tiistai 2. tammikuuta 2024

Epävarmuusallergia voi johtaa jopa uupumiseen





 Näin väittää psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Janna Meunier.


Etkö hakenut uutta työpaikkaa, koska ajattelit, ettet kuitenkaan tule valituksi? Kun läheisesi lähtee matkalle, haluaisitko soittaa hänelle monta kertaa päivässä varmistaaksesi, että kaikki on hyvin?


Jos vastaat näihin kysymyksiin kyllä, saatat kärsiä epävarmuusallergiasta. Se tarkoittaa sitä, että jokin uusi tai tuntematon asia herättää turvattomuutta, joka saa varuilleen ja vaikuttaa käytökseen.  


Tätä voi verrata siitepölyallergiaan: siinä missä toinen reagoi herkästi siitepölyyn, ja arkea kuormittaa ja kaventaa epävarmuus, ja sen sijaan toinen ei reagoi mitenkään, eikä tunne suurta epävarmuutta.


Valmius reagoida epävarmuuteen on ollut aikanaan tärkeä selviytymiskeino. Sitä tarvitaan toisinaan edelleen, mutta jos epävarmuus jää päälle tai saa tilanteeseen nähden liian suuret mittasuhteet, se voi hankaloittaa arkea.



Jos ajattelee jatkuvasti pahimpia vaihtoehtoja, voi moni mahdollisuus mennä ohi.


Toisinaan epävarmuusallergia saattaa paljastua monenlaisten oireiden, kuten ahdistuksen, masennuksen tai uupumuksen taustalta.


Joskus epävarmuusallergia voi lamaannuttaa niin, että esimerkiksi ihanan uuden kodin löytäessään ei uskalla tehdä ostopäätöstä.


Ensimmäinen askel on tunnistaa oma epävarmuusallergia. Kun epävarmuutta aiheuttavat tilanteet on tunnistanut, voi alkaa tunnustella niissä herääviä ajatuksia ja tunteita.


Olennaisinta olisi löytää ratkaisuja, miten voi toimia toisin. Jos tapana on esimerkiksi soitella matkalle lähteneelle läheiselle liian usein, voi vaikkapa päättää soittaa vain kerran päivässä ja lähteä varmistelun sijaan lenkille, kuunnella mielimusiikkkia tai uppoutua hyvään kirjaan. Kun tässä onnistuu kerran, toinen kerta on yleensä jo ainakin jonkin verran helpompi.


Normaalia epävarmuutta on esimerkiksi se, että vaikka kärsii lentopelosta, uskaltaa kuitenkin jotenkin lentää tai miettii työpaikkaa hakiessaan mahdollisuuksiaan tulla valituksi, mutta lähettää silti hakemuksen.


Epävarmuusallergia on pahimmillaan hyvinkin uuvuttavaa. Myönteistä on, että epävarmuuden kanssa eläminen on taito, jota on mahdollista harjoitella.





Lähteet: Helsingin Sanomat 20.4.2023, kuvat Pexels

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!