Narsismista tuli noin kymmenisen vuotta sitten puheenaihe. Nyt aihepiirin ovat löytäneet somesssa uudet sukupolvet, jotka diagnosoivat entisiä kumppaneitaan ja jopa itsensä. Narsismi on kuitenkin monimutkaisempi ilmiö kuin somevideot antavat usein ymmärtää.
Ensiksikin narsismi voidaan jakaa karkeasti kahteen linjaan: puhekieliseen ja lääketieteelliseen narsismiin. Lääketieteellinen narsismi on kehitys- ja persoonallisuushäiriö, puhekielessä narsisteiksi kutsutaan ihmisiä, joilla on joitakin narsistisia piirteitä. Siis narsistisia piirteitä, ei patologista narsismia.
Aiheiden keskeinen ero on tämä: persoonallisuushäiriöinen ei yleensä tiedosta itsessään vikoja. Ja jos kyse on vain narsistisista piirteistä, ihminen voi hallita käytöstään, jos vain haluaa.
Monissa tapauksissa narsistiselta vaikuttava pomo tai ex-kumppani ei ole psykiatrian näkökulmasta narsisti.
Etenkin Tiktokissa on paljon materiaalia, joka jakaa tietoa narsismista. Aiheelle pyhitetylle #narcotok aihetunnusteella on palvelussaan 5,4 miljardia näyttökertaa.
Yleensä videoilla esiintyvät psykologit tai narsisteiksi väitettyjen entiset puolisot, ja myös ihmiset, jotka ovat määritelleet itsensä narsisteiksi. Useat videoista perustuvat pitkälti puhujan omaan kokemukseen.Niitä katsomalla oppii sukkelasti, että narsisti on empatiakyvyltään heikko, välinpitämätön, huomionkipeä, ylimielinen, omahyväinen ja manipuloiva ihminen, jolla on itsestään liioitellun ylivertainen käsitys.
Mutta kuinka usein kotikutoisen narsismidiagnoosin saanut ihminen on aito narsisti? Siis kuin psykiatria sen ymmärtää? Ei kovinkaan usein. Lääketieteellisesti narsismi on kehityshäiriö, jonka takia ihminen ei ole saanut luotua eheää minäkuvaa.
"Häiriintynyt narsismi liittyy yleensä tavalla tai toisella siihen, että itsetunto on poikkeuksellisen kehnosti rakentunut. Sitä täytyy pönkittää väkisin", sanoo Psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri ja Turun yliopiston psykiatrian työelämä professori Hannu Lauerma.
Nykyisin ajatellaan, että narsistinen persoonallisuushäiriö johtuu useimmiten lapsuuden traumasta. Tyypillisenä syynä on vaurioitunut kiintymyssuhde vanhempiin.
Tutkimusten mukaan narsismille altistaa sekin, että lapsi saa perheessään hemmotellun jumalaseman, jonka tieltä siivotaan kaikki esteet, ja kaikki tanssivat hänen pillinsä mukaan.
Olipa perimmäinen syy mikä tahansa, lopputuloksena on repaleinen ja vinoutunut minäkuva.
Narsistin käytös saa muut tuntemaan itsensä huonoiksi ja alempiarvoisiksi. Narsistinen vääristynyt ajatusmaailma ei voi käsittää tilannetta, jossa joku olisi heitä parempi.
Pätemisen tarve saattaa luoda narsistille upean ulkokuoren, jonka avulla hän hankkii suosiota. Ajan myötä kuori räsähtää usein rikki.
"Vastaan levähtää ihan erilainen ihminen kuin mihin uskoi tutustuneensa", Lauerma sanoo.
Kaikkitietäväisyydestä huolimatta narsisti on ripustautunut ristiriidan varaan.Samaan aikaan, kun narsistinen ihminen vähättelee muita, hän elää muiden suitsutuksesta.
"Narsistin itsetunto on kuin huojuva torni. Yksikin tönäisy ja koko komeus romahtaa." Lopputuloksena on usein kärsimystä narsistille itselleen ja hänen läheisilleen.
Narsisimi on siitä kinkkinen asia, että kolkosta kaiustaan huolimatta sitä on meissä kaikissa enemmän tai vähemmän. Psykiatriassa puhutaan narsismin jatkumosta. Toisessa päässä on terve narsismi, joka on normaalia ja suotavaa arvostusta itseään kohtaan. Toisessa päässä jatkumoa on sitten patologinen narsismi.
Jokainen ihminen asettuu jollekin kohtaan janaa, mutta useimmilla narsistiset piirteet ovat niin lieviä, etteivät ne haittaa elämää.
Verkossa rehottava narsismin kevytdiagnosointi on osa ilmiötä, jossa ihmiset haluavat psykologisia selityksiä itsestään.
Verkosta ja itsehoito-oppaista löytyykin paljon testejä, jotka sanovat paljastavansa piilevän narsismin itsessä tai muissa. Todellisuudessa ne kertovat korkeintaan narsistisista piirteistä, sillä patologisesti narsistinen ihminen ei tavallisesti tunnista itsessään omaa narsismia.
