maanantai 16. heinäkuuta 2018

Pitääkö helteellä syödä suolaa?Minä en osaa ottaa aurinkoa. Pitkästyttävää touhua. Eikä aurinko ole ihollekaan hyväksi. Silti nautin hellepäivistä. Lenkillä lihakset tuntuvat vertyneiltä, ja juokseminen on ihanaa. Vaikka hiki valuu. Voi keskittyä kokkaamaan lähinnä salaatteja ja muita keveitä ruokia. Tunnelma ihmisten kesken on rentoutunut ja leppeä. Kesällä suomalaiset uskaltavat kaivautua poteroistaan.

Ihminen menettää hien mukana vettä ja suoloja. Eli pitäisikö helteellä siis syödä suolaa?


THL:n tutkimuspäällikkö Iris Erlund on sitä mieltä, että ei. Suomalaiset saavat suolaa muutenkin liikaa. Tämä nostaa verenpainetta, vahingoittaa verisuonistoa, lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Uusimman tutkimuksen mukaa liika suola saattaa myös tuhota hyviä suolistobakteereja.


Jotta helteessä väsymys ja huono olo ei yllättäisi, kannattaa syödä edes pieniä välipaloja. Etenkin pienten lasten ja vanhuksien pitäisi syödä tasaisin välein.

Lasten pitää saada nestettä 1-1,5 litraa. Aikuisten 2-3 litraa. Tästä noin puolet voi saada ruoasta. Lapsille hyviä välipaloja ovat muun muassa hedelmät, marjat ja vihannekset.


Vanhukselle helle voi olla terveysriski. Helteessä ei kannattaisi puuhata liikaa. Pitäisi muistaa juoda riittävästi. Jos tulee todella huono olo, se pitää ottaa tosissaan. Jos muu ei auta. Kannattaa hakea ammattiapua.

Reipasta kahvin ja alkoholin juomista pitäisi vältellä helteillä, koska ne kuivattavat elimistöä.

Aion olla nyt viikon somettomuus-lomalla. Reissata. Blogin postaukset ilmestyy kuten ennenkin. Olen ajastanut ne. Nyt ei tarvitse kommentoida, koska en pysty niihin vastaamaan.
Lähteet: Helsingin Sanomat 14.6.2018, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Hyvää lomaa sinulle.
  Luen postauksesi, vaikken kommentoi niitä, ennen kuin olet täällä taas livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Niin...tarkoitus oli olla vastaamatta kommentteihin, mutta kaikki ei sitä tiedä. Joten...kuten huomaat näköjään vastaan heille, jotka kuitenkin kirjoittavat kommentteja. Koen sen jotenkin bloggaajan hauskana velvollisuutena.

   Poista
 2. Ihanaa lomaa Marja ja aina voi kommentoida, jos vaan itse ehtii. Olet ahkera, että olet ehtinyt ajastaa postaukset. <3 Täälläkään ei auringonotto yhtään nappaa, vaikka toki varjossa on kiva istua ja lukea kirjaa ja käydä välillä vaikka sitten pulikoimassa.

  <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Minun digineitsyen taidoilla ajastaminen ei onnistunutkaan. Joten julkaisen itse postaukseni. Mutta en tällä viikolla kirjoita uusia postauksia, enkä käytä Instaa.Mukavia hellepäiviä sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!