torstai 5. syyskuuta 2024

Iholla ongelmia



Ihoa hoitamalla huolehditaan koko kehon puolustuksesta. Kannattaa aloittaa kuivan ihon rasvaus, ja moneen kutinaan ja ihottumaankin löytyy sopiva kotikonsti.


Kun ihotautilääkäri tekee vastaanotollaan koko ihon tarkastuksen, heikoin kohta löytyy ylivoimaisesti "nimettömän" ja pikkuvarpaan välistä.


Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen sanoo: "Raippaasti yli puolella tutkittavista väli on hautunut valkoiseksi. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että ihoon syntyy haava, joka on portti bakteereille."


Jos on huono tuuri, varpaanvälin haavasta pääsee sisään ruusubakteeri. Myös virukset voivat pesiytyä rikkonaisiin kohtiin, muun muassa papilloomavirukset ja sieni-infektiot.


"Terve iho on osa ihmisen puolustusjärjestelmää, sen etulinjaa. Se on kuin suojamuuri elimistön ja ympäristön välillä."


Kuivuus on tulehduksen merkki

Tuttu konsti ihonhoitoon pätee: perusvoidetta 1-2 kertaa päivässä ainakin kuivilta tuntuviin kohtiin.


Lievä tulehdus saattaa parantua jo sillä, että kosteustasapainoa korjataan rasvaamalla runsaammin. Voiteista kannattaa valita sellainen, jossa on keramideja. Ne ovat rasvahappoja, jotka suojaavat ihoa. Pöpöt pysyvät ulkona ja kosteus sisällä.


Atoopikko, ajoissa kortisonia

Joka viidennellä suomalaisella on atooppinen iho. Sille on tyypillistä oireiden aaltoilu. Lievä ihottuma pysyy hallinnassa pelkällä perusvoiteella. Voimakkaaseen tulehdukseen tarvitaan kuitenkin myös lääkevoiteita, kuten kortisoni- tai kalsineuriiniestäjävoiteita.


"Olisi tärkeää omaksua oman sairauden kanssa sellainen ajatus, että heti kun se aktivoituu, lääkehoito päälle."


Stressi näkyy iholla

"Taustalla on yleensä jo ihosairaus, jota stressi pahentaa. Esimerkiksi atooppinen ihottuma, jonka kanssa tasapainoillaan, ja sitten stressi keikauttaa sen sairauden puolelle."


Ihon kunnon huononemiseen voi vaikuttaa myös se, jos ihon hoitorutiinit ja muut terveelliset elintavat jäävät kiireen ja väsymyksen syystä rempalleen.



Kotihoitoa viikko, sitten lääkäriin

Kun aiemmin terve iho ärsyyntyy, kutisee tai ihottuma puskee pintaan, sitä kannattaa hoitaa ensin itse kotona noin viikon ajan.


Vartalolle tulleeseen ihottumaan voi testata hydrokortisonia. Sitä on turvallista käyttää ja sitä saa ilman reseptiä. "Aikuinen voi huoletta laittaa hydrokortisonia ärsyyntyneelle alueelle kahdesti päivässä viikon ajan. Kasvoille en kuitenkaan sitä suosittele. Jos hydrokortisoni auttaa, kyseessä oli todennäköisesti jokin tulehduksellinen ihosairaus, joka jo rauhoittui."


Paukamiin ja kutinaan voi kokeilla antihistamiinitabletteja, joita saa myös ilman reseptiä apteekista.


Sittenkin allergia?

Ihottuman yllättäessä mieleen voi tulla epäilys ruoka-aineallergiasta. Aikuisilla ruoka-aineallergiat eivät juuri koskaan oireile niin, että iho hilseilee, punottaa tai tuntuu karhealta.


"Ruoka-aineallergia aiheuttaa nokkosrokkotyyppistä oireilua eli kutisevia, jopa polttelevia ihosta kohoavia länttejä välittömästi ruuan syömisen jälkeen ja joka kerta."


Vaali ihon rasvavaippaa

Ihossa on itsessään suojaavia rasvahappoja, keramideja. Sitä kannattaa vaalia. Yksi niksi on säätää pesuveden lämpötila viileämmäksi.


"Kuuma vesi liuottaa ihon luontaisia öljyjä, ja harva hyötyy pitkistä kuumista suihkuista tai kylvyistä. Säädä vesi kädenlämpöiseksi ja vältä pitkiä suihkuja, etenkin jos iho on kuiva."


"Hiki ärsyttää ihoa. Jos päivittäin ei tule hikoiltua tai hiukset eivät rasvoitu, ei joka päivä ole välttämätöntä mennä suihkuun."


Kuivuutta voi ehkäistä vaihtamalla suihkugeeli apteekin pesevään nesteeseen tai kokeilla jopa rasvapesua: huuhtele iho vedellä, levitä kevyttä vesipitoista kosteusvoidetta kuten saippuaa ja huuhtele pois.


Mitä kannattaa syödä, että iho voi hyvin?


1)Pähkinät ja siemenet

Muun muassa saksanpähkinöistä ja auringonkukansiemenistä saa iholle tärkeitä E-vitamiinia, linolihappoa, kuparia ja proteiinia.


2)Vaihda rypsiöljyyn

Siinä on linolihappoa, joka estää ihon kuivumista, ylläpitää kosteustasapainoa ja suojaa ihoa.


3)Rauta

Raudan imeytyminen voi olla ongelma. Se kannattaa varmistaa niin, että vältät yhdellä aterialla maitotuotteita ja juot kahvin tai teen vasta, kun syömisestä on kulunut pari tuntia.


Raudanpuutos aiheuttaa ihon kalpeutta, kuivuutta ja hilseilyä. Rauta on mukana ihon uudistumisprosessissa auttamassa solujen jakautumisessa.


4)Proteiinit

Iho rakentuu proteiineista, kollageeni ja elastaani tekevät ihosta ehyen, lujan ja loustavan.


5)Höttöleivän tilalle täysjyvää

Valkoinen vehnä pahentaa aknea, kuivattaa ihoa ja vauhdittaa ihon ikääntymistä. Täysjyväleivässä on sen sijaan ihon pigmenttiä ylläpitävää kuparia, sinkkiä ja rautaa.


6)Paljon värejä lautaselle

Muun muassa paprika, lehtikaali, mustaherukka, tyrni sisältävät C-vitamiineja ja porkkana A-vitamiinia. Molemmat ovat ihovitamiineja.


A-vitamiini auttaa ihoa uudistumaan. C-vitamiini estää ihon vanhenemista, ohenemista ja edistää sen uudistumista. Se osallistuu kollageenin muodostumiseen.




Lähteet: Hyvä Terveys 14-2023, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!