torstai 25. tammikuuta 2024

Tällä tavoin etiketit ja tarrojen liimatahrat irtoavat

 


Ongelma on monelle piinallisen tuttu: erilaiset tarrat, hintalaput ja etiketit jämähtävät astioiden, purkkien ja huonekalujen pinnoille tiukasti.


Keinoja sitkeästikin istuviin liimajälkiin on kuitenkin monia, sanoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander.


Yksi keinoista on yllättävä eikä välttämättä tule ensiksi mieleen. Erilaiset tarrat huonekaluista ja purkkien etiketit voi yrittää poistaa hiustenkuivaajalla.


"Hiusten kuivaajalla voi olla hyvä aloittaa, sillä etenkään huonekalut eivät välttämättä kestä kemikaaleja ja mekaanista hankausta", Silander sanoo.


"Tiukasti kiinnittynyttä tarraa kannattaa puhaltaa kuumalla teholla siten, että jatkuvasti liikuttaa kuivaajaa."


Puhaltaa kannattaa hetki kerrallaan, jotta ei kärvennä tarrapaperia tai etikettiä, pilaa esineen pintaa tai polta sormiaan.


Minä kokeilin hiustenkuivaajaa purkkien etikettien poistoon. Vanhan purkin etiketti ei irronnut, mutta uudemman purkin etiketti irtosi helposti.


Silander teki tätä juttua varten oman kokeilun. Ensiksi hän laittoi purkin astianpesukoneeseen, mutta se ei irrottanut tahraa. "Seuraavaksi kokeilin tarraan hiustenkuivaajaa, öljyä, etikkaa, soodaa ja astianpesuainetta. Parhaiten toimi hiustenkuivaaja. Sen avulla tarraa ei pitänyt hangata ollenkaan vaan se lähti irti lämmön vaikutuksesta. Mutta teho riippuu käsittääkseni liimasta, jota tarraan on käytetty. Osaan esimerkiksi öljy saattaakin toimia paremmin."


Kaupoissa myydään hankaavia sieniä ja hankaavia pesuaineita, jotka yleensä poistavat tehokkaasti esimerkiksi tahrat ja usein myös liiman jättämät jäljet posliiniastioista tai lasipinnoilta.


Puu tai maalipintaan voi kuitenkin hankaavista tuotteista himmentymiä, vaikka naarmuja ei syntyisikään. Hankaamista kannattaa siten välttää.


Silloin tällöin uusien astioiden hintalaput voivat irrota vaivatta, mutta liimajäljet voivat jäädä tahmeiksi jopa vuosiksi jatkuvasta pesemisestä huolimatta.


Astioista liiman voi saada irtoamaan öljy, sooda, kynsilakanpoistoaine ja käsidesi. Silander antaa neuvon aloittamaan  aineilla, jotka  löytyvät ruokakaapista. Kuten siis öljyllä, soodalla ja etikalla.


"Usein näistä joku toimii hyvin esimerkiksi hankaavan sienen apuna."


Öljyä tiputetaan pisara tarran tai liimajäljen päälle niin, että se kostuu. Sen annetaan vaikuttaa vähintään muutaman tunnin ajan. Lopuksi tarran tai liiman kokeillaan hangata pois.


Ruokakaapin aineilla kannattaa aloittaa siitä syystä, että ne ovat ekologisempia kuin esimerkiksi kodin kemikaalit.


"Itselleni kävi juuri vahinko, kun poistin kotona kynsilakkoja ja unohdin vanutupon pöydälle. Laskin vahingossa puhelimeni siihen päälle, ja suojakuori suli kuin se olisi osunut johonkin kuumaan. Välillä  unohtaa kuinka voimakkaita arjen kemikaalit voivat olla", Silander  kertoo.


"Vaikuttava aine pestään ensin  pois huolellisesti ja sen jälkeen astia vielä pestään normaalisti  käsin tai koneessa."


Lähteet: Helsingin Sanomat 6.1.2024, kuva oma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!