maanantai 10. huhtikuuta 2023

Käden puristusvoima kertoo paljon terveydestä

 


Käden puristusvoima kertoo paljon lihaskunnosta, elintavoista ja terveydestä. Puristusvoima voi myös ennustaa keski-ikäisen tulevia sairauksia ja elinvuosia.


Onko sinulle tuttu kokemus, ettet saa esimerkiksi hillopurkkia auki? Tämä arkinen askare voi paljastaa yllättävän paljon terveydentilasta.


Puristusvoiman heikkeneminen ei ole vain vanhojen ihmisten murhe, sillä lihasmassa ja lihasvoima alkavat heikentyä jo 30 ikävuoden jälkeen, ja muutokset näkyvät myös puristusvoimassa.


Tästä syystä voidaan päätellä paljon yleisestä lihasvoimasta, terveydentilasta, toimintakyvystä, tiettyjen sairauksien ja kuolleisuuden riskistä.


Puristusvoimasta voi ennustaa varhain etenkin aineenvaihdunnallisia sairauksia, kuten sydän- ja verenkiertosairauksia ja kakkostyypin diabetesta. Tämä johtuu lihaksen kyvystä varastoida glukoosia ja proteiinia sekä sen tärkeästä roolista yleisessä aineenvaihdunnassa.


Joidenkin tutkimusten mukaan puristusvoima voi jopa ennustaa todennäköisyyttä sairastua dementiaan, masennukseen ja syöpään. Tätä on kyllä vaikea uskoa.


Vähentynyt puristusvoima voi kertoa yleisen peruskunnon, etenkin lihaskunnon, heikentymisestä. Hengästyttääkö portaissa? Tai onko sohvalta vaikeuksia ponnistaa ylös?


Nämä ovat merkkejä siitä, että omiin elintapoihin ja lihaskuntoon tulisi kiinnittää huomiota. Pelkän puristusvoiman harjaannuttamisen sijaan on tärkeämpää kohentaa yleistä lihasvoimaa ja kuntoa sekä kiinnittää huomiota yleiseen lihasvoimaan ja terveisiin elintapoihin.


Viimeistään keski-iästä lähtien yleistä lihaskuntoa tulisi harjoittaa vähintään kahdesti viikossa.Naisilla vaikutukset näkyvät miehiä nopeammin, sillä naisten lihasvoima on lähtökohtaisesti pienempi kuin miehillä. Estrogeenin väheneminen vaihdevuosien aikaan edistää lihasmassan korvautumista rasvalla. Vaikka lihasvoiman vähenemistä ei voi täysin pysäyttää, sitä voi kehittää pienelläkin harjoittelulla vielä 90-vuotiaanakin.


Mitä varhaisemmin sairauksien riskitekijöitä tunnistetaan, sitä paremmin niiden puhkeamista voi ennaltaehkäistä lihaskuntoharjoittelulla ja terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella arkiliikunnalla ja ravinnolla, riittävällä unella ja tupakoinnin lopettamisella. Perimällä on myös vaikutusta.


Perinnöllisesti heikolla puristusvoimalla on yhteys heikompaan toimintakykyyn ja se ennustaa myös tiettyjä sairauksia ja ennenaikaisen kuolemanriskiä.


Kohdennetusti puristusvoimaa voi harjoitella pienestikin, esimerkiksi puristamalla pientä joustavaa treenipalloa, puristamalla keittiörätin kuivaksi tai roikkumalla tangosta.


Roikkumista voi aluksi kokeilla pitämällä jalat maassa, ja aloittelijalle jo kymmenen sekunnin roikkuminen on  erinomainen suoritus. Kun oma roikkumisen maksimiaika on tiedossa, sen jälkeen voi harjoituksena roikkua tästä maksimiajasta puolet useamman kerran päivässä, jotta nivelet eivät kuormitu liikaa.


Roikkuminen kehittää ryhdin ja ylävartalon lihaksiston lisäksi puristusvoimaa ja voimakestävyyttä, joka auttaa muun muassa kauppakassien kantamista.


Lähteet: Helsingin Sanomat 16.3.2023, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!