maanantai 3. helmikuuta 2020

Jokaisen lihakset eivät kasva salilla




Olen käynyt noin 15 vuotta kuntosalilla. Ensimmäinen jakso oli 10 vuotta sitten opiskelu- ja työaikana Turussa. Aloimme käydä ystävän kanssa salilla, ja ystävällä oli jo muutaman kuukauden jälkeen silminnähtävissä aikamoiset muskelit.  Minulle ei tapahtunut mitään. Ei sitten koko kymmenen vuoden aikana. Eikä täällä seitsemän vuotta treenatessa. Harmittaa vietävästi. Mutta elän  uskossa, että kuntosali tekee muutoin hyvää.

Liikuntatieteen tohtori Juha Ahtiainen on tutkimuksessaan todennut, että arviolta kymmeniä tuhansia suomalaisia kuuluu joukkoon, jolla kuntosaliharjoittelu ei kasvata lihasvoimaa tai lihaksia.


Tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopistossa neljä vuotta sitten. Siinä tutkittiin 300 tervettä miestä ja naista iältään 19-78-vuotiaita, jotka eivät olleet aiemmin käyneet kuntosalilla. He tekivät puolen vuoden ajan voimaharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Alaraajojen lihasten koko ja maksimaalinen voiman tuotto jalkaprässissä mitattiin ennen treenin aloittamista. Mittaukset toistettiin puolen vuoden jälkeen, ja tulokset olivat selkeät ja mielenkiintoiset.

Keskimäärin voimaharjoittelu kasvattaa lihaksen kokoa ja voimaa merkittävästi. Enemmistö ihmisistä kuuluu tähän joukkoon. Mutta noin seitsemällä prosentilla tutkittavista kuntosaliharjoittelu ei kehittänyt jalkojen maksimivoimaa ja lähes kolmanneksella lihasmassa ei kasvanut lainkaan.



Iällä, sukupuolella ja ihmisten koolla ei ollut merkitystä tuloksiin. Perimä saattaa osittain selittää tätä. Toiset ovat luonnostaan parempia kestävyysurheilussa, toisilla lihakset kasvavat vauhdilla.

Joka tapauksessa kuitenkin voimaharjoittelu vahvistaa ihmisen luustoa ja parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Se voi parantaa myös veren rasva-arvoja ja alentaa verenpainetta. Vaikka lihakset eivät kasvaisi, pysyvät ne silti kunnossa, kun niitä harjoittaa.






Lähteet: Helsingin Sanomat 23.1.2020, kuvat omat 

6 kommenttia:

  1. Niin että naiset pelkäävät aivan turhaan tulevansa muskelihirmuiksi :) Itselläkään ei näy punttitreeni missään ulkoisesti, mutta kyllä se voimaa lisää!

    Aiemmassa postauksessasi oli montakin laihdutuksesta kiinnostunutta, kommentoin siis tähän. Löysin ilmaisen sivuston, jossa voi pitää ruokapäiväkirjaa:
    https://www.kilokalori.net

    Sinne saa liikunnat myös ja tuntuu helppokäyttöiseltä. Itse ajattelin seurata jonkun aikaa, mitä _todella_ syön. Mun mututuntuma ei tiedä! Ja näyttää, että paino olisi kääntynyt laskuun - jippii!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Jee, sinun laihduttaminen tuottaa tulosta. Onnittelut! Minä olen niin laiska, etten jaksa ehkä pitää ruokapäiväkirjaa. Mutta kiitos paljon osoitteesta. Pidin ruokapäiväkirjaa 13 vuotta sitten vihkoon kirjoittamalla. Se tosiaan selkiytti sitä, mitä todella syön ja miten liikun. Minulla on tullut nyt tähän laihduttamiseen aika selkeästi nämä syömiset ja rytmit ja kuntoilut. Luovin ne läpi. Eihän se kuntosaliharjoittelu tosiaan kaikilla näy, mutta saattaa lisätä kuitenkin kiinteyttä ja voimaa.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen tutkimus. Minäkin kävin kuntosalilla 10 vuotta putkeen, kunnes 4 vuotta sitten lopetin sen kuin seinään työuupumuksen vuoksi. Liiallinen liikkuminen ja palautumisen puute oli osasyyllinen uupumiseen. Luulin silloin, että väsyyn auttaa, kun liikkuu vaan enemmän ja enemmän. Fyysinen kunto oli parhaimmillaan ikinä. Nyt aloittelen vähitellen uudelleen kuntosaliliikuntaa ja työmatkapyöräilyä. Enää en rehki itseäni tärviölle. Nykyinen lihaskunto on varjo vaan siitä mitä se oli 4 vuotta sitten. Ehkä tästä pikkuhiljaa noustaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Ylikunto voi tosiaan olla syykin uupumiseen, vaikka kuinka nauttisi kuntoilusta ja työstään. Se on jännä, että mieluiset asiatkin voivat johtaa uupumiseen. Minulla ei ole kokemusta tästä. Tsemppiä sinulle kuntosalin uudelleen aloittamiseen!

      Poista
  4. Olipas mielenkiintoista luettavaa. "Voimaharjoittelu vahvistaa ihmisen luustoa ja parantaa sokeriaineenvaihduntaa"- lause sai kyllä tuntemaan entistä enemmän syyllisyyttä.
    Olen aina tuntenut hieman huonoa omaatuntoa siitä, etten harrasta mitään lihaskuntoa ylläpitävää. Ellei hyötyliikuntaa sitten sellaiseksi lasketa. En kuitenkaan lupaa muuttaa tapojani.
    Hyvää tiistaita Marja!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Kirsti kommentista.Niinpä, kuntosaliharjoittelulla on monia hyviä vaikutuksia. Lihaskuntoharjoittelua suositellaan kaksi kertaa viikossa. Minusta tuntuu, että jokainen tekee sitä tavallaan. Minulla on nyt tauko kuntosalista. Toivottavasti ei kestä kauan. Sinä teet niin paljon askareita, että luulisi sen olevan myös lihaskuntoharjoitusta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!