torstai 25. kesäkuuta 2020

Täydellinen aamupuuro ravitsemusterapeutin mukaanMinä pidän kovasti kaurapuurosta, sen pehmeästä mausta ja tuoksustakin. Syön sitä nykyisin joka aamu. Keitän puuron veteen ja lisään siihen ainakin kaksi kourallista marjoja, etenkin puolukkaa ja mustikkaa. Lisään puuroon myös muutaman pakastetun banaanin viipaleen. Ne tekevät sulaessaan puurosta ihanan, ihanan kermaista. Nams!

Voisin tietty joskus kokeilla ravitsemusterapeutti Anette Palssan suosittelemaa täydellistä puuroa. Palssan mielestä tavallinen puuro ei pidä nälkää kunnolla. Tästä olen eri mieltä, minä olen puuron jälkeen kylläinen ainakin neljä tuntia, mutta syönkin sitä aina suuren annoksen.Palssa suunnitteli Hesarin pyynnöstä täydellisen aamupuuron.

Proteiinit
Täydelliseen puuroon tulee 20 grammaa proteiinia. Tämä tarkoittaa, että puuroon tulee 120 grammaa raejuustoa. Pari ruokalusikallista ei riitä. Kananmunakin voi toimia proteiinin lähteenä, mutta yksi ei riitä, lisäksi tarvitaan  myös yksi valkuainen.

Marjat ja hedelmät
Palssa kehoittaa lisäämään marjojen ja hedelmien määrää aamupalalla. Puurossa tulisi olla 100-200 grammaa marjoja tai hedelmiä.  

Rasvat
Rasvat hidastavat ruoan matkaa suolessa ja pitävät verensokerin tasaisena.

Sopivasti rasvaa saa, kun lisää puuroonsa esimerkiksi pienen kourallisen pähkinöitä tai pienen lorauksen öljyä.Jotkut pitävät myös margariinin käyttämisestä. Olisi tärkeää, että se olisi rasvaisempaa vaihtoehtoa ja sitä pitäisi lisätä reilu teelusikallinen.

Vaihtoehtoisesti pellavansiemenrouhetta voi lisätä vajaan ruokalusikallisen.

Kunnon puuro tukee tutkimusnäytön mukaan ateriarytmiä päivän mittaan ja auttaa syömisen hallinnassa.

Toki energian tarve vaihtelee eri päivinä, esimerkiksi stressi, unen määrä ja naisilla kuukautiskierto voivat vaikuttaa päivän energian tarpeeseen ja kylläisyyden kokemiseen.

Kun kulutus lasketaan 2000 kilokalorin päivätarpeelle, aamiaisesta tulisi saada laskennallisesti 500 kilokaloria energiaa.

Minusta Palssan täydellinen puuro ei vaikuta kovinkaan herkulliselta. Se on kuin sekametelisoppaa. Mutta kokeillaan kuitenkin.
Lähteet: Helsingin Sanomat 23.1.2020, kuvat Pixabay, oma

4 kommenttia:

 1. Minä syön usein puuroa aamuisin neljän viljan hiutaleista. Tykkään syödä puuroni suolaisena versiona, en lisää marjoja - mutta reilusti rasvatonta raejuustoa ja 1-2 rkl oliiviöljyä. Ei tarvitse lounasta kuin iltapäivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä käytät neljää viljaa. Minulla kaikkien kokeilujen jälkeen kaurapuuro nousi ykköseksi. Minä en vain osaa panna raejuustoa puuroon, menee puuron hyvä maku pilalle.

   Poista
 2. Olen eri mieltä Palssan kanssa. Kyllä tavallinen puuro pitää nälän loitolla lounaaseen saakka.
  Minusta puuron ja muunkin ruuan tulee olla omassa suussa maistuvaa. Vanhemmiten maun merkitys vain korostuu.
  Mukavaa illan jatkoa Marja!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Kirsti. Olen täysin samaa mieltä siitä, että puuron ja yliomaankin
  kaikki ruoat, pitäisi maistua hyvälle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!