keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Seksuaalisuus

 


Seksuaalisuus yhdistetään usein seksiin, vaikka se on paljon muutakin. Seksi on toimintaa. Seksuaalisuus on sitä, mitä ihminen on. Se on elämän, libidon voima vastakohtana kuoleman Thanatoksen voimaan.


Seksuaalisuus puhkeaa kukkaan, kun liikkuu, nautiskelee ja kohtaa sisäiset esteet. Seksuaalisuus on sitä, miten kantaa itsensä ja on läsnä eri tilanteissa.  Seksuaalisuutta on hyvin vaikea tarkasti määritellä, koska se on niin kokonaisvaltainen asia.


Omaan seksuaalisuuteen tutustumisesta seuraa yleensä hyviä asioita. Seksuaalisuus on parhaimmillaan suuri voima. Ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa. Hän tietää rajansa ja hyvät puolensa, osaa ottaa kehuja vastaan ja on ylpeä saavutuksistaan.


Kun seksuaalienergia toimii, se voi olla hehkua tai virettä, jonka muutkin huomaavat. Sen vastakohta käyttäytymisessä on ahdistus ja jäykkyys.Jos oma uteliaisuus ja elämänhalu on hukassa, kannattaa tehdä jotakin, mikä tuo nautintoa. Esimerkiksi tuoksutella hajuvettä, saunoa, meditoida.


Liikunta on myös hyvä keino lisätä seksuaalienergiaa. Jos on paljon paikoillaan, keho jumiutuu ja energiat  pysähtyvät. Kun panee kehonsa liikkeelle, seksuaalienergia alkaa jyllätä.


                                 Häpeä

Seksuaalisuuden tiellä on usein yksi este:häpeä. Moni tuntee häpeää omasta kehostaan, halusta ja haluttomuudesta. Häpeä saa alkunsa monesti melkein mistä vain kommentista, kasvatuksesta, yhteiskunnan normeista tai seksikokemuksesta.
  


Seksuaalisen itsetunnon kolhuja voivat esimerkiksi korjata aika, hyvä parisuhde ja muut rakkaudelliset kokemukset. Häpeä on tervetullut silloin, kun tekee jotakin luvatonta. Seksuaalista halua tai haluttomuutta, omaa kehoa ei ole mitään syytä hävetä.


Joskus häpeään auttaa sen haastaminen. Se että, tekee jotakin, mikä tuntuu epämukavalta. Voi pitää puheen, laulaa karakoea, mennä seksikauppaan. Mukavuuden rajat on kaikilla hyvin erilaiset. Se, mikä nolottaa toista, voi  toiselle olla arkipäivää.

Lähteet: Kauneus&Terveys 8-9/2021, kuvat omat


  
Seksuaalisuus on aika moinen voima. Ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa, hän tietää rajansa. Seksuaalisuus on kaikilla ihmisillä, mutta joskus kiireinen elämäntapa, kriisit tai muutos voivat piilotta senEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!