torstai 5. heinäkuuta 2018

Naiset, älkää hävetkö vaihdevuosia!Naiset, rinta rottingille. Me kehitymme koko ikämme. Miehet taas...no, voivat olla ikuisia pikkupoikia (kuten minun mies ikuisissa autoleikeissään eli vanhojen autojen rassaamisessa). Tai kehitys tyssää keski-ikään. Jolloin voidaan haluta vaikkapa moottoripyörä tai urheiluauto. Leluina takaisin vireään nuoruuteen. Toisaalta nykyään puhutaan myös miesten vaihdevuosista. Taisin vähän kärjistellä.


Mutta ihmeen monet naiset tuntevat jonkinlaista häpeää vaihdevuosista. Ehkä se liittyy siihen, että vaihdevuosiaan ei voi konrolloida. Ne ovat tavallaan kuin uusi murrosikä.

Naista voi nolottaa kuumat aallot, heilahtelevat mielialat tai painonnousu.


Nykyään ihmisen pitäisi miltei koko ajan haluta seksiä. Meidän seksin kyllästämässä kulttuurissa. Vaihdevuodet voivat aiheuttaa kuivat limakalvot, haluttomuutta. Mutta siihenkin on nykyisin olemassa omat troppinsa.

Ja minusta koko vaihdevuosiin: Hormonikorvaushoito, jonka aion kerkeästi aloittaa, kun vaihdevuodet alkavat. Mutta en kuitenkaan häpeä sitä. Että nyt olen vaihdevuosi-iässä. Osa naisista haluaa kohdata vaihdevuodet luomuna. Jotkut pelkäävät lisääntyvää rintasyöpä riskiä hormonikorvaushoidon takia.


Yleisimmin vaihdevuosioireet hävettävät niitä naisia, joilla on ollut muutoinkin aina ollut taipumus häpeään. Häpeän alkusyyt on varhaislapsuudessa. Usein turvattomassa kiintymyssuhteessa hoitajaan.

Jos vaihdevuosi-iässä on vielä todella suuria häpeän tunteita. Se voi kertoa siitä, että naisella on käsittelemättömiä häpeän tunteita ja -kokemuksia elämän varrelta. Nyt olisi hyvä aika pohtia niitä yksin, ystävän kanssa tai terapeutin pakeilla. Myöhäisessä keski-iässä naisen pitäisi viimeistään yksilöityä, eikä enää ajatella. Mitä muut minusta ajattelevat?


Jos nainen ei arvosta itseään ja vaihdevuosiajan muutoksia. Eivät häntä arvosta muutkaan.

Psykoterapeutti, seksologi Heidi Valastin mukaan myös yhteiskunta voisi ottaa huomioon ihmisen murrosvaiheet. Vaihdevuosi-ikäisen naisen pitäisi esimerkiksi voida valita, mihin aikaan menee töihin mahdollisten uniongelmien takia. Myös nelipäiväinen työviikko olisi yksi murrosta helpottava muutos.

Minkälaiset vaihdevuodet sinulla oli?Jos ei ole vielä ollut, mitä oireita pelkäät eniten?Lähteet: Anna 14.6/24, kuvat omat

9 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia. Aihe on monelle peikko. Hyvä, kun otit esille.
  Pääsin vaihdevuosista kuin koira veräjästä, kun 57-vuotiaana vietiin kohtu ja munasarjat syövän vuoksi. Munasarjojen poiston sanotaan ennenaikaistavan vaihdevuosia. Tuossa iässä ei kai voi puhua ennenaikaistumisesta. En voinut saada hormonikorvaushoitoa syöpieni vuoksi, mutta en myöskään sitä tarvinnut. Vaihdevuoteni ovat olleet täysin oireettomat, ellei ennen leikkausta ollutta runsaampaa vuotoa lasketa. Sekin johtui ehkä syövästä.
  Kaikkea kaunista päivääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Et minun mielestä päässyt kuin koira veräjästä, koska sairastit syöpää. Taudeista pelätyintä.Onnekas olet siinä, että kuulut siihen 20 prosenttiin naisista, joita vaihdevuosioireet eivät kiusaa. Minä odotan vaihdevuosia toisaalta mielenkiinnolla toisaalta peläten. Kun mielialat tapaavat jo valmiiksi heitellä laidasta laitaan. Mukavaa torstai päivää sinulle!

   Poista
 2. Ei ole vielä minkäänlaisia oireita, kuumia aaltoja tai muita. Aina tosin paleltaa, en tiedä johtuuko iästä vai mistä. Keväällä laitettiin käsivarteen uusi ehkäisykapseli kolmeksi vuodeksi. Kun kysyin entä mitä sen jälkeen, lääkäri sanoi ykskantaan ”sitten laitetaan uusi”. Ei ilmeisesti ollut tietoinen iästäni. Olen 56.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Sinulla varmaankin vaihdevuodet tulee alkamaan todella myöhään. Toivon, että minulla jo alkaisivat, koska menkat olleet aina äärimmäisen runsaat. Siitä on tullut anemia. Aika huoleton oli lääkärisi. Mutta hei, sen perusteellahan olet niin sanotusti hyvin säilynyt! Kivaa torstaita!

   Poista
 3. Kiitos Marja! Kyllä kieltämättä on tuttu tunne. Häpeä vaihdevuosissa. Tuo keijupuvun pukeminen näytelmään Kesäyön unelmma tuntuu nyt naurettavalta. Toisaalta se on komedia. Pitää nauraa itselleen! Ottaa huumorilla. Keijupuku keski ikäisellä! Joka pelaa tennistä jota ei ollenkaan osaa. Käytän hormonigeeliä joten vaihdevuosioireeni ovat kyllä helpottaneet. Ne olivat valkeat . Jostain syystä bussissa istuessa saattaa vielä tulla nii kuuma aalto että hiki valuu. Tosi epämiellyttävää. Yritän olla häpeämättä myös omaa herkkyyttäni jota on aina pilkattu. Mukavaa päivää,me pärjätään !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi.Ei soisi meidän naisten häpeävän jatkuvaa kehitystään. Keijupuku on todella nätti. Näytelmänne vaatetuus tulee olemaan varmasti upea. Hyvä että sinulla on tuo hormonigeeli auttanut. En tiennyt sellaista olevan olemassakaan. Luulin, että tulen napsimaan tabletteja. Ole ylpeä herkkyydestä. Sellaisena koet enemmän kuin muut! Leppoisaa torstain jatkoa!

   Poista
  2. Kyllä Marja,on hormonigeeli jossa on estrogeenia. Se on parempi vaihtoehto kuin tabletit. Ainakin joidenkin lääkäreiden mukaan geelin käyttö ei ole niin suuri syöpäriski kuin tabletit. Sitä geeliä saa apteekeista Kela korvauksella tai ilman. Riippuen merkistä ja pakkauksesta.

   Poista
  3. Siis tuotenimikkeestä riippuen , merkki on väärä sana.

   Poista
  4. Kiitos tiedoista Merja. No, kun vaihdevuodet alkaa, alan käyttämään tuota geeliä. Kun se vähentää rintasyöpäriskiäkin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!