maanantai 24. huhtikuuta 2023

Keho pyrkii "biologiseen painoon"

 



Tuntuuko, että paino pyrkii aina tiettyyn lukemaan? Tämän taustalla saattaa olla kehon pyrkimys homeostaasiin eli tasapainoon, sanoo lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen.


Pois vaaka ja painoindeksit! Paras painon tarkkailukeino on keho itsessään. Näin syntyy ydinajatus teoriasta, jonka mukaan jokaisella on biologinen paino, johon keho pyrkii laihduttaessakin. Tätä teoriaa suitsutetetaan nyt muun muassa terveysblogeissa sopivimmaksi ja terveimmäksi painoksi. Se on paino jonka kerrotaan olevan paino, jossa ihminen voi fyysisesti ja psyykkisesti parhaiten.


Ilmiön olemassaoloon viittaavia havaintoja Pietiläinen on tehnyt vuosien ajan, kun hän on tutkimuksessaan seurannut painonhallinnan kanssa painiskelevia potilaita.


Pietiläinen vertaa painon homeostaasia siihen, miten ihmiskeho säätelee esimerkiksi lämpötilaansa. "Jos on pakkasessa tai saunassa, niin se yrittää pitää kehonlämpöä täsmälleen samana. Keho tekee koko ajan tällaisia aivan ihmeellisiä asioita täysin automaattisesti, ja niissä monissa on homeostaattinen järjestelmä takana.", hän sanoo.



Jos painoon kytkeytyy vastaavanlainen automaatio kuin lämmönsäätelyyn, laihdutuskuuri ei välttämättä jää ilman kehon vastareaktiota.


"Emme yritä manipuloida näitä muita järjestelmiä niin raivokkaasti kuin painoa. Homma voi mennä sekaisin järjestelmän härnäämisestä", Pietiläinen kertoo. Seurauksena saattaa olla Pietiläisen mukaan  tila, jossa keho ei enää luovuta rasvoja. Keho ei halua, että ihminen laihtuu.


Jatkuvasti laihdutuskuureille kehonsa pakottava ihminen eli niin sanottu jojolaihduttaja voikin kohdata aina vain väkevämpää vastarintaa keholtaan.


Tämä näkyy Pietiläisen mukaan niin, että ensin laihduttaminen on voinut tuntua helpolta, mutta myöhemmillä laihdutuskerroilla kilot eivät tunnu lähtevän millään. Taustalla saattaa olla kehon järjestelmiä, joilla se pyrkii haraamaan vastaan ihmisen yritystä laihduttaa.


Tärkeä asia on, että painonpudotus voi muistakin syistä muuttua kerta kerralta vaikeammaksi. Esimerkiksi lihasmassan menettäminen liian nopeiden laihdutusyritysten yhteydessä voi johtaa siihen, että keho kuluttaa myöhemmillä  kerroilla jatkuvasti vähemmän energiaa.



Mistä kukin sitten tietää, mikä oma biologinen paino on? Mitään yksiselitteistä vastausta ei ole Pietiläisen mukaan. Yleisenä piirteenä hän pitää sitä, että paino pyrkii nousemaan ylöspäin. Se ei ole yllättävää ainakin yhteiskunnassa, jossa kaloreita on tarjolla alati mielin määrin.


On myös mahdollista, että paino hakeutuu korkeimpaan saavutettuun lukemaan.


Jonkinlaisen biologisen painon olemassaolosta vihjaa kuitenkin Pietiläisen mukaan se, että monilla paino voi pysytellä vuosikausia suurin piirtein samoissa lukemissa.


Liittypä asiaan sitten biologinen paino tai ei, tieteellisissä tutkimuksissa on tehty äskettäin kiinnostavia havaintoja: keho näyttäisi puolustava kilojaan.


Kylläisyyshormonin eritys vähenee laihduttaessa. Laihdutuskuuri laihduttavien kehossa tapahtuvassa vastarinnasta kielii myös mitokondrioiden toimintavaje. " Se on meillä oma tutkimushaaransa, ja olemme löytäneet ensimmäisiä viitteitä siitä, että kehon kudosten mitokondrioiden aktiviteetti laskee laihduttaessa. Mitokondriot ovat eräänlaisia soluelimiä, joiden yhtenä tehtävänä on kalorien polttaminen."





 

 Lähteet: Helsingin Sanomat 2.2.2023, kuvat Pixabay



3 kommenttia:

  1. Itsellä on tietty ylipainon raja, jonka jälkeen laihduttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Se heittää mun hormonitoiminnan niin sekaisin, että keho melkein lihottaa itse itseään vaikka ei söisi juuri mitään. Ainoa millä saan painon laskemaan alle tämän kriittisen rajan, on yksinkertaisesti nälkiinnyttää itsensä, tyyliin syödä joka toinen päivä jotain. Tämä kriittinen raja on ylittynyt n. 3krt elämäni aikana ja myöhemmällä iällä vakavien sairauksien seurauksena. Itselle suuri ylipaino ei sovi yhtään, olen monin tavoin sairas, ja pahinta on tuo hormonitoiminnan sekoaminen totaalisesti, joka vaikuttaa vakavasti myös mielenterveyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hain tällä vastauksella sitä että vaikka tuo tietty ylipaino josta keho pitää kynsin hampain kiinni ja yrittää palauttaa sen siihen väkisin, niin ei ole minulle se biologinen paino, vaan kehon sairaustila, joka estää kehoa pääsemästä takaisin siihen terveeseen normaaliin ihannepainoon.

      Poista
  2. Kiitos kommenteista Anonyymi. Opin taas uutta. Laihdutus saa siis hormonitoiminnan sekaisin. Tiedän, että laihduttaminen on monelle vaikeaa, ja minulle itselle viime talven laihduttamisessa. Lopulta paino ei laskenut millään. Olen pahoillani monista sairauksistasi. Hyvää huhtikuun loppua sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!