tiistai 3. syyskuuta 2024

Levottomat jalat

   


Minulla oli molempien raskauksien aikana levottomat jalat. Se oli tuskallista. Ei ollut varsinaisesti kipua, vaan jalkoja piti liikutella kaiken öitä. Olin töissä ja koko ajan väsynyt. Se oli raskasta.


Levottomat jalat on neurologinen sairaus. Sen perimmäistä syytä ei tunneta.Sen arvioidaan liittyvän aivojen dopamiinijärjestelmän häiriöön. Dopamiini on välittäjäaine, joka osallistuu moniin aivojen keskeisiin toimintoihin, kuten liikkeiden säätelyyn, mielihyvään. Sen tuotanto vähenee vanhetessa.


Levottomien jalkojen riski lisääntyy 40 ikävuoden jälkeen, mutta oireita voi tulla aiemminkin muun muassa raskausaikana. Tällöin ne menevät yleensä ohi raskauden jälkeen.


Suuremmilla osalla sairastuneista jompikumpi vanhemmista kärsii vaivasta. Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Levottomista jaloista kärsii 5-10 prosenttia suomalaista.


Levottomat jalat saattaa liittyä johonkin sairauteen, kuten diabetekseen, kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaan tai Parkinsonin tautiin. Jotkut mielialalääkkeet ja antihistamiinit saattavat voimistaa jalkojen levottomuutta.



Epämiellyttäviä tuntemuksia voi olla säärissä, pohkeissa, jalkaterissä ja joskus käsissäkin. Oireita esiintyy eniten iltaisin tai öisin nukkumaan mennessä.


Oireet saattavat haitata pahastikin unen saantia, ja uni voi muuttua rikkonaiseksi. Tämä lisää päiväväsymystä ja heikentää elämänlaatua.


Joskus raudan puute aiheuttaa raajojen levottomuutta, ja tilanne korjaantuu rautalisällä. Myös magnesium voi auttaa.


Levottomat jalat-oireyhtymää ei voi parantaa, mutta sen oireita voidaan lievittää erilaisilla  lääkkeillä. Hoitona käytetään erilaisia epilepsialääkkeitä, jotka vaikuttavat kipu- ja tuntoaistimuksiin. Parkinsonin taudin hoidossa käytetyt dopamiiniagonistit lievittävät oireita pieninäkin annoksina, mutta niiden käyttöön liittyy riski, että ajan kuluessa oireet alkavat voimistua ja ilmaantua aikaisemmin.




Lähteet: Kauneus&Terveys 11-2022, kuvat Pexels

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!