maanantai 6. marraskuuta 2023

Univajeesta lisää alttiutta sairastua flunssaan

   


Tämä tulos selvisi molekyylilääketieteilijän Hanna Ollilan tutkimusryhmineen tehdystä tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui 600 000 ihmistä. Aiempien tutkimusten mukaan ryhmä tiesi jo, että riittämätön uni lisää esimerkiksi sydänkohtauksen riskiä, nostaa kolesterolia ja altistaa masennukselle ja ahdistukselle.


Riittävä uni on tärkeää kokonaishyvinvoinnin kannalta, sillä jos ihminen nukkuu useana yönä vain muutaman tunnin, immuunipuolustus muuttuu. Yöunta pidetään lyhyenä silloin, kun se kestää kuusi tuntia tai vähemmän.


Uusissa tutkimuksissa on viitteitä siitä, että riittävä uni paitsi suojaa infektioilta, myös edesauttaa niistä paranemista. Sairaana on usein normaalia väsyneempi ja nukkuu enemmän. Levon ja unen tarve lisääntyvät todennäköisesti myös siksi, että ne ylläpitävät riittävää immuunipuolustusta. 


Satunnaiset uniongelmat ovat normaaleja ja niitä on melkein jokaisella jossakin elämänvaiheessa. Kun nukkuu satunnaisesti liian vähän, seuraavana yönä nukkuu yleensä pidempään, ja uni on syvempää. Tämä niin sanottu korvausunen mekanismi käynnistyy elimistössämme automaattisesti.


Uniapneasta kärsii noin kymmenen prosenttia suomalaisista, ja sairaus lisää esimerkiksi vakavan koronataudin riskiä.


Koska 10-30 prosenttia väestöstä kärsii unettomuudesta, uuden tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä. Immuunipuolustusjärjestelmä on yhteydessä uneen ja se toimii parhaiten silloin, kun nukumme riittävästi.
Lähteet: Helsingin Sanomat 6.7.2023, kuvat PixabayEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!