maanantai 15. kesäkuuta 2020

Onko ihminen joskus riittävän kypsä?Kehityspsykologisten teorioiden mukaan aikuisella on useita kehitysvaiheita. Harvardin yliopiston professori Robert Keganin mukaan iso osa aikuisista elää maailmassa, joka on heidän kehitystasolleen liian vaativa.

Keganin teoriassa ihmisellä on kehityksessään viisi vaihetta. Ensimäisellä tasolla ihminen käy läpi kaikki lapsuuden normaalit kehitysvaiheet uhmaiästä murrosikään.


Toisella tasolla ovat pääasiassa murrosikäiset eli 13-19-vuotiaat. Noin kuusi prosenttia aikuisista ei kehity tätä pidemmälle. Tätä tasoa määrittävät erityisesti ihmisen tarpeet. Ihminen muodostaa minäkuvansa, erityisesti käsityksen siitä, mitä haluaa. Toisten tunteita ja tarpeita on tuolloin usein hankala ajatella.

Kakkostasolla olevat ihmiset suhtautuvat usein muihin keinoina saavuttaa omat halunsa ja päämääränsä, mikä hankaloittaa yhteistyötä muiden kanssa.

Kolmannella tasolla ihminen on muodostanut niin sanotun yhteisöllisen tajunnan. Suurin osa aikuisista, yli 60 prosenttia, on kolmannella tasolla.


Ihminen on kiinnostunut ja tarkka omasta roolistaan yhteiskunnassa, ideoista, ja erityisesti muiden suhtautumisesta niihin ja ihmiseen itseensä. Tässä vaihesessa tapahtuu siirtymä yksilöllisyydestä yhteisöllisyyteen.

Kolmannen tason yleiseksi ongelmaksi Kegan nostaa kyvyttömyyden muodostaa rajoja omiin velvoitteisiin ja mielenkiinnon kohteisiin. Ongelma on myös se, että ihminen ottaa hoidettavakseen ja vastuulleen asioita, jotka eivät hänelle varsinaisesti kuulu.


Keganin neljännen tason ero kolmanteen on se, että neljännen tason ihminen ei koostu uskomuksista, arvoista ja tunteista, vaan hänellä on niitä. Läheisyyteen liittyy se, että toinen nähdään itsenäisenä ihmisenä, joka voi muodostaa itse erilaisia ajatuksia ja arvoja, ja toinen hyväksyy hänet.

Vain noin prosentti ihmisistä kehittyy viidennelle tasolle, eikä juuri kukaan ennen keski-ikää. Nämä harvat ihmiset eivät ole enää identiteetin vankeja. Sen sijaan, että sitouduttaisiin yhteen näkökulmaan, ideologiaan, rooliin, liikutaan sujuvasti erilaisten mallien välillä ja luodaan oma käsitys itsestä yhä uudelleen tilanteesta riippuen.


Keganin mukaan suurin osa  aikuisista jää alemmalle kehitystasolle kuin vaivatta yhteiskunnassa pärjääminen vaatisi. Tämä on yhteinen piirre monen muun kehityspsykologian teorian kanssa, että suurin osa ihmisistä ei kehity ajattelussa, ja vain harva voi esimerkiksi sisäistää yhtä aikaa useita erilaisia ajatusmalleja.

Iso osa aikuisista elää hyvin stressaavassa maailmassa. He eivät ole tarpeeksi kypsiä kohtaamaan työn ja perhe-elämän vaatimuksia.Lähteet: helsingin Sanomat 1.6.2020, kuvat omat


4 kommenttia:

 1. Maailman mielenkiintoisin aihe! Elämä totisesti on matka, jossa on erilaisia vaiheita ja todella odotan, että jollain tasolla edes valmistu tulisi. Mutta elämä yllättää, oma mieli yllättää ja esimerkiksi entinen minä ei olisi osannut antaa anteeksi asioita muille ihmisille, joille osaa antaa anteeksi nyt. Empatia, herkistyminen ja toisen nahkoihin asettuminen ja erilaisten nahkojen vain kasvaa iän lisääntyessä. Lopulta tulee ymmärrys, tiedän toki paljon, mutta loppupeleissä en tiedä mitään. Myös itselle anteeksi antaminen, itsensä hyväksyminen, kaikki nämä kuuluu prosessiin ja perillä en ole, mutta mieli halajaa lopulliseen rauhaan.

  Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia viisaasta kommentistasi.Onneksi ihminen voi kehittyä eteen päin, mutta ikävä kyllä myös kehittyä taakse päin, esimerkiksi jos kuvittelee kärsivänsä vääryyttä, eikä kukaan ymmärrä. Katkeruus on myrkkyä.

   Sinä olet kokenut erilaisia kehityksen vaiheita, mikä on upeaa. Elämä on kuitenkin aina arvaamatonta. On varmasti ihana tunne, kun voi antaa vilpittömästi anteeksi. Minä vasta harjoittelen sitä. Itsemyötätunto ja itsensä hyväksyminen ovat niin tärkeitä asioita. Ikä ja elämänkokemukset ovat tuoneet minullekin tunteen, että hyväksyn itseni tällaisena kuin olen. Tärkeintä on, että hyväksyn itse itseni, ei se että hyväksyykö muut. Ja mitä kaikkea mielenkiintoista on vielä edessä! Helteistä viikonalkua sinulle!

   Poista
 2. Luin mielenkiinnolla! Samalla toivottelen sinulle oikein ihanaa kesää🍓🍓☀️☀️☀️

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kristiina oikein hyvän kesän toivotuksista. Toivotan puolestani sinulle suloista ja kaunista kesää!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!