maanantai 13. marraskuuta 2023

Vitamiinit heleyttävät ihoa

Minun uusin luonnonkosmetiikkakokeilu on A-vitamiini. Aamuisin käytän luonnon retinolia sisältävää Bakuchiolia. Olen jo pitkään käyttänyt sitä kuureina. En käytä sen päälle kasvovoidetta, koska tuote on öljymäinen ja meikkivoide rullaantuisi.


Illalla sekoitan erittäin hyvään Mahalon kasvovoiteeseen  kolme tippaa Madaran provitamin A concentratea. Sen käytön alussa kasvoihin tuli punaisuutta, joka hävisi kolmessa päivässä. Olen tyytyväinen näihin tuotteisiin. Mutta uskonpa aiemmasta, että vaihdan taas sukkelasti kasvovoidetta ja seerumia. Eihän näillä kaikenmaallisilla voiteilla voi ihon ikääntymistä estää. Ne lähinnä pitävät ihon hyväkuntoisena.


Ensiksikin täytyy painottaa sitä, etteivät kasvovoiteiden vitamiinit  korvaa monipuolista ruokavaliota. Iholle on hyväksi ruokavalio, joka sisältää vihanneksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita, kalaa, kasviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä.


"Imytyvätkö vitamiinit ihosta?"

Lääkeaineet imeytyvät ihosta, niin mikseivät myös vitamiinit. Lääketieteellisesti A-vitamiini on tärkein. Jo 70 vuoden ajan sen positiivisista vaikutuksista on tiedetty. Se tehoaa myös ruusufinniin ja psoriaksikseen.


"Siloittaako A-vitamiinia sisältävä voide ryppyjä?"

A-vitamiinin on huomattu vahvistavan ihon kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Tämä voi näkyä juonteiden tasoittumisena ja ihon pehmenenemisenä.


"Monissa anti-age-tuotteissa on retinolia. Onko se samaa ainetta kuin tretinoiini?"

Retinoli on A-vitamiinijohdannainen. Se on A-vitamiinin alkoholimuoto, ja sitä voidaan käyttää kosmetiikassa vapaasti, kun taas voimakkaampia retinoideja ja tretinoiinia  käytetään vain reseptilääkkeinä.Kosmetiikassa ja lääkkeissä käytetyt A-vitamiinin muodot voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja siksi niihin kannattaa totutella vähitellen.


"Mitä hyötyä on E-vitamiinista?"

Rasvaliukoinen E-vitamiini on antioksidanttinen vitamiini, jonka tehtävä on esimerkiksi suojella solukalvoja.


Se tehostaa toisten vitamiinien vaikutusta ja hidastaa ikääntymismuutoksia.


"Mitkä B-vitamiineista ovat tärkeitä iholle?"

Esimerkiksi B-vitamiinin puute voi aiheuttaa suupielien halkeilua ja kuivia, hilseileviä iholaikkuja. B5-viitamiinia käytetään myös paljon ihonhoitotuotteissa. B5-vitamiini sitoo kosteutta ja vähentää veden haihtumista iholla.


"Onko C-vitamiinilla vaikutusta?"

C-vitamiini on antioksidantti. Se kirkastaa ihoa ja tasoittaa sen sävyä. C-vitamiini tukee kollageenin muodostumista, joten siitä voi olla apua ihon kimmoisuuden säilyttämisessä.


Nämä vitamiinit ovat siis ihonhoitotuotteissa. Niitä ei käytetä   "raakana", paitsi A-vitamiinia.
Lähteet: Hyvä Terveys +, kuvat pixabay, oma


4 kommenttia:

 1. onpa hyvää tietoa vitamiineista, tässä iässä niitä erik.tarvitaan, kasvojen iho on ryppyinen ja kuiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kastepilvi kommentistasi. Kyllä vitamiineja sisältäviä voiteita ja A-vitamiinia tarvitaan, jotta iho olisi hyväkuntoinen.

   Poista
 2. Your post is a radiant example of brilliance! Insightful, well-articulated, and truly valuable. Thanks for sharing your perspective.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!