumaan. Etenkin talvella sitä tykkää istua sohvan nurkassa ja katsoa televisiota tai somea.Tosin jotkut ihmiset ovat hyvin sääherkkiä. Tiede on keksinyt heille nimityksen meteopaatti.


Jos on vaikea lähteä liikkumaan, kannattaa pyytää tavallisena aikana kaveri siihen hommaan avuksi ja omaksi parhaakseen . Kun on valmiiksi sovittu treffit ja aika, siitä ei luiskahda niin helposti.
Luonnossa on hyvä löytää jokin paikka, jossa on hyvä olla ja istuskella liikunnan vastapainona. Joku haluaa katsella tiettyä puuta. Toinen taas syventyä horisonttiin tai katsella aavaa ja laakeeta.


Puhelin kannattaa jättää kotiin.  En voi muuta kuin sanoa: Lähde liikkeelle, vaikka se ei houkuttelisi väsyneenä. Liikkumisen jälkeen olet kuin uusi ihminen.


Harrastatko sinä ulkoliikuntaa?

Lähteet: omat, kuvat omat

14 kommenttia:

 1. Kyllä harrastetaan ulkoilua ja emme ole meteopaattejakaan, mikä on muuten ihana nimitys! :D Kaikki muut säät käy, mutta tuulen kaveri en ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Meteopaatti on vähän huvittava ilmaisu, mutta kaikenlaisia määrittelyjä keksitään. Se on ihmisen tapa ottaa haltuun todellisuus. Turvallisuus. Sinullekin kaikki säät käy, paitsi tuuli. Olen samanlainen nautiskelija.

   Poista
 2. Kyllä ulkoilu & kävely niin mieluista on ja nyt sitä tänä aikana tulee vielä enempi tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Unknown. Sielläkin reippaillaan. Tahdotaan ulos neljän seinän sisältä. Jatkuva kotona olo saa aikaan pientä katkoa sillä, että mennään ulos ja reippaillaan omaan tahtiin.

   Poista
 3. Aina olen harrastanut ulkona liikkumista, koiran kanssa tai ilman. Pari päivää olen puskenut tonttia siistimmäksi ja sehän onkin auttanut kun koronaa tulee joka tuutista.Puhuttiin juuri eilen puutarhaterapiasta tyttären kanssa jonka houkuttelin kanssani hommiin ja hyvää teki molemmille. Olen niin onnellinen kun minua ympäröi kaunis luonto ja erityisesti suuri Saimaan vesistö joka nääkyy ikkunasta. Vielä on hyviäkin asioita tässä maailman ahdingossa:-) mukavaa päivän jatkoa Marja :-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Jo nimesi kertoo, ettet pysyttele neljän seinän sisällä. Ihanaa, että sinulla on koirakaveri, jonka kanssa voit myös reippailla ulkona. On tosiaan hyviäkin puolia tässä tilanteessa. Ei kyllä kannattaisi seurata uutisia liian tiiviisti. Minä katson Ylen uutiset puhelimesta, mutta vain kerran tai kaksi päivässä, jotta en lukittautuisi huoleen ja pelkoon. Onpa hyvä vinkki tuo puutarhaterapia. Sitä myös oikeasti käytetään esimerkiksi psykiatrian puolella. Pitäisi itsekin arvioida koko tontti ja puuhata sitten ulkona puutarhatöitä. Ja mikä parasta, saat nauttia jo ikkunastasi kauniista Saimaasta!

  VastaaPoista
 5. Ulos on pakko päästä, kävelen sauvoilla tai ilman melkein joka päivä. Tänään aloitin puutarhaterapian minäkin, vaikka ei Saimaata meillä näykään. Kolmisen tuntia hujahti, helpotti tätä koronastressiä jonkun verran. Onneksi kevät on tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi riitta k. Hurjaa, että olit kolme tuntia puutarhatöissä! Siinä varmasti huoli koronasta selkiytyy ja vähenee. Kevääseen sisältyy aina toivoa. Toivoa kesästä ja nyt tämän tilanteen helpottamisesta. Joten reippaillaan keväässä!

   Poista
 6. Koiruuden kanssa vähintään kerran päivässä ja viikonloppuna pitempi lenkki. Työmatkapyöräilyn aloitin pienen taon jälkeen marraskuun alussa. Muut lopettelee silloin :) Kuntosalillekin on usein työlästä lähteä, mutta koskaan en ole katunut! Nythän ei kuntosalille "tarvitse" mennäkään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Ihanaa, että sinulla on koirakaveri lenkeille. Meilläkin oli reilu 10 vuotta sitten ja rakas koiruli kuoli tapaturmaisesti. Ei ole voitu edes ottaa uutta koiraa. Työmatkapyöräilyä käy vallan kateeksi. Sinulla on varmasti sopiva työmatka, meikäläisellä se on aivan liian pitkä. Mutta kyllä tuo päivittäinen reippailu taitaa olla ihan tarpeeksi. Samoin sinulle hyvää viikonloppua!

   Poista
 7. Koira on minunkin "aina valmis" lenkkikaveri. Tänäänkin käytiin aamulla ennen töihin lähtöä yli tunnin lenkki metsäpolulla. Kuunneltiin linnunlaulut, nuuskittiin kevättuulet ja tsekattiin sinivuokot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Sinä olet tosiaan vallan aamuvirkku, kun ennen töihin lähtöä jaksat käydä koirulin kanssa tunnin lenkillä. Ai, siellä on jo sinivuokkoja. Ehkä kohta täälläkin.

   Poista
 8. Nyt on alkanut kivasti olla jo kevään tuoksua ilmassa. Ja monet linnut laulaa jo kovasti ja ulkona on valoisaa melkein koko valveillaoloajan (ainakin iltauniselle).

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Voi, miten kevät tuoksuukaan, valo helmeilee ja luonto herää. Kevään tuoksussa on jotakin salaperäistä, sekä kuollutta että elpyvää, eläväksi muuttuvaa. Ja se tietää kesää.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!