torstai 22. marraskuuta 2018

Työpaikan kusipäät - selviytyjän opas




Robert I. Sutton on tutkinut vuosien ajan tunteiden ilmaisua erilaisissa organisaatioissa. Hän on Stanfordin yliopiston professori.
Tässä kirjassaan hän käyttää aika ronskia kieltä. Sain kirjan arvostelukappaleena Minerva kustannukselta.

Sadat eri tutkimukset osoittavat, että kohtaamiset töykeiden ihmisten kanssa työpaikalla heikentävät työsuoritusta; muun muassa päätöksentekokykyä, tuottavuutta, luovuutta ja halua työskennellä kauemmin. Sekä lisäävät poissaoloja, motivaatio-ongelmia ja myrkyllistä ilmapiiriä.

Pitkä altistus mänteille tuhoaa uhrin fyysistä ja psyykkistä terveyttä:aiheuttaa masennusta, uniongelmia, korkeaa verenpainetta ja ongelmia ihmissuhteissa.

Ennen kuin diagnosoit itsellesi masennuksen ja alhaisen itsetunnon, varmista se, ettet ole vain ympäröinyt itseäsi  kusipäillä.

Toisten ihmisten huonosti kohteleminen on myös tarttuvaa. Jos työskentelet mäntin kanssa, voi olla. Että sinustakin ajan mittaan voi tulla mäntti. Se on erittäin todennäköistä.

Esimerkiksi professori Bennet Tapper arvioi tutkimusten perusteella vuonna 2016, että huono johtajuus aiheuttaa amerikkalaisille yrityksille 23.8 miljardin dollarin tappiot vuosittain.

Ne johtuvat poissaoloista, terveydenhoitomaksuista ja tuottavuuden laskusta. Suttonin mukaan tällä hetkellä luku on huomattavasti suurempi.

Sutton korostaa: "Älä leimaa jotakin kusipääksi liian nopeasti, mutta kiirehdi, jos kyse on sinusta itsestäsi."

Tämä on  ennakkoasenteet murskaava ajatus, joka täytyy pitää mielessä.Näin työntekijä välttää tekemästä hätiköityjä johtopäätöksiä; ja joutuu pysähtymään ja miettimään tarkkaan ennen kuin leimaa toisia työntekijöitä mänteiksi.

Kusipään  "pahaan hajuun voi tottua". Tämä tarkoittaa sitä, että tottuu huonoon ilmapiiriin.

Sutton kirjoittaa myös nettikiusaamisesta. Se saa pahaa jälkeä aikaiseksi, koska kiusaajaa ei näe kasvoista kasvoihin. Suttonin mielestä paras tapa päästä eroon nettikiusaajasta on olla lukematta viestejä ja  olla vastaamatta niihin.

Suttonin tekstiä rasittaa esimerkkien runsaus ja koulukirjamainen tiivistelmä jokaisen luvun lopussa. 

 Esimerkki Suttonin tiivistelmästä luvun lopussa.

 Kusipään siirtäminen uuteen valoon.
-Et ole yksin. "Monet ihmiset ovat samassa ikävässä tilanteessa." Et ole hullu tai huono ihminen.
-Sinä et ole syypää: "En saa ottaa sitä henkilökohtaisesti. Ei ole minun vikani, että hän käyttäytyy niin kuin käyttäytyy."
-Ajattele uhka vähäisempänä. "Hän on kyllä kusipää, mutta olen kohdannut pahempaakin."
-Keskity hopeareunukseen: "Paskan seassa voi olla timantti."
-Nouse hänen yläpuolelleen: "En ole sellainen ihminen, en ainakaan hänen tasoisensa."
-Keskity hauskaan puoleen: "Nämä mäntit ovat oikeasti aika hauskoja."
-Katso asiaa tuulensuojasta."Tämäkin menee ohi, aika parantaa haavat."


