torstai 19. heinäkuuta 2018

Kiitollisuudesta saa voimaa


  

Kiitollisuuden aiheet voivat olla pieniä tai suuria. Minulle suuria kiitollisuuden aiheita on perhe, ystävät, terveys, työpaikka, luonto. Pieniä kiitollisuuden aiheita löytyy arjessa oikeastaan melko paljon. Lenkki raikkaassa ulkoilmassa. Hyvä kirja. Kituva kukkani ei kuollutkaan. Kaupassa jonkun suoma hymy ja juttelun aloittaminen. Kiva kirpparilöytö. Hyvä ruoka. Siivottu koti. Kakun leipomisen onnistuminen. Hyvä uusi shampoo...


Kiitollisuus on ihmisen perustunteita. Sitä voi ajatella myös ilona. Jokainen voi oppia löytämään uusia kiitollisuuden aiheita. Ihminen ei vello menneissä murheissaan tai jo ajattele tulevaisuuden raskaita tapahtumia. Kun pysähtyy miettimään, mistä asioista elämässään on kiitollinen juuri sillä hetkellä.


Kiitollisuutta on tutkittu 1990-luvulta lähtien. Ja on huomattu, että sillä on jopa terveydellisiä vaikutuksia. Kiitollisuus vaikuttaa monenmoiseen hyvinvointiin. Kiitolliset ajatukset myös helpottavat nukahtamista ja lisäävät syvän unen määrää.

Kiitollisuuden aiheiden ei tarvitse olla suuren suuria. Itse asiassa arjen pienet kiitollisuuden aiheet ovat jopa tärkeämpiä. Niiden huomaamisesta voi muodostua tapa. Ja elämä on iloisempaa.


Jotkut kirjoittavat iltaisin kiitollisuuspäiväkirjaa. Siihen ei kannata väkisin väkertää joka ilta vaikkapa neljä kiitollisuuden aihetta. Kerran viikossa kirjoittaminen riittää aluksi aivan hyvin.

Kotona perheen yhteinen ruokailu on hyvä tilaisuus keskustella päivän hyvistä asioista, kiitollisuuden aiheista. Tällä tavalla lapsetkin oppivat huomaamaan kiitollisuuden aiheita arjessaan.


Vahvuus vaikeuksien edessä kasvaa. Kun on opetellut olemaan pienistä asioista kiitollinen. Kielteisiä tunteita ei kannata torjua pois. Mutta kiitollisuus voi laimentaa niitä.

Meidän kulttuurissa olemme kasvaneet ajatukseen, että negatiiviset aiheet olisivat enemmän totta kuin positiiviset. Se on surku.

Kaikesta huolimatta sanapari on oivallinen. Mistä asioista voin olla kiitollinen kaikesta huolimatta?

Lähteet: Anna 31.5.2018/22, kuvat omat


4 kommenttia:

 1. Koen olevani kiitollinen niin pienistä asioista, että kiitollisuuden myötä elämä on hyvää. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Ihana lukea, että pienet kiitollisuuden aiheet riittävät tekemään sinut onnelliseksi. Mukavaa helteistä päivää!

  VastaaPoista
 3. Hei Marja!

  Ihanaa, että kirjoitit kiitollisuudesta. Olen pohtinut tätä asiaa viime aikoina itse, kun on ulkomaille muutto vastassa; vaikka samaan aikaan täydelliseen maisemanvaihdokseen kuuluu toki kaikenlaisia kokemuksia ja tunteita, kun sitä muuttamisen pakkaa pitää saada kasaan, niin huomaan myös päällimmäisenä olevan kiitollisuuden. Kiitollisuus siitä, mitä on jo kokenut, ja varsinkin siitä, mitä saa vielä kokea. Siksi lähteminen ei oikeastaan 'pelota', kun pohjalla on positiivinen katselmus tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ilona, kommentistasi. Sinulla on jännät ja mielenkiintoiset asiat tulollaan. Varmasti - siis minun mielestäni - ulkomaille muutto tekee hyvää. Vitsit, näkee kaikenlaista uutta maisemaa, ihmisiä, elämäntapaa. Minäkin olen asunut kahteen kertaan ulkomailla ja toivon, että siihen tulisi vielä mahdollisuus. Vaikka sitten eläkepäivinä. Pakkaaminen on aika rankkaa puuhaa. Päättää mitä tarvitsee ja mitä ei. Mutta lopulta olet perillä. Mukavia heinäkuun päiviä pakkauksen merkeissä sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!