lauantai 7. syyskuuta 2024

"Seksistä puhuminen on entistä vaikeampaa"

 


Kyvyllä puhua seksistä avoimesti on merkittävä rooli parisuhteen onnellisuudessa. Vastoin kaikkia odotuksia se koetaan kuitenkin entistä vaikeammaksi, arvioi Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori emeritus Osmo Kontula.


Yhteiskunnallisesti seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan nykyään enemmän ja avoimemmin. Tilanne on kuitenkin hyvin päinvastainen parisuhteiden tasolla.


Kaikki parit ovat erilaisia ja näissä asioissa on monia tasoja. Osalla puhuminen sujuu hyvin ja helposti, osalla taas vaikeasti.


Aiheena seksi ei ole muuttunut mitenkään tabuksi, vaan mahdollisuuksia puhua seksistä on parisuhteessa vähemmän kuin ennen.


Yksi aikaa vievä asia on sosiaalinen media ja ruuduilla käytetty aika. Vaativa työelämä ja stressi vaikuttavat myös. Ikääntyminenkin vaikuttaa. Aikaa ja energiaa keskusteluun seksistä on aiempaa vähemmän.


Seksistä keskustelun luontevuuden rinnalla tutkimuksissa on mitattu myös sitä, onko parisuhteissa riittävästi kosketusta, suutelua ja muuta fyysistä intiimiä läheisyyttä. Niiden vaikutus parisuhdeonneen on kiistaton ja merkittävä.


Osmo Kontulalta kysytään usein, mistä helpoiten tietää, onko parisuhde onnellinen ja toimiva. Hän vastaa, että vastaamalla seuraavaan yksinkertaiseen kysymykseen: Kuinka usein suutelette?


Kun suutelette päivittäin, on suhteessa todennäköisesti onnellisuutta. Jos ette onnellisuutta on todennäköisesti vähemmän.


Koskettelun määrä ja parisuhteen onnellisuus liittyvät myös laajemmin rakkauteen ja sen ilmaisemiseen: ohimennen toisen koskettamiseen, muuhun ruumiilliseen kontaktiin ja toki myös suutelemiseen. Tällaisten asioiden näkyminen arjessa on merkki siitä, että suhteessa on onnellisuutta.

Kontula neuvoo: Heille, jotka nyt tunnistavat, ettei omassa suhteessa ole keskustelua tai fyysistä kontaktia, sen määrä on vähentynyt tai kokee muuten vaikeuksia yhteyden luomisessa ja ylläpidossa, suosittelen siis aktiivisuutta puhua omista ja yhteisistä tarpeista.

Kosketelkaa toisianne ja seuratkaa, miten se vaikuttaa suhteeseen. Kosketuksen lisääminen on kovin yksinkertainen keino piristää suhdetta ja myös seurata sen laatua.

Seksin ja parisuhteiden yleisin ongelma tätä nykyä on se, että seksiä on määrällisesti vähemmän kuin ennen. Seksin yleisyys on yhteydessä siihen, miten onnelliseksi suhde koetaan.

Usein seksin vähäisyyttä selitetään stressillä ja arjen kuluttavuudella ja sillä, ettei energiaa yksinkertaisesti riitä seksin ajatteluun.  Elämä on niin täynnä muita asioita, kuten edellä mainittua somea ja ruudulla käytettyä aikaa.

Minä en nyt noin viikkoon kirjoita ja julkaise uusia postauksia.




Lähteet: Helsingin Sanomat 24.8.2024, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

  1. Tärkeä aihe. Pidän hyvänä sitä, että vaikeistakin asioista puhutaan, seksuaalisuus on yksi sellainen aihe. Seksuaalisuus sinällään voi aiheuttaa suhteeseen ongelmia, jos ei ole oikeanlaista seksuaalisuutta / seksiä tarpeeksi, mutta usein ongelmat seksuaalisuudessa kertovat vain suhteen muista ongelmista, jotka on saatettu jopa vuosien ajan lakaista maton alle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jenni kommentistasi. Tosiaankin ongelmat seksissä voi johtua muista asioista, joita ei ole käsitelty jopa vuosiin.

    VastaaPoista
  3. Seksistä puhumisen vaikeus ja helppous riippuu aika monesta tekijästä. Kuten esimerkiksi siitä, kenen kanssa siitä keskustelet. Ja millä tasolla.

    Tyttärestäni olen oppinut sen(kin), että seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen on nuorelle sukupolvelle huomattavasti luontevampaa kuin minulle. Tyttären kanssa pyritään koodailemaan keskusteluissamme, mikä on ehkä liikaa ja mikä ihan ok. Siinä tulee tietenkin vielä äiti-tytär-suhde mukaan haastamaan näitä keskusteluita.

    Oman puolison kanssa keskustelu on mutkattomampaa, mutta ei tämä nyt mitenkään vakituisiin päiväkeskusteluaiheisiin meillä kuulu. Pussaillaan kyllä päivittäin monesti. Siitä tykkään 🥰

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommmentista Susanna. Nuorempi sukupolvi tosiaan osaa kertoa seksuaalisuudesta enemmän kuin heidän vanhempansa. Meilläkin annetaan nopea suukko.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!