Psykiatrina Hannu Lauerma ajattelee, että narsismi leimaa jaetaan liian heppoisesti. Huolimattomat narsismi luonnehdinnat tutuista ja julkkiksista ovat hänestä turhaa ja hedelmätöntä asioisen psykiatrisointia.
Lauerma sanoo, että muita morkatakseen voi käyttää perinteisiäkin ilmaisuja. "Narsisti-ilmaisu on olevinaan hienompi nimitys sille, että jotain sanottaisiin kusipääksi."
Lauerman mukaan narsisti-ihmisen hoitaminen vaatii kokemusta ja taitoja, eikä se sovi aloittelijalle.
Onneksi Lauermalla on hyviäkin uutisia. Vaikka narsismi on pitkäaikainen ja vaikea tila, se ei ole toivoton. Ikäkin tekee monesti tehtävänsä, ja narsismi liudentuu vuosien saatossa.
Lähteet: Helsingin Sanomat 5.10.2023, kuvat Pixabay
Kiitos kirjoituksesta, tämä on tärkeä aihe joka koskettaa valitettavan monia, tavalla tai toisella. On totta, että narsismi-diagnoosia heitellään puhekielessä liian helposti. Ehkä olisi parempi puhua vain narsistisista piirteistä. Loppujen lopuksi kuitenkin on aika sama, mikä diagnoosi jollakulla ihmisellä on, tärkeää on se, aiheuttaako yhteydessä oleminen jatkuvaa tai toistuvaa tuskaa.
VastaaPoistaOlen itse tainnut olla kahden ihan oikean narsistin, tarkoitan sellaisia jotka saisivat kyllä diagnoosin, kanssa tekemisissä. Meno oli aika hulvatonta. Onneksi kumpikaan ei enää ole elämässäni.
Se on varmaa, jos vain narsistisia piirteitä tarpeeksi jossakussa on, että läheisissä tekemisissä oleminen tulee aiheuttamaan tuskaa kaikille osapuolille. Kannattaa itse nostaa kytkintä ja alkaa tutkailla syvällisemmin niitä omia syitä, miksi kiinnostuu ihmisistä, jotka kohtelevat huonosti ja joiden empatiakyky on heikentynyt.
Haluaisin kyllä tosi paljon tietää, mitä Lauerma tarkoittaa narsistien hoitamisella. Onko hän saanut tuloksia aikaan sillä. Nimittäin sikäli kun itse tiedän, erittäin ammattimaisetkaan hoitajat eivät oikein saa kovin narsistista ihmistä "parantumaan" toisenlaiseksi. Narsisti kyllä voi oppia, mitä kuuluu sanoa ja tehdä, ja halutessaan hän voi skarpata jonkun aikaa muiden seurassa. Mutta ennen pitkää se korttitalo kaatuu sitten taas...
No lähti tuo edellinen kommentti käsistä liian nopsaan, se oli siis myös minun kirjoittamani.
VastaaPoistaNarsistien psykiatrisesta hoitamisesta vielä. Olen itse käynyt jonkun aikaa pariterapiassa ihmisen kanssa, jolla oli vain piirteitä. Ja sekin oli kyllä ihan tarpeeksi hajottavaa itselle. Tulee vain kokemus terapiassakin, että en tule kuulluksi enkä ymmärretyksi ja miten se toinen taas sai läpi oman näkemyksensä asioista, joka on aivan hullu eikä totta ollenkaan.
Narsistinen ihminen myöskin herkästi alkaa diagnosoida kaikkia muita narsistiksi sen jälkeen, kun itse tutustuu termiin.
No, onneksi nuo ajat ovat takana päin, kun näiden ihmisten kanssa sai jatkuvasti vääntää. Onko sinulla Marja joku narsistisehko ihminen elämässäsi nyt, vai onko ollut aiemmin?
Kiitos kommentistasi Jenni. On minulla ollut patologisesti narsisti elämässäni. Se oli pikkulapsi aikaa, ja kotona olisi ollut kiireitä. Näimme ja puhuimme tuon henkilön kanssa töissä. Ja kun tulin kotiin, hän soitti minulle. Vaati aikaani miessuhteiden setvimiseen. Lopulta en enää jaksanut ja katkaisin suhteeni häneen.
VastaaPoistaHienoa sinulla, että olet myös päässyt narsistia piirteitä omaavista henkilöistä eroon. Ne imevät kohteestaan melkein kaiken energian ja aiheuttavat inhimillistä tuskaa.
Lauerma korostaa sitä, että vaaditaan tosi pitkä terapia narsistin kanssa ja hän voi kyllä parantuakin näin, vaikka kaikki persoonallisuushäiriöiset ei hyödy terapiasta, esimerkiksi epävakaa persoonallisuus, mutta kuitenkin tällainen henkilö oppii tuntemaan paremmin itseään ja käytöstään.
Mukavaa viikonloppua sinulle!