keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Uskalla kertoa mielipiteesi

 


Minä olin melkoinen neitisuorasuu  ja yhä rouva suorasuu. Olen impulsiivinen ihminen ja saatan puhua ensin ja sitten vasta ajatella. Tämä on johtanut joskus vaikeuksiin työpaikalla ja kotona miehen kanssa. Mutta noin yleisesti tämä on ollut hyvä tapa. Olen saanut omat rajat, itsetunnon ja voiman.

Oman mielipiteen kertomisen vaikeuden taustalla voi olla monia syitä. Saattaa olla, että omien ajatusten ilmaiseminen on vaikeaa isossa porukassa tai esimiehen läsnäollessa.


Ihmisen käytöstä leimaa usein tarve kuulua joukkoon. Halutaan olla samanlaisia kuin muut, ja siksi mukaudutaan ja halutaan miellyttää, eikä haluta nostaa esiin eriäviä mielipiteitä.


Moni voi pelätä sitä, että pidetään hankalana tai turhasta valittajana. Tämän vuoksi voi tuntua helpommalta mukautua toisten näkemykseen kuin kohdata toisen kielteinen reaktio.


Työpaikan kommunikaatio-ongelmien taustalla väijyy konfliktien pelko. Sen vaikeudet saattavat peilautua usein myös yksityiselämään ja ihmissuhteisiin.Jos omaa mielipidettään ei pysty kertomaan muille, se vaikuttaa ennen pitkää minäkuvaan ja itsensä arvostamiseen. Jos on aina toisten kanssa samaa mieltä, voi menettää tunteen asioiden merkityksellisyydestä. Se voi pidemmälle vietynä vaikuttaa työssä jaksamiseen ja stressinhallintaan.


Oman mielipiteen kertomisella on hyviä puolia.Kokemus oman mielipiteen esiin tuomisesta lisää itseluottamusta, ja samalla uskottavuus muiden silmissä lisääntyy.


Ihminen voi harjoitella aivan konkreettisia sanamuotoja tilanteisiin, joissa tuntee halun sanoa oma mielipiteensä. Hän voi sanoa toiselle, että onpa mielenkiintoinen näkemys, mutta haluaisin, että tämäkin näkökulma tulisi huomioiduksi.

Valmistautuminen auttaa usein jännitykseen. Kannattaisi kirjoittaa ylös asioita, jotka haluaa saada sanotuksi. Jos rohkeus mielipiteen kertomiseen katoaa etenkin isommassa porukassa, kannattaa puhua ensin pienemmän porukan kanssa.

Myös aina voi kiinnittää huomiota pohjustukseen. Aluksi voi sanoa esimerkiksi, että minulla on asia, josta voi olla hieman vaikea puhua.Lähteet: Helsingin Sanomat 3.2.2022, kuvat omat  

4 kommenttia:

 1. Miten vapauttavaa on sanoa suoraan. Toisaalta olen jousimiehen kaltainen suorasuu eli turvallisessa ja tutussa suhteessa sanon hyvin suoraan aina kaiken, mutta vieraiden ihmisten kanssa olen ujompi ilmaisemaan mielipiteitäni.

  Sydämellistä keskiviikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tiia kommentistasi. Onhan se todella vapauttavaa sanoa suoraan asioita, ja turvallisessa parisuhteessa voi olla näin. Ehkä sekin osaltaan riittää. Mutta elämässä tulee kuitenkin tilanteita, joissa on pakottava tarve kommentoida, ja tämä kasvattaa ihmistä. Asiat ei näin koteloidu mieleen.

  VastaaPoista
 3. Nykyään yhä enemmän tuntuu siltä, että ihmiset ottavat nokkiinsa ihan kaikesta. Sen vuoksi aina vaan vähemmän (ehkä) uskalletaan tuoda eriäviä mielipiteitä esiin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Hyvin mielenkiintoinen on tuo ajatus, että ihmiset loukkaantuvat nykyään ihan kaikesta. Tuli mieleen someraivo.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!