lauantai 1. huhtikuuta 2023

Saunalla on paljon terveysvaikutuksia
Minä suorastaan rakastan saunomista ja kovia löylyjä. Minun kanssa saunoessa kannattaa suosiolla mennä alemmalle lauteelle. Tai  komentaa riittävän  napakasti, että vähennä vähän sitä veden lappomista kiukaalle. Saunan jälkeen nukun kuin tukki.

1)Sauna vaikuttaa sydämen terveyteen.
Säännöllinen ja tiheä saunominen vähentää merkittävästi riskiä sairastua korkean verenpaineen aiheuttamiin sydänsairauksiin.

Professori Jari Laukkasen  johdolla Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu saunan vaikutuksia pitkään. 4-5 kertaa viikossa saunovilla kohonneen verenpaineen riski on lähes puolet pienempi kuin kerran viikossa saunovilla. Säännöllinen saunominen pitää myös elimistön tulehdusarvot pienempinä

2)Terveysvaikutusten syntymekanismi.
Terveysvaikutukset tulevat sydämen kuormittumisen ansiosta. Kun kehon lämpötila nousee, verisuonet laajenevat ja niiden sisäpinnan, endoteelin, toiminta paranee. Tämän seurauksena verenpaine laskee. 

3)Saunominen lievittää kipuja.
Tiheästi saunominen auttaa nivel- ja lihaskipuihin. Kehon lämpötilan nousun seurauksena stressihormonien määrä vähenee, ja mielihyvähormonien, oksitosiinin ja endorfiinin, eritys lisääntyy. Tämän vuoksi kivun tuntemus lievenee.


4)Sauna rentouttaa.
Varmasti miltei jokainen suomalainen tietää tämän. Verenpaineen laskun lisäksi sauna tosiaan rentouttaa. Suomalaisille sauna on miltei pyhä paikka, ja saunominen rituaali. Ihminen voi kääntyä sisäänpäin tutkiskelemaan itseään ja nauttimaan löylyistä. Ihminen puhdistuu. Levollisuus valtaa mielen.

5)Saunominen pidentää ikää.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on havaittu, että saunominen
pidentää ikää.

6)Saunominen vaikuttaa aivojen toimintaan.
Saunominen laajentaa verisuonia ja lisää niiden kimmoisuutta, mikä vaikuttaa aivojen toimintaan. Myös aivot hyötyvät  verenpaineen laskusta. Kohonnut verenpaine on aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä. Paljon saunovilla on tutkitusti pienentynyt aivoinfarktin vaara. Saunominen vähentää myös riskiä sairastua muistisairauksiin.

7)Saunominen tuo hyvät unet.
Sauna voi parantaa unenlaatua, etenkin  kun ei juo alkoholia, eikä mene täydellä vatsalla nukkumaan. Autonominen hermosto rauhoittuu. Nukkumaan kannattaa mennä vasta parin tunnin päästä saunomisesta.
Lähteet: ET terveys 29.5.2019. Kuvat Pixabay.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!