keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Syitä miksi kannattaa juoda kahviaMinä olen aikamoinen kahvin kittaaja, ehta kahvikissa. Juon päivästä riippuen noin seitsemän isoa kupillista kahvia. Pidän kahvin tuoksusta ja mausta, ja mitä olisikaan aamu ilman kahta kupillista kahvia. Minulla kahvi ei vaikuta yöuneen. Juon sitä illallakin. Mutta seuraavassa kahvin hyviä vaikutuksia.


Se piristää

Tämän kaikki tietävät. Parhaan hyödyn kahvista saa, kun ajoittaa kahvihetken noin puolen tunnin päähän virkeyttä vaativasta tehtävästä.


Se parantaa muistia

Kofeiini parantaa lähimuistin toimintaa. Suomalaisen tutkimuksen mukaan 3-5 kahvikupillista päivässä vähensi eläkeikäisten dementiariskiä. Kofeiini on tutkimuksissa yhdistetty myös pienempään Parkinsonin taudin riskiin.


Se edistää hyvinvointia

Kahvissa on noin 2000 vaikuttavaa ainetta, esimerkiksi antioksidantteja, jotka edistävät kohtuukäytössä terveyttä. Muun muassa magnesium auttaa ylläpitämään luuston ja hermoston toimintaa.


Se on melko turvallista

Kahvi voi närästää ja ärsyttää vatsaa. Vakavampia haittoja kohtuukäytöllä ei ole kuitenkaan havaittu terveillä aikuisilla - kunhan juo suodatinkahvia. Suodattamattoman pannu-, espresso tai presso- kahvinjuonti voi lisätä haitallisen LDL-kolesterolin määrää kehossa.


Se tekee hyvää maksalle

Runsas kahvinjuonti pienentää maksasyövän riskiä. Säännöllinen kahvinjuominen vähentää myös maksakirroosin riskiä. Kahvinjuojilla hepatiitin seuraamukseet lievenevät, ja rasvamaksan kehitys hidastuu. Tämä johtuu kahvin sisältämistä fenoleista.Kahvittelu on sosiaalinen tapahtuma

Suomalaiset keittävät heti kahvit, kun tulee vieraita. Kahvittelun lomassa vaihdetaan kuulumisia, samoin ystävän kanssa menee näin. Ja monissa työpaikoissakin.Lähteet: Kauneus&Terveys 3-2023, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Seitsemän isoa kuppia kahvia kuulostaa valtavalta määrältä! Minä saan aikamoista sydämentykytystä ja käsien vapinaa, jos juon yli kolme kuppia. Kaipa siihenkin voi siedättäytyä.. Mutta hyviä puolia näköjään paljon, kiitos jutusta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi tintti. Juu, tiedän, että ehkä juon liikaa kahvia, mutta se ei aiheuta minulle ruumiillisia tuntemuksia. Ikävää, että sinulle tulee niitä, sydämentykytys on varmasti paha tuntemus. Minä tykkäsin jo alle kouluikäisenä kahvista. Jos en saanut sitä tarpeeksi kotona, menin kahden kilometrin päähän Koskenharjun Marin luokse. Hän oli sitkeä vanhus ja tarjosi aina kahvia ja muropikkuleipiä. Lapsuudessani maalla lapset sai kulkea ihmeen vapaasti. Ei olisi tullut mieleenkään, että omat lapseni olisivat seikkailleet missä vain.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!