torstai 6. joulukuuta 2018

Stressin käsittelyn psyykkisiä keinoja




Käytän itse akuutissa stressissä ehkä eniten tietoisia hallinta- eli copingkeinoja.

Ihmismielellä on pyrkimys ylläpitää tasapainoista olotilaa. Kokemusta jatkuvuudesta. Hyvinvoinnista. Ennustettavuudesta.

Kaikilla aikuisilla on kehittynyt omat tavat suojautua stressiltä. Näihin vaikuttavat temperamentti eli reagointitapa. Lapsuus vaikuttaa - niin kuin moneen psyykkiseen ominaisuuteen - tähänkin. Millaisia selviytymiskeinoja ihminen on omaksunut stressaavissa tilanteissa varhaislapsuudessaan? Tutkimusten mukaan hyvin suuri tekijä on varhaislapsuudessa saatu hoivan määrä ja laatu.




Hallintakeinot eli copingkeinot
ovat tietoisia tapoja saavuttaa tasapaino stressitilanteessa. Näitä on muun muassa juttelu toisen ihmisen kanssa. Liikunta. Stressitilanteen pohtiminen. Ja se että antaa  itkun tulla surullisen tilanteen takia.

Myös töiden vähentäminen; oman suhtautumistavan muuttaminen; lääkkeiden syöminen; viinilasillisen juominen ovat tietoisia keinoja vähentää stressiä.

Ikävä kyllä. Alkoholi tuo hetkellisen hyvän olon tunteen. Alkoholi ei kuitenkaan palauta mieltä stressistä. Ja sen pitkäaikaiskäyttöön liittyvät omat riskinsä.


Tästä johtuen muun muassa liikunta. Joka aktivoi aivojen mielihyväjärjestelmää, on toimivampi keino kuin alkoholi. Endorfiinin ja oksitosiinin määrät kasvavat raikkaalla ulkolenkillä. Ei tarvitse juosta. Reipas kävelykin riittää. Mieluiten metsässä poluilla tai metsäautoteillä. Ja mikä auvoisa olo onkaan lenkin jälkeen!Myös kaikenlainen muu liikuntakin auttaa stressin häätämisessä. Tällä hetkellä tutkijoiden mukaan kunnon yöunet on oleellisen tärkeitä.


Puolustusmekanismit eli defenssit
ovat meidän tiedostamattomia keinoja vähentää stressiä. Sopeutumista edistävät puolustusmekanismit ovat kypsiä defenssejä. Ne eivät ole yleensä haitallisia itselle ja toisille ihmisille. Esimerkiksi huumori rentouttaa. Edes yhdet kunnon naurut päivässä on paikallaan. Ja laskee stressitasoja.


Epäkypsät defenssit voivat olla haitaksi itselle ja muille. Näihin kuuluu lukemattomia keinoja. Mutta ehkä tärkeimmät niistä on toisten syyttely, tosiasioiden kieltäminen, projektio, splitting.


Projektiossa oma paha tunne tai ominaisuus siirretään toiseen ihmiseen. Ja sen jälkeen voidaan vaikka ruveta mollaamaan häntä tuon pahan tunteen tai ominaisuuden takia. Tällä ei ole enää mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Splittingissä eli jakamisessa ihmiset jaetaan karkeasti hyviin ja pahoihin. Harmaata aluetta ei ole. Pahoiksi määriteltyjen ihmisten voidaan kuvitella olevan stressin syy. Tässäkin defensissä todellisuus on vääristynyt.

Mitä keinoja sinä käytät stressin käsittelyssä?



Lähteet: Kompassi 4, omat tidot, kuvat Pixabay


7 kommenttia:

  1. Minulle ne parhaat stressinpoistotavat ovat ulkoilu, juttelu mukavien ihmisten kanssa ja riehakas naurukin tulee helposti monta kertaa päivässä joten synkkyyteen ei tarvitse vajota stressin takia koska vertaistukea on helposti saatavilla. Eli huumori auttaa melkein asiassa kuin asiassa, ja asioiden suhteellistaminen toki myös.

