maanantai 15. tammikuuta 2024

Naisen huoltopäivät, 7 huoltoa

 


1)Vaihdevuodet

Vaihdevuosissa kierto voi lyhentyä ja vuodot pidentyä, minkä jälkeen kuukautiset tulevat yleensä harvemmin. Silloin voi ilmaantua vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja hikoilua.


Jos vaihdevuosioireet esimerkiksi hikoilu, unettomuus, itkuherkkyys, virtsankarkailu tai  limakalvojen kuivuminen häiritsevät, kannattaa varata aika gynekologille. Hän voi määrätä  avuksi hormonikorvaushoidon ja samalla varmistaa, ettei vuoto-ongelmien syynä ole myooma eli kohdun hyvälaatuinen lihaskasvain tai polyyppi eli limakalvomuutos. Näitä on joka toisella 40-50-vuotiailla.


2)Suu

Peräti 70 prosenttia suomalaisista aikuisista potee ientulehdusta ja lähes 60 prosentilla sen seurauksena syntyy parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudos- ja luukato. Jos ikenet punoittavat, turpoavat tai vuotavat verta tai hengitys on pahanhajuista, kannattaa mennä hammaslääkärin tykö. Suun tulehdukset voivat jopa heikentää yleisterveyttä ja aiheuttaa elimistöön tulehdustilan, joka lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.



3)Vatsa

Ummetus ja ripuli sekä turvotus ja ilmavaivat voivat viitata ärtyneen suolen oireyhtymään. Sen saa usein kuriin fodmap-hiilihydraatteja karsimalla. Näitä ovat esimerkiksi ruis, vehnä, sipuli ja kivelliset hedelmät. Lääkäriin kannattaa mennä silloin, kun ulosteessa on verta, ripulointi on jatkuvaa, kivut ovat kovat, paino putoaa tahattomasti tai oireisiin liittyy kuumeilua. Oireet saattavat liittyä refluksitautiin, sappikiviin, vatsahaavaan tai tulehduksellisiin sairauksiin. Verenvuoto voi olla myös merkki suolistosyövästä, jonka riski kasvaa keski-iässä.


4)Mielentila

Innostutko ystävien tapaamisesta? Onko elämässäsi iloa? Merkityksellinen arki kohottaa mielialaa ja tukee hyvinvointia. Ihmissuhteita kannattaa vaalia ja järjestää mielekästä tekemistä olipa se sitten treeniä, kulttuuririentoja tai lastenlasten kanssa leikkimistä. Mielelle tekee myös hyvää auttaa muita ihmisiä. Kun mikään ei tunnu oikein miltään, ilo ja aloitekyky puuttuvat tai uni on huonoa, hae apua. Voit ehkä kärsiä masennuksesta, joka on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä. Hieno uutinen on se, että 80-90 prosenttia masennuspotilaista saa hoidoista apua.


5)Rinnat

Rintasyöpään sairastuu jopa joka yhdeksäs nainen, joten rintoja kannattaa tunnustella noin kerran kuukaudessa. Lääkäriin kannattaa mennä, jos tuntee kyhmyn tai jos nännissä tai nännipihalla on ihottumaa, joka ei rauhoitu kortisonivoiteella parissa viikossa, tai jos nännistä tulee tummaa tai veristä eritettä tai rinnan iho vetäytyy sisään päin. Lääkäri lähettää tarvittaessa jatkotutkimuksiin. 


6)Verenpaine

Verenpaine ei yleensä tunnu kohinana tai paineena ja siksi sen  nousemista on vaikea huomata ilman mittausta. Jopa noin kahdella miljoonalla suomalaisella on liian korkea verenpaine ja sen yleisyys lisääntyy yli 40-vuotiailla. Se altistaa sepelvaltimotaudille  ja aivo- ja sydäninfarktille. Verenpaineen voi saada laskuun elintapamuutoksella, kuten suolan ja stressin vähentämisellä. Joskus tarvitaan lääkitys.

7)Muisti

Stressi ja masennus voivat  heikentää muistia. Jos muistin heikkeneminen alkaa häiritä arkea ja esimerkiksi töissä suoriutumista, kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai työterveyteen,  jossa voidaan arvioida tarvitaanko lisätutkimuksia. Muistisairaus on pelottava asia, mutta muistiongelmien syy voi olla muukin, esimerkiksi unettomuus tai levottomat jalat, joka häiritsee unta. Muistiongelmat ja hajamielisyys voivat johtua myös B 12-vitamiinin puutteesta.



Lähteet: Kauneus&Terveys 12/2023, kuvat omat.

2 kommenttia:

  1. Kyllähän noita huoltotoimenpiteitä joutuu tekemään, kun on jo saavuttanut tämmöisen kypsän iän. Kehollisista asioista tippuu yksi toisensa perään pois, mutta oppiläksyt on opittu, tai ainakin useimmat niistä. Mukavaa viikon alkua sinne

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tanttarelli. Olet ihan oikeassa siinä, että huoltoja tulee ehkä enemmän kypsemmällä iällä. Samoin sinulle hyvää viikon alkupuolta!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!