Suttonin kirja on hauska ja nopeasti luettava. En kuitenkaan usko, että suomalaisessa kulttuurissa sitä pystyisi pitämään oppikirjana tunteiden vaikutuksista erilaisissa organisaatioissa. Hienon sfääreihin nousevan kiinnostavan puheen siitä voisi pitää, joka voisi motivoida koulutuksessa olevia yrityksen työntekijöitä. Ja niin kuin yleensä tällaisissa tilaisuuksissa puhe hehkuisi ja hehkuttaisi osanottajia. Mutta sitten tulee tiukka realismi vuoroon. Eikä puheen sanomaa oikein saa sovellettua yrityksen arkisiin ongelmiin.


Mitä mieltä olet kirjan ajatuksista?




















  




7 kommenttia:

  1. Roisia tekstiä tuossa kirjassa.Tähään ikään mennessä on jo ollut tekemisissä monenlaisten kusipäiden kanssa mutta vaikeampia ovat ovelat ja laskelmoivat kusipäät ja helpoimpia ääliökusipäät. Jokuhan se ihmisestä kusipään tekee, syitä on varmaan monia ja kusipää itse on varmaankin sitä mieltä että ne kaikki muuthan ne kusipäitä ovatkin. Tulipahan kusen hajuinen kommentti mutta niin oli postauskin hih hih. Hauskaa päivän jatkoa Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Juu, Kirja oli roisi, hauska ja myös ajattelemaan laittava. Pyydettiin arvostelemaan,niinpä jotenkin arvostelin.Hyvä tuo sinun jako ääliö kusipäihin ja laskelmoiviin kusipäihin. Kokemuksesta tiedän minäkin, että on helpompi olla ääliö kusipään haukuttavana kuin lieromaisen laskelmoivan kusipään.Monet työpaikat ovat opettaneet tämän perustavanlaatuisen eron kusipäiden välillä. Leppoisaa iltaa sinulle!

      Poista
    2. Sinullekin Pihakeiju kaunis pyyntö, jos et ole painanut tai hipaissut jo tuota sivussa olevaa Lukijat kuvaketta, painaisit tai hipaisit sitä, koska siitä selviää minun todelliset lukijat.

      Poista
  2. Viisaita neuvoja kirjassa, varmasti noita ongelma on joissakin työpaikoissa. Minä olen sen verran suoraviivainen ihminen, että
    otan kyllä etäisyyttä k-päistä, jos vain mahdollista, koska toista on vaikea lähteä muuttamaan. Minulla on onni olla työpaikassa jossa kaikki ovat ystävällisiä toisilleen ja on leppoisa ilmapiiri kiireessäkin :)
    Hyvää torstaipäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Sinulla on käynyt suuren suuri onni, että saat olla työpaikassa, jossa on hyvä ilmapiiri - kaikki ovat ystävällisiä toisilleen ja on leppoisaa.Minulla on tuossa sivussa lukijat kuvake. Iso toiveeni olisi, että rohkeasti lukijat painaisivat tai hipaisisivat tuota Lue kuvaketta. Kivaa iltaa sinulle!

      Poista
  3. Tämä aihepiiri on kiinnostanut minua aina. Eniten olen ihmetellyt sitä, miten esimiehissä on näitä hankalia tyyppejä suhteessa enemmän kuin muissa työntekijöissä. Olen myös löytänyt itsessäni monta hankaluutta aiheuttavaa piirrettä, joista olen koulinut itseäni irti. Vanhemmiten on näköjään onneksi helpompi antaa ihmisten olla sellaisia kuin ovat ja jättää ikävät persoonat huomiotta, nuorena saatoin ottaa kaiken itseeni ja hautoa päiväkausia jonkin toisen sanomisia tai sanomatta jättämisiä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Esimiehissä on todellakin enemmän hankalia tyyppejä kuin työntekijöissä. Ehkä tietynlainen luonne ja valta ei sovi yhteen. Valta voi nousta hattuun tai sokaista todellisuutta.Tuossa kirjassa on selitetty motiiveja hankkiutua kursipääksi.Juuri huomiotta jättäminen on hyvä keino pitää kusipäät itsestään kauempana. Olet viisas nainen. Olen kaikille näissä kommenteissa esittänyt pienen pyynnön, että jos olet vakituinen lukija hipaise tai paina tuota Lukijat kuvaketta sivussa. Ei tietenkään ole mikään pakko. Mukavaa iltaa sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!