lauantai 21. heinäkuuta 2018

Hankala tilanne


Jos vuorovaikutus läheisten kanssa tai vaikkapa työpaikalla on vaikeaa, stressaavaa. Mitä kannattaisi tehdä? Toista ihmistä ei voi muuttaa eikä aina edes ymmärtää. Pitäisi siis osata itse vähän joustaa ja pohdiskella: Miten suhtaudun ihmisiin? Miten toimin heidän kanssaan? Miten puhun heille? Millaisen jäljen jätän itsestäsi heihin?


Koska niin sanottua likaista peliä tuntuu löytyvän aina ja kaikkialta, kiukulle ja ärtymykselle ei tule loppua. Ihminen voi valita onko joustava vai jäykkä tyyppi vuorovaikutuksessa. Jäykkä tyyppi taistelee ajatustensa kanssa. Ja hermostuu. Jos hänen säännöt ei toimikaan kaikkialla.


Todella vaikeissa vuorovaikutussuhteissa elämä voi muuttua kamppailuksi. Ilo häviää. Väsyttää. Uniongelmat vaivaavat. Esimerkiksi töissä käymisestä voi tulla taistelua uupumista vastaan. Eikä ystävyyssuhteisiinkaan enää oikein jaksa panostaa.

Ihmissuhteissaan kamppailevalta voisi kysyä: Kumpaa haluaisit mieluummin, olla oikeassa vai onnellinen? Oikeassa olijalla on edessään raskas taival. Jos minä olen oikeassa, niin toinen on väärässä. Ja kukaan ei halua olla väärässä. Tästä voi seurata jatkuvia jännitteitä.


Jos haluaa olla onnellinen, kannattaa yrittää päästä henkisestä jäykkyydestä. Henkisesti jäykkä luulee, että hän tietää, mikä on oikein tai väärin.

Jos on kränää jonkun kanssa. Kiukku ja viha voivat nousta pintaan. Kannattaisi yrittää selvittää tilanne avoimesti ja tahdikkaasti. Eikä sitten hermostuneena päästää sammakoita suustaan.


Hyvät ihmissuhteet on paras apu omassa kriisissä. Ne ehkäisevät jopa masennusta. Ystävyyssuhteita olisi hyvä hoitaa. Mutta ihmissuhteisiin itsensä uhraamista kannattaa varoa. Aina ei tarvitse joustaa toisten tarpeiden vuoksi. Pakonomainen hyväksynnän hakeminen miellyttämällä muita alkaa pidemmän päälle väsyttää ja ahdistaa.

Oletko joustava vai jäykkä ihmissuhteissa? Tai jotakin siltä väliltä?Lähteet: HyväTerveys 8/2017, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Hyvä aihe taas kerran Marja.
  Itseään on aika vaikea muuttaa. Olen varmaan jotain jäykän ja joustavan väliltä. Vieläkin joustavampi voisin olla, vaikka sijaisvanhemmuus on hionnut luonnettani joustavammaksi.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,Kirsti, kommentistasi. Varmaankin aika iso osa ihmisestä luovii tuon jäykän ja joustavan välillä. Mutta tunnen myös erittäin ja kokonaan jäykkiä ihmisiä. Heidän seuransa on jotenkin ahdistavaa. Hienoa että sinulla on särmät hioutuneet sijaisvanhemmuuden myötä. Kivaa viikonloppua sinulle. Nyt raikkaassa säässä jaksaa tehdä enemmän ulkotöitä.

   Poista
 2. Sanon samaa kuin edellinen kommentoija, että hyvä aihe taas kerran.
  Tuli tässä vain mieleen, että on myös eräs ihmisryhmä, joiden kanssa vuorovaikutus on hankalaa tai melkein mahdotonta. Nimittäin ihmiset jotka tietävät kaikesta kaiken ja ovat aina oikeassa olipa aihe mikä tahansa. Toisaalta ei tarvitse toista miellyttää - jokaisella on myös oikeus omaan mielipiteeseen, mutta ei halua kuitenkaan saada riitelyä aikaiseksi, jos se toinen osapuoli on ns. vahva. Ehkä on joskus parempi vain olla ja jättää sellainen ihminen omaan arvoonsa, minusta se ei ole pakenemista eikä luovuttamista vaan viisautta.
  Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle, Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kommentistasi Tuulikki.Joo, hyvä että muistutit tässä ainaoikeassaolevien-ihmisryhmästä. Se on jo jonkinlaista narsismia. Ja seura on hyvin tukahduttavaa. Kirjoitit täysin nappiin:"Ehkä on joskus parempi vain olla ja jättää sellainen ihminen omaan arvoonsa, minusta se ei ole pakenemista tai luovuttamista vaan viisautta." Ihanaista raikasta viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Mukavia aiheita taas, olen joustava ihminen ja on aika epämukava tunne joutua todella jäykän kanssa tekemisiin kun ei saa selville että mitä hänen päässään liikkuu kun pitää pantata. Mutta itse omaan aika hyvän intuition ja jotenkin vaan nään jollain tavalla ns.ihmisen "sieluun". Joustavuutta kyllä oppii elämällä ja vaikeuksien kautta nimenomaan. Elämähän on kokoajan kompromissien tekemistä ja joustamista, kyllä "siperia opettaa". Olen huomannut että jäykillä luonteilla varustetuilla ei taida olla montakaan ystävää. Tykkään pitkistä ja syvällisistä keskusteluista ja tuottaa suurta iloa kun keskustelukumppani on myöskin joustava eikä rajaa aihealueita :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Hienoa että omaat hyvän intuition. Siitä on elämässä apua.Olen täysin samaa mieltä, että joustavuutta oppii kokemuksen ja vaikeuksien myötä. Jäykän ihmisen kanssa ei tosiaan onnistu pitkät, syvälliset keskustelut. Hän on usein yksinäinen. Mikä on surku, koska yksinäisyyttä ei toivoisi kenellekään. Hyviä heinäkuun päiviä sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!