torstai 28. toukokuuta 2020

Stressi vaikuttaa ihoon




Samea, kuiva iho, tummat silmänaluset, finnejä. Stressihormonit adrenaliini ja kortisoli auttavat ihmistä skarppaamaan vaativissa tilanteissa, mutta ulkonäölle ne aiheuttavat lähinnä haittaa.


Stressi on iholle hormonimyrsky. Se voi kuivattaa ihoa ja nostaa verensokeria, mikä taasen voi tuhota ihon kimmoisena pitävää kollageenia.



Kova stressi saa paljon pahaa aikaan. Se voi puhkaista atooppisen ihottuman, psoriasiksen, ruusufinnin.

Jatkuvasti stressaantuneilla on lyhentyneet telomeerit. Telomeereilla tarkoitetaan DNA-rihmaston päässä olevia rakenteita. Näiden lyheneminen on yhdistetty ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen.



Osa ihmisistä reagoi stressiin niin, että se jää päälle. Tästä johtuen heidän telomeerinsa lyhenevät.

Stressissä voidaan syödä tavallista epäterveellisemmin.  Runsas sokerin syönti rapistaa kollageenia, joka pitää ihon täyteläisenä ja kimmoisana.



Huono uni heikentää kasvihormonin tuotantoa, joka olisi tärkeää ihon uudistumiselle. Ja väsymys tummentaa silmänaluset ja vie hekun iholta.

Stressiä on välillä kaikilla, joten on myös väliä sillä, miten siihen asennoituu. Myönteinen suhtautuminen elämään voi suojata myös stressiltä ja edistää sen laantumista stressireaktion jälkeen.






Lähteet: terve.fi 2/2019, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. En ole osannut ajatella stressin vaikuttavan myös ihon hyvinvointiin.
    Kiitos tietoiskusta ja luontokuvista Marja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Ikävä kyllä, stressi vaikuttaa myös ihoon; ei vaikutusta olisi, jos stressi olisi puhtaasti psykologinen ilmiö. Mutta kun ihminen on sanahirviön mukaisesti psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Niin henkinen oire voi muuntua ruumiilliseksi oireeksi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!