keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Aina ilman seksiä

 

Hesarissa tilanteesta kertoo Anne: Nolous, suru ja kaipuu. Nämä tunteet ovat päällimäisenä Annen mielessä. Nolous on näistä tunteista kaikkein päällimmäinen. Syy tähän tunteeseen on ikä. Anne on  vähän päälle kolmekymppinen, eikä hänellä ole ollut elämässään lainkaan seksiä.


"Kliseisesti varsinkin syntymäpäivät ovat hankalia. Kun täytin 30, katsoin ympärillä olevia ihmisiä ja vertasin itseäni heihin. Heillä oli parisuhteet ja perheet, itselläni oli vain työ."


Anne jää sivulliseksi, kun ystävät puhuvat parisuhteistaan, seksikumppaneistaan tai yhden yön jutuistaan. "Ulkoisesti naureskelen, kiusoittelen ja olen mukana. Mutta sisäisesti tunnen noloutta ja epävarmuutta."


Vain lähin ystäväpiiri tietää, ettei hänellä ole ollut seurustelusuhteita eikä seksiä.


Anne kokee myös surua ja kaipausta. Hän kaipaa parisuhdetta ja läheisyyttä. Seksi olisi hyvä lisä. "En koe, että olen menettänyt elämässä mitään elintärkeää. Mutta haluaisin tietää, miltä kaikki tuo tuntuu." 


Anne kertoo, että yksi syy hänen kokemattomuuteensa ehkä on oman alan naisvaltaisuus. Opiskeluaikana ja työelämässä potentiaalisten miesten kohtaaminen on ollut vaikeaa.


Ystäväpiirissä on  vähän ihmisiä, jotka olisivat valmiita lähtemään esimerkiksi yöelämään Annen kanssa, koska valtaosa Annen ystävistä elää parisuhteessa, eikä heillä ole tarvetta etsiä elämäänsä ketään.


Muutama vuosi sitten Anne latasi Tinderin. Hän  jutteli muutaman ihmisen kanssa, mutta ei ole tavannut kasvotusten juuri ketään. Hänen oma kokemattomuutensa vaikuttaa myös uskallukseen tehdä aloitteita ja osoittaa kiinnostusta.


Anne on käynyt psykoterapiassa masennuksen vuoksi. Jonkin verran pykoterapeutin kanssa on käyty läpi myös seksuaalista kokemattomuutta, vaikka se ei ole Annen suora syy masennukseen.


Psykoterapiassa Anne on opetellut olemaan itseään kohtaan armollisempi. Samaa näkökulmaa hän koettaa soveltaa omaan kokemattomuuteensa.

_ _ _ _ _ _ _ _


Seksuaaliterapeutti Veera Uusoksa sanoo, että seksuaalisen kokemattomuuden taustalla voi olla hyvin monisyisiä vyyhtejä.


Se voi olla puhdas sattuma tai pelko kohdata toisia ihmisiä.


Jos suhteissa kokee olevansa myöhässä liikenteessä, saattaa alkaa vältellä kontakteja, vaikka haluaisikin elämäänsä seksikokemuksia.


Joissakin tapauksissa kokemattomuus linkittyy myös yksinäisyyteen. Kaikilla ei ole edes ystävää, jonka kanssa puhua.
Kokemattomuuden tilannetta eivät ainakaan helpota yhteiskunnan odotukset, joiden mukaan tietyt asiat koetaan tiettyyn ikään mennessä.


Usein oma kokemattomuus tuntuu pahalta silloin, kun ajautuu keskustelemaan muiden kanssa seksistä ja seksuaalisuudesta.


Vielä 100 vuotta sitten etenkin naiset joutuivat häpeämään seksuaalista aktiivisuuttaan. Nyt taasen hävettää seksuaalinen kokemattomuus.


Suuressa roolissa on 1960-luvulla alkanut seksuaalinen vapautuminen. Tällä hetkellä normina on seksuaalisen täyteinen elämä.


Seksuaalisella vapautumisella on ehdottamasti ollut paikkansa. Naiset saavat olla seksuaalisesti aktiivisia, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat parantuneet, ja erilaiset suhdemuodot ovat sallitumpia kuin ennen.


100 vuotta sitten oli myös normi, että jos nainen sai avioliiton ulkopuolisen lapsen, hänet syrjäytettiin yhteiskunnasta. Nyt normi toimii niin, että seksuaalisesti kokemattomat jäävät paitsi yhteiskunnan parisuhdetta ja  perhettä.


Lähteet: Helsingin Sanomat 16.3.2023, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Miehet sen seksin perään ovat enimmäkseen, sekaantuvat lapsiin ja jopa eläimiin kiimoissaan, himon tuskassa raiskaavat naisia ja lapsia, on paikkoja joissa voi tyydyttää himonsa, seksi on himo siinä missä muukin himo, mutta ehdottomasti seksi kuuluu avioliittoon, ei ole minkanlaista kunnioitusta enää, päinvastoin ollaan tyrkyttämässä jopa ylä-aste koululaisia siihen, sitä on tv täynnä. Tuolle annelle sanoisin ettei yksin tarvii olla jos ei halua, se on oma valinta, joka paikka on täynnä virike juttuja, tai vapaaehtois toimintaa, mistä saa ystäviä, ja voi mennä johonkin seurakuntaan, missä otetaan ilolla vastaan uusia ihmisiä,
    mutta tuo anne kai on fiktiivinen henkilö.?

    VastaaPoista
  2. Anne ei ole fiktiivinen hahmo, vaan todellisesta elämästä vain nimi muutettu. Ehkäpä miehillä pyörii seksi enemmän mielessä kuin naisilla, mutta tässäkin on poikkeuksia. Viihde tosiaan tulvii nykyisin seksiä. Seksi ei ole enää tabu. Ennen se oli, eikä siitä silloin juurikaan puhuttu. Nyt tabu on kumottu.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!