keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Mikä juttelija olet töissä näistä viidestä eri tyypistä?

 


Oletko joskus potenut huonoa omatuntoa siitä, että jäät rupattelemaan työkaverin kanssa, vaikka pitäisi tehdä töitä. Nyt tulee synninpäästö: huono omatunto on turhaa.


Epämuodollisella rupattelulla voi olla iso merkitys työpaikalla viihtymiseen, ja myös siihen, miten sitoutunut olet työhösi ja miten tärkeä tieto työpaikallasi kulkee. 


Epämuodollinen keskustelu myös täydentää työpaikan virallista viestintää ja on tärkeä esimerkiksi työpaikan kulttuurin ja arvojen välittämisessä. Jutustelun lomassa välittyy tietoa siitä, mikä työpaikalla on tärkeää ja miten siellä ollaan.


Näin todettiin viime vuonna julkaistussa saksalaistutkimuksessa, jossa selvitettiin työpaikan epämuodollisen viestinnän merkitystä työntekijöille.


Tutkimuksen vastaajien joukossa oli erilaisten organisaatioiden eri-ikäisiä työntekijöitä ja niin osa-aikaisia, freelancereita kuin etätyötä tekeviäkin.


Epämuodollinen viestintä voi olla myös sellaista, jota kaksi tai useampi ihminen harjoittaa pikemminkin yksityishenkilöinä kuin ammattiroolissaan. He eivät yritä ratkaista työhön liittyviä ongelmia, vaan juttelevat vaikkapa harrastuksistaan, lapsistaan tai kiinnostavasta tosi tv -sarjasta.



Tutkimuksessa löytyi viisi erilaista epämuodollisen viestinnän harjoittajaa: rupattelija, fokusoija, strategi, rentoutuja ja verkostoituja.


1.Rupattelija

Rupattelijat osallistuvat epämuodolliseen viestintään eniten ja monista eri syistä. He tuntevat kuuluvansa työyhteisöönsä, ja heille rupattelulla on myös sosiaalinen tarkoitus, joka luo yhteenkuuluvuutta ja vaihtelua työntekoon. Rupattelijat pitävät epämuodollista viestintää hyödyllisenä.


2. Fokusoija

Tähän ryhmään kuuluvat olivat tutkimuksessa yleensä esihenkilöitä ja vastaajista vanhimpia. He harrastavat viidestä ryhmästä vähiten epämuodollista keskustelua ja vaikuttavat jopa välttelevän sitä. Syy on se, että fokusoijat eivät pidä rupattelua hyödyllisenä, koska se vie aikaa, ja heillä on muutakin tekemistä.


3. Strategi

Strategi käyttää epämuodollista viestintää vähän ja strategisesti silloin, kun siitä on hänelle jotakin hyötyä tiedon hankkimisessa tai sosiaalisissa suhteissa. He eivät rupattele vain päästääkseen yleensä hetkeksi irti työtehtävistä. Tässä ryhmässä naisten osuus oli pienin.


4. Rentoutuja

Rentoutujalle rupattelu tarjoaa vaihtelua työnteosta. Heille pienikin keskustelu kesken työpäivän vaikkapa tulevan viikonlopun suunnitelmista on kuin virkistävä happihyppy aivoille. Tässä ryhmässä naisten osuus oli suurin, ja vastaajat olivat yleensä nuorimpia.


5. Verkostoituja

Verkostoituja ei rupattele kovinkaan paljon, mutta silloin kun rupattelee, tekee sen täyttääkseen monenlaisia erilaisia tarpeita. Keskustelu auttaa häntä tekemään työtään, lisää yhteenkuuluvuutta tiimin kanssa ja toimii kanavana ärsytyksen purkamiseen. Esihenkilöitä oli tässä ryhmässä vähiten.




Lähteet: Helsingin Sanomat  2.3.2023, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. 1. ja 4. kuvaavat parhaiten omaa tyyliäni 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Olet rento keskustelija, ilman taka-ajatuksia.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!