perjantai 11. helmikuuta 2022

Plasebon vaikutuksen alaisena

 


Minä aina toivon ennen lääkärille menoa, että olisipa hän empaattinen ja mukava, jotta jo hänen tapaamisensa alkaisi parantaa vaivaani. Muistan jopa tarkalleen muutamien lääkäreiden sanat, jotka rohkaisivat pienessäkin vaivassa.


Plasebovaikutuksessa on yksinkertaistettuna kyse lääkkeettömästä vaikutuksesta. Kun ihminen odottaa ja uskoo parantuvansa, keho alkaa edistää sitä. Voi kuulostaa uskomattomalta, mutta plasebo-vaikutuksen on todettu olevan läsnä  monenlaisissa hoidoissa.


Jo lääkärin tapaaminen voi aktivoida potilaan aivojen kivunlievitysjärjestelmän, vaikka potilas ei olisi nielaissut yhtään pilleriä. Nykyisin tiedetään, että plasebo ei ole vain mielikuvitusta vaan sen vaikutukset voidaan nähdä aivoja kuvaamalla.







Kivunlievityksen lisäksi plasebovaikutuksella on roolinsa muun muassa masennuksen, adhd:n, ärtyvän suolen oireyhtymän ja allergisen nuhan hoidossa.


Jos haluaisi kuvailla yksinkertaisimman ja arkipäiväisimmän plasebovaikutuksen, se olisi tämä: äiti tai isä puhaltaa lapsen haavaan, ja lapsen olo paranee.


Keskeistä plasebovaikutuksessa on tunne hoidetuksi tulemisesta. Joku turvallinen henkilö jakaa taakan, ja kipu lievittyy. Kyseessä ei tarvitse olla välttämättä edes lääkäri vaan se voi olla sairaanhoitaja, ystävä tai joku luotettava henkilö, joka ottaa taakan kannettavakseen.




Lääkäreillä on kuitenkin merkittävä rooli plasebovaikutuksen aikaansaamisessa. Plasebovaikutukset alkavat jo silloin, kun potilas tulee vastaanotolla kuulluksi ja saa oireilleen selityksen ja hoidon.


1940-luvulla lääketutkimuksissa alkoivat vakiintua lääkekokeet, joissa tutkittavaa valmistetta annettiin vain osalle tutkimuksiin osallistuneista. Verrokkiryhmä sai lumelääkettä, esimerkiksi kalkkitabletin tai c-vitamiinipillerin.


Tutkijat huomasivat, että myös plasebolääkettä saaneet verrokkiryhmäläiset osoittivat paranemisen merkkejä. Kun he uskoivat saavansa lääkkeen vaivaansa, oireet lievenivät. Ilmiö sai nimen plasebovaikutus.



Nykytiedon valossa plasebo on todellinen ja hyödyllinen ilmiö, ja nykyisillä aivokuvantamismenetelmillä on pystytty havaitsemaan, miten plasebovaikutus käynnistyy. Placebovaikutuksen syynä on kehon erilaiset mekanismit, esimerkiksi kivunlievitysjärjestelmä.


Laajimmillaan plasebo-vaikutus on läsnä kaikessa, mitä potilaan ja lääkärin vuorovaikutuksessa tapahtuu. Lääkäri voi edistää hoidon toimimista muun muassa rakentamalla empaattista hoitosuhdetta. Kaikki kokeneet lääkärit tietävät tämän, mutta sitä ei opeteta lääkäreille kovinkaan systemaattisesti.


Placebovaikutuksen vastakohta on nosebovaikutus. Se tarkoittaa kielteisiä odotuksia, jotka saattavat mitätöidä hoidon.


Jos lääkäri on kylmä ja epämiellyttävä ja esimerkiksi luettelee lääkkeen sivuvaikutuksia, voivat kehon käynnistämät mekanismit olla päinvastaisia kuin hoitoa edesauttavassa plasebovaikutuksessa.





Lähteet: Helsingin Sanomat 16.7.2020, kuvat omat

4 kommenttia:

  1. Keväiset ja kesäiset kuvasi saavat odottamaan kevättä.
    Hoidon onnistumiselle on yhtä suuri merkitys potilaan ja lääkärin välisellä vuorovaikutuksella kuin itse hoidoilla.
    Itse en ainakaan pysty luottamaan lääkäriin, josta näen, ettei hän kykene keskittymään minuun.
    Onneksi tätä tapahtuu nykyisin enää harvoin.
    Yhdellä lapsistamme on ollut lääkekokeilu ylivilkkauteen. Lääkettä annettiin ennen koulutunteja auttamaan poikaa keskittymään opetukseen. Poika ja opettaja kokivat lääkkeen auttavan. Vasta kokeilun päätyttyä meille kaikille selvisi kyseessä olleen plasebon.

    VastaaPoista
  2. Olipas hurja tuo kertomus lapsesi ylivilkkaushoidosta lääkekokeilussa. Niin se vaan plasebo toimii. Potilaan ja lääkärin vuorovaikutus on tärkeä, koska jo se voi saada plasebovaikutusta potilaalle. Todella ärsyttäviä on lääkärit, jotka tuntuvat ajattelevan vain omiaan. Minullakin on tästä kokemusta.

    VastaaPoista
  3. Ihanat kesäiset kuvat :-) Aikonaan syöpäleikkauksen jälkeen olin huolissani leikkaavalle kirurgille että jos se alkaa leviämään,tämä lääkäri tokaisi et ei se mihinkään leviä,tämä tokaisu kantoi sitten minua kahdeksan vuotta jolloin se uusi, ja sama lääkäri sanoi et ei tää sinua hautaan vie. Nämä lääkärin sanat ovat kannatelleet jo 11v. Uskon kyllä plasebon vaikutukseen ja sanotun sanan voimaan :-) Mukavaa viikonvaihdetta sinulle Marja

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Olipa kiva lukea myönteinen kertomuksesi. Lääkärin hyvää tarkoittavat tokaisut ovat kannatelleet sinua jo 11 vuotta. Ei siis ole sama, miten lääkäri puhuu, vaan jo sanat tuo hyvää plaseboa. Olet vahva nainen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!