tiistai 22. tammikuuta 2019

Suoliston mikrobit vaikuttavat tunteisiin



Olen kirjoittanut tästä aiheesta aikaisemminkin. Mutta minun mielestäni tämä on tärkeä aihe, jotta ymmärrettäisiin esimerkiksi masennuksen syntymekanismeja ja ihmisen psykofyysistä kokonaisuutta.

Viestit aivojen ja suoliston välillä kulkevat molempiin suuntiin. Jos suolistossa on ongelmia, seuraukset voivat näkyä mielialassa. Jos taas mielessä on ongelmia, vatsa voi alkaa oireilla.



                                Masentaa, syy suolistossa?

Ihmisen suolistossa on tuhansia erilaisia bakteerikantoja, joiden välillä vallitsee tasapaino. Mutta se voi kuitenkin järkkyä.

Yleensä syy on infektio tai antibioottikuuri, mutta myös ruokavalion  ja hygienian muutokset voivat vaikuttaa.

Suoliston bakteerit hajoittavat syödyn ruoan, vahvistavat vastustuskykyä ja vaikuttavat myös siihen, kuinka paljon kärsimme stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta. 



Stressi voi muuttaa suoliston mikrobistoa, ja se taas voi lisätä masennusta. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka suuri mikrobiston merkitys on.

Masennuksen ja suoliston epätasapainoon liittyy esimerkiksi välittäjäaine serotoniini. Mielihyvää välittävästä serotoniinista 95 prosenttia syntyy suolistossa. Se säätelee muun muassa vireystilaa, muistia, hyviä tunteita.

Jos serotoniinia on liian vähän, se voi aiheuttaa masennusta ja univaikeuksia. Liikunta lisää serotoniinin määrää.



                          Alzheimerin tauti, ahdistus

Suoliston yhteys Alzheimerin tautiin löydettiin hiirikokeissa. Kun Alzheimer-hiiren mikrobeja siirrettiin steriileissä oloissa kasvaneisiin hiiriin, niidenkin aivot alkoivat kehittää muistia heikentävää plakkia.


Ärtyneestä paksusuolesta kärsivillä ihmisillä on yleensä ahdistuneisuutta. Kun ärtyneestä paksusuolesta kärsivien ihmisten ulostetta siirrettiin hiirille, niiden suoliston toiminta muuttui ja ne alkoivat käyttäytyä pelokkaasti.



                        Suoliston sormenjälki

Suoliston mikrobisto muodostuu varhaislapsuudessa alle kolmen vuoden ikään mennessä. Tämä lapsuudessa muodostunut "sormenjälkibakteerikanta" on aikuisena se tila, johon suolisto yrittää palautua esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. 

Raskaana olevien ja pienten lasten kannattaisi retkeillä luonnossa, pussailla eläimiä ja välttää turhia antibioottikuureja.



                      Suosi kasviksia

Aikuisena on vaikea vaikuttaa alle kolme vuotiaana syntyneeseen bakteerikantaan. Ainakin sen eteen on tehtävä töitä.

Mikrobit tykkäävät hyviä rasvoja ja kasviksia sisältävästä ruoasta.

Marjojen, hedelmien, juuresten, kasvisten riittävää saantia pidetään yhtenä tärkeimpänä tekijänä masennuksen ehkäisyssä.





Masentuneet syövät tutkitusti aivan liian vähän kasviksia. Heitä vaivaa monesti folaatin puute, jota saa lehtikaalista, parsa- ja kukkakaalista, vihreistä lehtivihanneksista ja sitrushedelmistä.

Eräässä tutkimuksessa 7-8 kasvisannosta päivässä kohensi mielialaa jo seuraavana päivänä.



Suolistobakteerit tykkäävät -  ihme kyllä -  erityisesti niistä ruoista, jotka saattavat tuntua ikäviltä vatsassa.  Muun muassa pavut ja sipulit aiheuttavat turvotusta ja ilmavaivoja, mutta saavat suoliston hyvät bakteerit tyytyväisiksi.

Tryptofaania on serotoniinin esiaste.  Sitä sisältävistä ruoista saattaa olla hyötyä serotoniinin tuotannon kannalta. Tryptofaania on lihassa, kalassa, juustoissa, kananmunissa, suklaassa ja kypsennetyssä tomaatissa.

Masennuksella ja ahdistuksella on havaittu yhteys paljon kovaa rasvaa ja sokeria sisältävään ruokavalioon.



                              Probiootit auttavat

Yksi keino suoliston bakteerikannan rikastuttamiseen on probiootit eli maitohappobakteerit. Niillä on havaittu vaikutuksia suolistomikrobistoon ja sen myötä myös mielialaan.

Näitä maitohappobakteereja saa hapatetuista maitotaloustuotteista kuten jogurtista, viilistä, piimästä, hapatetuista kaura- ja soijajogurteista tai probiootteja sisältävistä ravintolisistä. Nyt aavistellaan, että tulevaisuudessa masennusta voidaan hoitaa ulostesiirrolla.

Uskotko, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus? Mitä tuotteita käytät maitohappobakteereina?








Lähteet; Teve.fi 2/2018, kuvat Pixabay


8 kommenttia:

  1. Hyvä postaus Marja. Tätä asiaa ei voi liikaa korostaa.
    Uskon ehdottomasti siihen, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Itse koen olevani psykofyysissosiaalinen kokonaisuus.
    Suoliston yhteyttä Alzheimerin tautiin en tiennyt tai sitten olin unohtanut sen.
    Kaikkea hyvää tähän päivään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsti sinun kommentisi vastaus jäi jostakin syystä tuonne alas. Se on tämä digiaika.

