maanantai 23. heinäkuuta 2018

Kesken yötä herääminen ja ahdistavat ajatukset alkaa piinata


Minulla on välillä huonounisia jaksoja. Aamuyön sudenhetki on tuttu. Sitä herää ja alkaa murehtia kaikenlaista. Näkee unien sijaan uhkakuvia. Ahdistaa. Ongelmat saavat valtavat mittasuhteet.

Tätäkin on tutkittu. Tutkija Keisuke Takano sanoo, että yöllinen asioiden märehtiminen johtuu aistiärsykkeiden vähäisyydestä. Ihmiset ei usein tai jatkuvasti tunne ahdistusta arkielämässään niin kuin yöllä hiljaisessa makuuhuoneessa.


Yöllä herätessä huomio kääntyy sisäänpäin, ja kaikenmoiset huolet nousevat pintaan. Tämä saa aikaan aivoissa stressireaktion. Sympaattinen hermosto aktivoituu, ja sen takia syke ja verenpaine nousee. On vaikea nukahtaa uudelleen.


Yöllinen ahdistus voi muodostaa noidankehän. Aluksi ihminen vatvoo huoliaan, ja kehossa käynnistyy stressireaktio. Seurauksena unettomuus. Pidemmän ajan kuluttua nukkumaan menemistä alkaa pelätä, ja siitä itsestään muodostuu stressitilanne.


Jatkuvasta yöllisestä ahdistuksesta kärsivien kannattaisi viettää aikaansa mahdollisimman vähän sängyssä maaten päiväsaikaan.  Kahvia ja alkoholia olisi myös hyvä  vältellä. Yöllisen ahdistuksen iskiessä voi nousta ylös ja vaikkapa lukea kirjaa. Sänkyyn kannattaisi mennä vasta sitten, kun todella nukuttaa.


Pyöriskeletkö sinä joskus yöllä ahdistavien ajatusten kanssa sängyssä?Lähteet: Helsingin Sanomat 12.7.2018, kuvat omat

7 kommenttia:

 1. Sinulla on aina hyviä aiheita. Kirjapinossa on muutama tuttu teos.
  Hyvin harvoin herään ennen aamua. Tuon suden hetken kuitenkin tunnistan. Aikanaan, kun tein kolmivuorotyötä rättitehtaassa (siis valvoin koko yön), kaikki huolet nousivat pintaan aamuyön tunteina varsinkin, jos ei ollut kiirettä.
  Hyvää tätä päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kiva että on sinullekin tuttuja kirjoja! Ja sinähän olet itsekin kirjailija. Ne kaksi kirjaasi, jotka luin, olivat hienoja ja mieleenpainuvia.Jännä että sinulla oli sudenhetkiä työn tuoksinnassa, vaikka olikin rauhallisempaa. Olen luullut, että ne tulee aina kesken unien. Tutkimuskirjallisuus ja lukemani artikkelitkin väittivät näin. Kiva oppia uutta. Ihanaista viimeistä heinäkuun koko viikon alkua sinulle!

   Poista
 2. Pyörin silloin, kun arjessa on stressiä, murheita tai jotain työstettävää, ei niinkään siitä syystä, että makkari on ärsykkeetön paikka. Kyllä ns. murheet peilautuu tuohon sudenhetkeen ja stressi. Helposti myös kyllä tuo unettomuus, niin siitä tulee kierre, alkaa pelkäämään, tuleeko uni. Onneksi nyt kesällä on ollut tosi hyviä unia, johtuen varmaan, että aamulla ei herätyskello soi.

  Ihanaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Niinhän me varmaankin melkein kaikki nukumme huonosti, jos on huolia ja kunnon stressi. Kiva että kesällä sinulla on mahdollisuus nukkua niin pitkään kuin unta riittää. Sama täällä. Mutta olen vanhetessani - itse asiassa tämän vuoden aikana - alkanut herätä ihan itsestään varhain. Ja illalla kello 21-22 välillä alkaa kamalasti nukuttaa. Mukavaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 3. Kirjoitin aamulla pitkän kommentin, enkä sitten muistanutkaan lähettää, ärh.
  Jos ehdin, kirjoitan uuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain semmoista höpisin että jonkunlainen sudenhetki on minullakin, mutta iltayöstä. Eikä se tosin ole mitään asioiden vatvomista, vaan herään melkein joka arki-ilta tunnin päästä nukahtamisesta säpsähdykseen, että (älkää naurako) olenko tehnyt varmasti seuraavan päivän eväät töihin. Yleensä käyn jääkaapilla ihan varmistamassa. Teen ne aina illalla koska en halua tuhlata aamun ihania hetkiä eväiden tekemiseen vaikka herään jo puolitoista tuntia ennen lähtöä. Ehkä tämä kuvastaa vain järjestelmällistä luonnettani, koska ”jotkut asiat vaan pitää tehdä, kehtasi tai ei.” En ole minkäänlainen pedantti tai tiptop-ihminen kuitenkaan. En koe sitä mitenkään vakavana, vaan lähinnä huvittaa, ja varmasti se on jonkunlaista kiireisen työn aiheuttamaa stressintapaista. Yöt nukun oikein hyvin aamuun asti, olen aina ollut sikeäuninen, vaikkakin yöunet ovat tavallisesti 5-6 tunnin luokkaa. Siis aamukukkuja olen. Tämmöisen aika henkilökohtaisen asian kehtasin tunnustaa :)

   Poista
  2. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Mielenkiintoista että sudenhetkesi on iltayöllä. Tai ei se ehkä varsinainen sudenhetki olekkaan, kun et ala ajattelemaan uhkakuvia vaan tarkistat, oletko tehnyt tulevan päivän evääsi.Ja voit sitten jatkaa uniasi.Elämässä on paljon hyötyä järjestyksenhalusta. Ja olet varmasti ahkerakin. Ihanaa heinäkuun päivää sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!