keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Pääkivun tavallisimmat syyt

 


Minulla on psykosomaattista jännityspäänsärkyä. Tunnistan, että se on nimenomaan psykosomaattista. Kun on elämässä vaikeaa tai stressiä,silloin on myös päänsärkyä. Reagoin päänsäryllä. Onneksi siihen auttaa tavalliset tulehduskipulääkkeet, ja päätä särkee harvoin.


Raskauksien aikaan minulle ilmaantui aurallinen migreeni. Kipu oli sanoinkuvaamatonta, eikä siihen saanut syödä päänsärkylääkkeitä. Pimeä huone helpotti migreeniä, joka kesti yleensä vuorokauden. Raskauksien jälkeen migreeni katosi.


Pääkivun tavallisimmat syyt

-Ruokarytmi. Liian pitkät ateriavälit voivat aiheuttaa päänsärkyä ja laukaista migreenin. Myös vedenjuontiin kannattaa kiinnittää huomiota, mutta kohtuus siinäkin.

-Niska- ja hartiajumi liittyy usein jännityspäänsärkyyn. Sitä aiheuttaa liikkumattomuus, huono työasento ja laitteiden katsominen alaviistoon.

-Näkö kannattaisi mennä tarkistamaan, sillä huono näkö voi kipeyttää pään. Jos päätä särkee sen jälkeen, kun on ollut kauan tietokoneella tai lukenut kirjaa, selitys voi löytyä silmistä.

-Hormonit vaikuttavat etenkin migreeniin. Päätä särkee usein ovulaation tai kuukautisten aikana. Kun estrogeenin tuotanto hiipuu vaihdevuosien seurauksena, päänsäryt vähenevät.

-Stressi voi aiheuttaa voimakastakin päänsärkyä. Jos päätä särkee usein töissä tai vaikkapa jonkun ihmisen seurassa, kannattaa pohtia, mitä näille asioille voisi tehdä.

-Uni. Unettomuus lisää päänsärkyä. Tätä tutkitaankin kiivaasti tällä hetkellä.

-Liikunta pitää kehon terveenä ja estää lihasjumeja. Se voi ehkäistä myös päänsärkyä.



Lähteet: Referaatti Kauneus&Terveys 12/2121, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!