keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Näin saat huonekasvit kukoistamaan syksyllä ja talvella



Minulla  kuolee pienikokoisia viherkasveja talvella. Isommat selviytyvät.Kaikkein vaikein minun on pitää hengissä murattia, vaikka sen pitäisi olla kestävä viherkasvi. Emme selkeästi pidä toisistamme.


Viherkasvit ovat usein kotoisin lämpöisistä tropiikin maista, joten valon vähentyminen ja kuiva huoneilma saavat ne voimaan huonosti. Marttojen puutarha-asiantuntija Annika Jääskeläinen antaa vinkkejä, miten kasveja tulee hoitaa syksyllä ja talvella:


1. Huolehdi, että kasvi saa riittävästi valoa

Kasvit kärsivät syksyllä etenkin valon puutteesta ja siksi ne pitäisi siirtää mahdollisimman lähelle ikkunaa.  Niille voi hankkia myös erillisen kasvivalon, joita myydään esimerkiksi suurissa päivittäistavarakaupoissa. "Nykyään on olemassa hyviä kirkkaan värisiä led-kasvivaloja, jotka eivät vie juuri ollenkaan sähköä."


Valon pääsyn kasvin lehdelle voi varmistaa pyyhkimällä pölyt kasvin lehdiltä esimerkiksi puuvillakäsineellä tai sen voi myös käyttää suihkussa, jolloin vesi huuhtelee pölyt pois.


2. Vähennä kastelukertoja

Kasvin veden tarve vähenee syksyllä, koska vähentynyt valon määrä hidastaa tai pysäyttää kasvun. Kasville tulee lepotauko.


Puutarha-asiantuntijat neuvovat vähentämään kastelukertoja asteittain. "Jos vähentää vettä niin, että kastelee usein mutta vähän, niin kasvi jää jatkuvasti märäksi, ja se voi mädännyttää juuria."


Kasvin mullan olisi hyvä antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Tämän voi varmistaa kokeilemalla ruukun painoa tai tunnustelemalla pintamultaa sormella.



3. Anna lannoitteen tilalle merileväuutetta

Kasvi ei tarvitse lannoitteen ravinteita, kun se lopettaa kasvamisen syksyllä. Merileväuute on hyvä keino pitää kasvi hyväkuntoisena. Se hoitaa ja vahvistaa kasvia. Uutteen voi lisätä esimerkiksi kasteluveteen.


4. Lisää ilmankosteutta

Talvella huoneilma on kuivaa, mikä kuivattaa myös kasveja ja saattaa houkutella kasvituholaisia, muun muassa punkkeja. Kasveja kannattaakin sumutella sumutuspullolla. "Sumuttelu pitäisi tehdä säännöllisesti. Kerran viikossa sumuttelu ei oikeastaan auta. Sitä pitäisi tehdä mielellään vaikka useamman kerran päivässä."


Ilman kosteutta voi myös lisätä ilmankostuttimilla, kuivaamalla pyykkiä kasvien läheisyydessä tai laittamalla laakeita vesiastioita kasvien läheisyyteen.


5. Tee kasvien hoidosta rutiini

Liika tai liian vähäinen kastelu on huonoksi kasveille. Jääskeläinen kehottaakin tekemään kasvien hoidosta rutiinin. Syksyn tullessa siis riittää, että valoa on tarpeeksi, ilman kosteus on hyvä ja vettä annetaan harvemmin.




Lähteet: Helsingin Sanomat 23.10.2023, kuvat Pexels



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!