keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Enää ei pitäisi puhua normaalipainosta
Näin sanoo hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Jo 50 vuotta sitten luotiin laajojen tutkimusten jälkeen käsite normaalipaino. Mustajoen mukaan normaalipainosta puhuminen on huono asia, koska ihmiset ovat erilaisia.

Painoindeksin liikapainon raja 25 voi saada kuvittelemaan, että kyse on kiveen hakatusta luvusta, joka on kaikille se ainoa oikea. Tämä ei pidä paikkaansa. Luku on vain keskiarvo. Tärkeämpää on se, mihin paino kertyy.Jos naisella ylipaino kertyy alavartaloon, reisiin ja peffaan, se ei ole kauhean epäterveellistä, ja nainen voi olla jopa normaalipainoisia terveempi. Ja toisaalta syntymästä asti hoikkarakenteiselle jo painoindeksi 23 voi tarkoittaa, että rasvaa on kertynyt vatsaonteloon siinä määrin, että ollaan epäterveen painon puolella.

Mustajoen mukaan pitäisi puhua terveellisestä painosta, jolla ihminen todennäköisemmin säästyy lihavuuteen liittyviltä sairauksilta.Yksinkertaisin tapa selvittää terveellinen paino olisi vyötärön mittaaminen. Tämä kertoo paremmin terveydestä kuin painoindeksi. Raja vyötärölihavuudelle on miehillä 100 ja naisilla 90. Nämä luvut eivät ole parista sentistä kiinni. Jos luku ylittyy reippaasti, voi miettiä sen vaikutusta terveyteen.

Kuten kaikki varmasti tietää vyötärölihavuudessa rasvaa kertyy vatsaonteloon ja jopa maksaan. Tällöin alkaa syntyä tulehdussoluja, jotka erittävät tulehduksen välittäjäaineita.  Hiljaista tulehdusta ei tunne ja se näkyy vain tarkoissa verikokeissa. Verikokeilla pystytään varmistamaan, onko vyötärölihavuus jo vaikuttanut terveyteen.Lähteet: Helsingin Sanomat 27.2.2020, kuvat Pixabay

3 kommenttia:

 1. Tämä olisi järkevää. Ihmiset ovat hentoja tai rotevampia, ilman että olisivat ns. lihavia. Lihakset painavat enemmän kuin läski.

  En löydä juttuasi ferritiinistä. Muistan, että sinulla oli alhainen ja oli oireita. Kertoisitko missä jutussa ferritiinistä puhuit? Minulta mitattiin ferritiini osana laajempaa labrapakettia ja se oli alarajoilla. Monenlaista oiretta on, mutta voi tietysti johtua muustakin. Menen tarkemppin tutkimuksiin erikoislääkärille viikon päästä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi riitta k. Toisinaan tämä digiblodiukseni ärsyttää. En tiedä siis, näkyykö tuo kopioimani teksti https://vimma50.blogspot.com/2019/12/kuinka-kavikaan-varastoraudan-arvoni.html.

  Eli joulukuussa 2019 oli juttua ferritiinistä ja sitä aikaisemmin juttu myös, joka on linkkinä joulukuun jutussa.

  Hei, jos varastorautasi arvo on pienenpuoleinen, kannattaa ehdottomasti syödä rautaa purkista. Minulla normaalilukemiin tullut ferritiini vaikutti selkeästi olooni, muun muassa rajut päänsäryt paniikkikohtauksineen, väsymys hävisivät melkein kokonaan.

  Monet lääkärit ovat sitä mieltä, että ferritiiniä ei kannata tutkia, koska se ei vaikuta mitenkään terveyteen. Tämä on ikävää. Onneksi minulle sattui lääkäri, joka sitten loppujen lopuksi kirjoitti lähetteen labraan ja myöhemmin hämmästeli arvoani. Ihanaa helteisen päivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja - kommentoin sinne ferritiinijuttuun. Piteleepi ilmoja! En välittäisi aivan näin kuumasta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!