keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Syitä yölliseen pissalla käymiseen

 Yöllinen virtsaaminen kaventaa elämänlaatua, mutta vaivaan on hoitokeinoja. Miehillä lisääntynyt virtaamistarve johtuu usein eturauhasen liikakasvusta. Lääkitys auttaa tähän yleensä nopeasti.


Jos uni on hyvin katkonaista, voi tulla helpommin pissaamistarve kuin rauhallisessa yöunessa.


Korkeaan verenpaineeseen ja sydämen vajaatoimintaan voi kuulua tihentynyttä yövirtsaamista ja turvotusta.


Myös muut sairaudet - esimerkiksi laskimo vajaatoiminta - tai runsas suolan käyttö ja paljon juominen illalla, voi kerryttää nestettä kehoon ja aiheuttaa turvotusta alaraajojen alueelle. Tämä voi lisätä virtsaamista.Jos virtsaa erittyy todella paljon, voi kyseessä olla harvinainen hormonaalinen sairaus diabetes insipidus eli vesitystauti. Tällöin virtsaa erittyy jopa kymmenen litraa päivässä. Lisääntynyt virtsaamistarve voi johtua myös diagnosoimattomasta diabeteksesta.


Naisilla rakon venyvyys pienenee vaihdevuosien hormonitoiminnan seurauksena, ja rakkoon ei mahdu yhtä isoa määrää virtsaa kuin ennen. Lisäksi limakalvojen estrogeeni vähenee, mikä voi lisätä virtaamistarvetta ja aiheuttaa virtsatietulehduksia. Näitä oireita voi helpottaa paikallisilla estrogeenivalmisteilla.


Joskus rakko saattaa yksinkertaisesti olla liian pieni. Yliaktiivista ja pientä rakkoa hoidetaan rentouttavilla lääkkeillä tai virtsarakon paikallishuuhteluilla.


Myös henkiset seikat kuten stressi saattavat aiheuttaa pissahätää, koska ne lisäävät sympaattisen hermoston aktiivisuutta.
Lähteet: Helsingin Sanomat 4.2.2021, kuvat omat  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!