      Poista
  2. Tämä uusin tieto suolistobakteereista on todella mullistava. Onhan se tiedetty, että ahdistus koskee vatsassa, mutta että vatsavaivat aiheuttaisivat ahdistusta, se onkin aika mielenkiintoista. Vaikutus on molempiin suuntiin, eli ihminen on todellakin kokonaisuus. Sekin on ihmeellistä, että serotoniinia syntyy suolistossa. En oikein edes jaksa sitä uskoa.
    Minä syön päivittäin hapankaalia, josta saan maitohappobakteereita. Sitä ei muuten ole pastöroitu, päinvastoin kuin joskus aiemmin täällä oli puhe. Papuja voisin pitkästä aikaa alkaa myös vähän kokeilla, josko maha niitä sietäsi, kun kerran nekin kuuluvat olevan niin hyväksi suoliston bakteereille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva kommenstista. Minuakin ihmetytti, kun jostakin ihan asiallisesta lähteestä luin, että serotoniinista reilut 90 prosenttia tuotetaan suolistossa. Onhan se välittäjäaine ,ja siksi ajattelin, että sitä syntyy eniten aivoissa. Mutta tuo suolisto-aivoakseli vaikuttanee asiaan.Hapankaali on minustakin hyvänmakuista, mutta välillä sen makuun kyllästyy. Ja onhan nämä kaikki lukemattomat hapanmaitotuotteet apuna silloin.Toivottavasti papukokeilu onnistuu. Mustat pavut voisivat olla parhaita sinun tilanteessasi, olen ymmärtänyt, että sinulla on herkkä vatsa, koska mustat pavut ei aiheuta edes ilmavaivoja

      Poista
  3. Kiitos Kirsti kommentistasi. Minä halusin tuolla samasta aiheesta uuden jutun kirjoittamisella korostaa nimenomaan sitä, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja että masennuksella voi olla aivan biologinen syynsä.Ja suurimmalla osalla mielenterveydenhäiriöistä on näin. Syynä voi olla vahva perinnöllisyys ja esimerkiksi se, että välittäjäaine dopamiini tai serotoniini on aivoissa "sekaisin". Myös aivojen rakenteellisia syitä löytyy. Muun muassa aivojen osa hippokampus on pienempi masentuneilla kuin niin sanotuilla taviksilla. Niinhän nykyisin enemmän sanotaan, että ihminen on psykofyysyssosiaalinen kokonaisuus - esimerkiksi silloinkin kun opiskelin - mutta se on melkoinen sanahirviö. Kivaa tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
  4. Olen siitä onnellinen ihminen, etten oikeastaan tiedä mitään sen enempää vatsastani kuin suolistostanikaan. Siis ne toimivat niin luontaisesti, että en huomaa niitä mitenkään. Muutama oksennusvirustauti on joskus ollut ja kerran 1980-luvulla vatsaani sattui (tämä ei ole sarkasmia, vaan oikeasti silloin kerran mahaan sattui muutaman tunnin ja epäilimme jo umpisuoltakin, mutta meni ohi ennen kuin ehdittiin mihinkään lähteä). Oikeastaan ainoa ruoka-aine, joka aiheuttaa vatsassani jotakin, minkä huomaan, on kalanmaksaöljy, jota yritin syödä, mutta en kestänyt niitä kalanmakuisia röyhtäyksiä. Ehkä minun on siis kiitettävä erinomaisesti toimivaa vatsa-suolistoa siitäkin, etten koskaan ole ollut masentunut... Ja mikä kummallisinta, antibiootteja olen syönyt aivan jatkuvasti ja pienestä lapsesta saakka. Ja ei, nekään eivät koskaan ole aiheuttaneet mitään. Ei edes se erittäin vahva antibiootti, jota kerran yritettiin, kun mikään miedompi ei tehonnut ja josta toinen lääkäri oli myöhemmin aivan kauhuissaan, koska hän ei ikinä olisi määrännyt sitä kuin sairaalavalvonnassa olevalle. Minulle ei tullut edes löysä vatsa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentista Anonyymi. Sinulla täytyy olla rautainen suolisto, kun monet antibioottikuuritkaan eivät ole sitä häirinneet. Sanotaan, että yhdestä tavallisesta antibioottikuurista suoliston kestää toipua noin yhdeksän kuukautta.Ja lääkäritkin nykyisin suosittelevat antibioottikuurin rinnalle probiootteja ravintolisänä. Sehän se olisi ihannetila, ettei tarvitsisi edes ajatellakaan suolistoaan. Kaikki kävisi luonnollisesti. Minä en ole syönyt antibiootteja pitkään aikaan. Ja minun kasvissyöjäni vatsa on esimerkiksi tottunut papuihin ja raakaan sipuliin. Ei kierrä vatsassa tai ole ilmavaivoja. Minullakin vatsa toimii hyvin ilman suuria kommervenkkejä. Mukavaa keskiviikko iltaa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Ihminen todellakin on hieno kokonaisuus. Ruokavaliolla on ollut omalla kohdallani suuri merkitys suoliston asioihin. Vaikuttaa siltä, että vehnä ei ainakaan hiivan kanssa yhdistettynä ole monellekaan kovin terveellistä. Ruis leivässä, ainakin osana olisi hyödyllistä ja maukasta, suomalaiseen makuun. Valitettavasti kaikille suomalaiset viljat eivät käy. Kuka keksisi vehnän tilalle leivontaan yhtä hyvän viljan?
    Kevättä kohden toiveikkaana

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!