perjantai 18. helmikuuta 2022

Ilmastoystävällisiä valintoja ruoassaEn halua kehuskella itseäni, mutta miltei näin olen syönyt jo vuosikymmeniä. Tuo järvikalan suosiminen on minulle uudempi juttu. Järvikalaa, kuten särkeä ja lahnaa, on harvoin tarjolla paikallisessa ruokakaupassa. Kannattaisi ehkä käyttää vaikka särkisäilykkeitä. Niitä on jo saatavilla.  Noin kaksi vuotta sitten markkinoille tuli Järvikala-säilyke, joka maultaan peittoaa tonnikalan.

Ilmastonmuutoskriisi on jäänyt nyt koronakriisin varjoon. Mutta juuri kotona paljon ollessa, on helpompi keskittyä ilmastoystävällisen ruoan kokkaamiseen.
Seuraavaksi ilmastoystävällistä ruokaa:


 • Porkkanaa, punajuurta, kaalia ja monipuolisesti muita satokauden vihanneksia. Etenkin avomaalla viljeltyjen juuresten ja vihannesten tuotanto on ekologista.
 • Palkokasveja kuten papuja, linssejä ja herneitä. Palkokasvit ovat hyvä proteiinin lähde, jonka ilmastovaikutus on pienempi kuin lihan.


 • Karpaloita, omenia ja muita satokauden marjoja ja hedelmiä. Marjojen hiilijalanjälki on pieni.

 • Kotimaista täysjyväruista ja -kauraa. Kotimainen lähivilja on esimerkiksi riisiä ekologisempi valinta. 
 • Kasvimaitoa esimerkiksi kauramaitoa tavallisen maidon sijaan. Viljelettömillä pelloilla on enemmän hiilinieluja.
 • Rypsiöljyä ja muita kasviöljyjä. Rypsiöljyn ilmastovaikutus on pienempi kuin voin.
 • Kotimaista järvikalaa ja muuta vastuullisesti pyydettyä kalaa. Järvikalan kalastus vähentää vesistöjen rehevöitymistä.Lähteet: Voihyvin 9/2019, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

 1. Mekin olemme syöneet näin jo vuosikymmeniä. Silloin jo, kun emme olleet ilmastoystävällisyydestä kuulleetkaan. Alkuun aloimme viljellä, kerätä ja kalastaa ravintomme lähinnä taloudellisista syistä. Se oli välttämätöntä, kun perhe kasvoi suureksi ja halusimme silti tarjota lapsillemme terveellistä lähiruokaa. Samalla huomasimme itse kasvatetun olevan myös maukkaampaa. Nyttemmin nuoriamme kiinnostaa kodin perinteinen noudattaminen nimenomaan ilmaston vuoksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Voin hyvin ajatella miten ilmastoystävällisesti olette eläneet vuosikymmeniä! Teillä on todella iso puutarha ja kalaa tulee järvestä. Ihanaa että lapsesi ovat omaksuneet saman elämäntavan vaikkain alkuaan eri syistä kuin te.On hienoa, että nykynuoret ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!