    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Oips, olen melkein kateellinen sinulle, että nauru tulee montakin kertaa päivässä. Minä taidan olla jollakin tapaa melankolinen ihminen tai ympäristö ei anna kunnon naurun aiheita. Kaverit on vähän samanlaisia maailmanparantajia ja maailman tuskaa kokevia. Mies saa minut naureskelemaan mutta ei oikein paksua naurua aikaan. Opettajainhuone on välillä kuin haamuhuone. Ymmärtäähän sen, tässä opetuksen muutosmyräkässä jokainen vähän stressaa.Kaikenlainen huumori rentouttaa. Minun huumorini on usein itseironista tai mustaa. Muuten, unohdin aamulla, että on itsenäisyyspäivä ja kirjoitin tämän jutun. Vasta päivän mittaan minä hajamielinen ihminen muistin asian. Olisin voinut kirjoittaa jotakin juhlaan liittyvää. Pari kansanedustajaa ja puoluejohtaja Li Andersson arvostelivat Hesarissa linnanjuhlia mielenkiintoisella tavalla. Olisin voinut kirjoittaa siitä. Mutta nyt on myöhäistä. Silti Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle!

      Poista
  2. Tää kone temppuili jotenkin, nykyään paras tressin poistaja on tuo mieheke,hänellä on suuremmoinen taito kääntää huonot asiat hyviksi. Sisarelleni voin soittaa jos on murhemieli, monta kertaa sattuu niin hulvaton asiakas että tunnen itse olevani hoidossa. Lenkkeily poistaa hyvin paineita myös. Oikein paha paine jos on päällä niin silloin teen hengitysharjoituksia, vapautan palleaa toimimaan kun tressissähän hengitys muuttuu pinnalliseksi. Viikon päätteeksi yleensä kumppanin kanssa puhutaan ja kuunnellaan toisen murheet,pidän tosi tärkeänä että vierellä on ihminen jolla on puheen ja kuuntelemisen lahja. Hyvää itsenäisyyspäivää sinne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Upeaa että sinulle on siunaantunut puheen, kuuntelemisen ja huumorin lahjat saanut mies. (Pidä kiinni hänestä kaksinkäsin.) Kuten Tuulikille kirjoitin, etten aamulla muistanut, että tänään on itsenäisyyspäivä. Vasta kuntosalille ajaessani näin liput salossa ja kysyin kotiin tultuani tyhmänä mieheltä, että miksi liputetaan. Noh, hän sai kunnon naurut. Ja kyllähän minuakin alkoi sitten myötänaurattamaan. Lenkkeily voi tosiaan muuttaa mielialan aivan päinvastaiseksi. Minäkin olen opetellut stressaavassa tilanteessa palleahengitystä. Minun menetelmä on pistää toinen käsi pallealle ja antaa sisäinen pyyntö hengittää sinne asti. Hengitys muuttuu ja rauhoitun. Tapoja lienee monen monta. Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle!

      Poista
  3. Minulla on nuoresta asti ollut muutama hyvä paha konsti defenssivarastossani :). Koko maailman mustaksi maalaaminen on niistä yksi, toinen on syyllisen etsiminen, kokemattomana nuorena neitinä olin myös kova puhumaan selän takana, kun en muuta osannut, mutta kun se ei yhtään helpota omaa oloa, päin vastoin, opettelin siitä irti. Nykyisin yritän jo heti alkuun kääntää positiivisemman tai ainakin rennomman defenssin päälle eli keksin tilanteesta vitsin.
    Defenssejä vältän tietoisesti aina kun voin, sillä minulle paras pahan olon ja stressin hallintakeino on kävely raikkaassa tuulessa tai railakas tanssi lempimusiikin tahdissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Anteeksi että vastaan näin myöhässä. Mutta en huomannut hajamielisenä ihmisenä kommentiasi. Hyvä stressin torjuntakeinot sinulla. Kävely raikkaassa ulkoilmassa. Nosti vähän hymyn huulille tuo tanssimisesi.Käytät hyvin tietoisia hallintakeinoja eli copingia. Hienoa että olet oppinut irti selän takana puhumisesta. Sunnuntain rauhaa sinulle.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!