keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Ota nämä huomioon keskustelussa

 


Aloita itsestäsi

Mieti rehellisesti, millainen yleensä olet keskustelijana ja kuuntelijana. Jotkut ovat esimerkiksi tarkkailijoita, toiset vievät innollaan muilta tilan ja kolmas miettii aina pitkään.


Keskity ja ole läsnä

Nykyisessä ärsyketulvassa keskittyminen voi olla todella vaikeaa ja jotain sellaista, mihin ei välttämättä ole päivän aikana usein edes mahdollisuutta, ellei sitä pysähdy miettimään.


Älä keskeytä, mutta ole utelias


Käytä arkikieltä

Kun halutaan laajempi joukko keskustelijoita mukaan, ei voida käyttää termejä, joilla tunnustetaan erityisasiantuntijuutta ja suljetaan osa ihmisistä ulos. Vaikeaselkoiset sanat on syytä unohtaa. Kieli on aina myös vallankäyttöä.



Huomioi kaikki tasavertaisesti

Tätä on hyvä miettiä vaikkapa organisaatiossa, joissa neuvotteluhuoneen pöytä ja totuttu istumajärjestys luo helposti oman äänettömän hierarkian.


Puhu pelkäämättä

Ihmisen on myös osattava puhua vaikeista aiheista.Hyvä vinkki lähestyä niitä on omista kokemuksista puhuminen. Tällöin keskustelu ei myöskään lähde niin nopeasti viettämään väittelyyn ja vastakkainasettelun suuntaan.


Pilkka tuhoaa dialogin

Valtaapitävien arvostelu kuuluu demokratiaan. Mutta kovasanaista ja ilkeää kritiikkiä ei pitäisi kohdistaa poliitikkojen kannattajiin, tavallisiin kansalaisiin. Keskusteluun ei kuulu ylimielisyys ja pilkka. Somessa kärjekkäät mielipiteet saavat tietysti näkyvyyttä ja toiset hyötyvät siitä.


Etsi yhteistä

Usein dialogi epäonnistuu, kun lähdetään voittamaan keskustelukumppania. Jos päästään Twitter-keskusteluja syvemmälle, voimme tajuta, että syyt omalle toiminnalle voivat olla yhteneviä vastapuolen kanssa. Pyrimme kohti samaa mutta eri tavoin.






Lähteet: Helsingin Sanomat 6.2.2021, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Olen tunnistanut näitä ”voittajia” jotka pyrkivät kumoamaan toisen mielipiteen. Luulen että silloin on kyse jostain henkilökohtaisesta. Joku toinen taas kääntää asian niin kuin se olisi alunperin hänen sanomansa. Huumoriin piilotettu pilkka myös ärsyttää. Itse olen huomannut itsessäni piirteen, että puhun toisen päälle. Minulla on sen verran nopea ajatuksenjuoksu jotta en aina malta kuunnella toista loppuun. Siinä olisi kyllä petraamisen paikka, myönnän. Hyvää keskitalvea sinulle Marja T. Tuulikki

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tuulikki. Niin monenmoista keskustelijaa löytyy. Sinä olet tunnistanut "voittajat", jotka haluavat kumota toisen mielipiteen ja paljon muuta. Huumoriin piilotettu pilkka on todella ikävää. Minulla on sama ongelma, että saatan puhua toisen päälle, jos tämä toinen puhuu hitaasti. Siinä olisi todellakin parannettavaa. Samoin sinulle hyvää keskitalvea!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!