keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Päästä irti kärsimyksestä ja vääryydestä



Moni kantaa mielessään raskaasti kokemaansa vääryyttä ja kärsimystä. Ne sitovat energiaa ja vievät tilaa hyvältä elämältä. Niistä on mahdollista kuitenkin päästä irti.

Irti päästäminen liittyy moniin tilanteisiin, kuten huonoon ihmissuhteeseen, nöyryytykseen tai vääryyden kokemiseen ja kaltoin kohteluun.

Irtipääseminen on prosessi, jonka aikana ihminen oppii tuntemaan itseään eikä jää kiinni toisen tekemiin määritelmiin. On tärkeää luoda itselleen omanarvontuntoa vaikean ihmissuhteen jälkeen. Irtipääseminen on myös sitä, että ihminen hyväksyy jonkin asian elämänhistoriaan kuuluvaksi. Irti pääsemistä auttaa esimerkiksi ajatus, että nöyryyttäjä ei ole minun arvoiseni.


Irtipääseminen ei ole kuitenkaan helppoa, koska tunnekuohun aiheuttava ärsyke voi tulla esiin milloin ja missä tilanteessa vain. Myös tunteiden tukahduttaminen voi kääntyä itseä vastaan.

Irtipääseminen voi olla myös suruprosessi. Taustalla voi olla joku suuri menetys, esimerkiksi työpaikan menettäminen, ero tai etääntyminen ystävästä.

Irtipääsemiseen voi liittyä kriisin vaiheet:sokki, kieltäminen, reaktiovaihe, sopeutuminen. Reaktiovaiheessa voi olla vahvojakin vihan tunteita. Vihalla on kuitenkin suuri vaikutus irtipääsemisessä. Se etäännyttää ja rakentaa rajoja, ja puhdistaa myös mieltä.


Ajan myötä menetykseen sopeutuu ja sitä pystyy käsittelemään. Prosessi saattaa kulkea surun ja joskus masennuksen kautta. Kun ne loppuvat, seuraa uudelleen suuntautumisen vaihe. Elämään löytyy jotakin uutta.

Irtipäästämiselle ja menetykselle ei ole selviä aikarajoja. Ahdistus tyyntyy yleensä kuukaudessa. Pitkästä parisuhteesta eroamisen jälkeen ensimmäinen vuosi on vaikein.


Irtipääseminen on totuuden äärellä olemista. Silloin uskaltaa katsoa asioita niin kuin ne ovat. Ihminen hyväksyy itsensä ja itsetuntemus lisääntyy.

Kipeiden kokemusten muistaminen voi synnyttä reaktioita myös kehoon. Syke saattaa kiihtyä, verenpaine nousta ja stressihormonitaso kohota. Jos huomaa, että näin käy, itseen voi suhtautua myötätuntoisesti ja vaihtaa ajatusten ja keskittymisen suuntaa.






Lähteet; Hyvä terveys 20/2020, kuvat omat




3 kommenttia:

  1. Irti päästäminen voi olla tavattoman vaikeaa.
    Jos tilanne jatkuu yhä, on solmun selvittämiseen hyvä ottaa mukaan asiantuntija. Eikä sekään aina auta.

    Mahdottoman hyvä aihe ja kirjoitus.
    Toteutus on vain usein ihan hirmuisen vaikeaa.
    Tosin tässä kirjoitan vain omista kokemuksistani.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Irtipäästäminen on tosiaan vaikeaa, koska mieli voi olla kuin vereslihalla, eikä välttämättä ole voimia irtaantua. Mutta jos ajatus pyörii paljon mielessä tulee tehtyä psyykkistä työtä, joka aikaa myöten auttaa irtaantumista.

    VastaaPoista
  3. Hei, enkulin käsityöt kommenttisi ei vain jostakin syystä näy täällä. Kiitos sinulle. Kiva kun pidit postauksestani. Se oli aika vaikea aihe minulle. Kauniisti ja runollisesti sanottu tuo, että katkera ihminen vanhenee rumaksi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!