torstai 3. joulukuuta 2020

Kolme kehotyyppiä - mikä sinä olet?

 


Ayurvedan 3000 vuotta vanhassa terveysfilosofiassa on kolme pääkehotyyppiä. On olemassa myös kolme ihotyyppiä ja ohjeita niiden hoitoon. Näissä kehotyypeissä voi olla myös  sekoittumista, mutta minusta päätyypit ovat selvät ja helposti tunnistettavissa. Kirjassa Pohjoista ayurvedaa on testi kehotyypin selvittämiseksi. Mutta myös seuraavien kuvausten perusteella voit päätellä, mikä sinä olet kehotyypiltäsi.1)Vata kehotyyppinä

Jos olet kehotyypiltäsi kevyt ja kapea, olet todennäköisesti vata-kehotyyppi. Vatan hartiat ja lantio ovat kapeat, mutta nivelet saattavat olla isot tai terävät. Tietty karheus näkyy muun muassa kasvonpiirteissä, sillä kasvot saattavat olla pikemminkin kulmikkaat kuin pehmeät.


Jos pitäisi valita yksi sana kuvaamaan vataa, se olisi epäsäännöllisyys. Epäsäännöllisyys ilmenee myös mielen rakenteissa. Jos huomaat, että mielipiteesi, toimintasi ja mielenkiinnon kohteesi vaihtelevat laidasta laitaan, olet todennäköisesti vata.


Kun olet tasapainossa, olet energinen, innostunut ja iloinen. Seurassasi ei ole tylsää, koska olet kiinnostunut uusista asioista ja innostat myös muut mukaan. Olet kuin kotonasi uusissa tilanteissa ja paikoissa. Opit uusia asioita ja toimintamalleja nopeasti, mutta innostuminen saattaa jäädä lyhytaikaiseksi, koska kyllästyt helposti ja kaipaat uusia tuulia säännöllisin väliajoin.


Epätasapainosi johtuu tyypillisesti kehon kuivuudesta ja epäsäännöllisistä elämäntavoista. Voit menettää ruokahalusi, minkä seurauksena väsyt, etkä jaksa välttämättä hoitaa edes päivittäisiä rutiineja. Myös ummetus, kuiva iho, lihaskrampit ja painonlasku ovat yleisiä epätasapainon oireita. Mielessä epätasapaino näkyy esimerkiksi turvattomuuden tunteena, pelkona ja ahdistuksena.


Haasteenasi on omista ongelmistasi keskusteleminen, sillä saatat puhua paljon, mutta et välttämättä henkilökohtaisista asioistasi. Vaikka olet luontainen multitaskaaja, energiasi ei välttämättä riitä asioiden loppuun saattamiseen, mikä voi aiheuttaa stressiä.


Vatan supervoimat ovat nopeus, luovuus ja innostuneisuus.

Vatan tasapainottamisen kulmakivet ovat kehon kosteuttaminen ulkoisesti ja sisäisesti, rutiinit, rauhoittuminen ja keskittyminen.2)Pitta kehotyyppinä

Mikäli kehonrakenteesi on sopusuhtainen ja mikäli ihosi on punertava ja lämmin, olet todennäköisesti pitta-kehotyyppi. Painosi voi nousta ja laskea helposti. Sinulla on nopea aineenvaihdunta, ja ruokarytmisi on säännöllinen, koska et yksinkertaisesti kestä nälkää.


Tasapainossa uhkut karismaa ja itseluottamusta. Olet analyyttinen, älykäs,  päämäärätietoinen ja huolehtivainen. Asetat itsellesi selkeitä päämääriä ja teet parhaasi saavuttaaksesi ne.


Olet perusluonteeltasi järjestelmällinen. Pidät siististä ympäristöstä ja pidät tavarat järjestyksessä. Järjestelet myös asiat mielessäsi todella tarkkaan, ja yllätykset saattavat sekoittaa ajatuksesi ja aiheuttaa stressiä. Siksi haluat pysyä koko ajan tilanteen tasalla ja varmistat asioita useaan otteeseen.


Pittana olet hyvin herkkä tunnetasolla ja fyysisestikin. Koet tunteet voimakkaina ja epätasapainossa saatat sanoa asioita, joita myöhemmin kadut. Hyvä puolesi on, että uskallat näyttää tunteesi ja myös lepyt helposti. Pohjoista ayurvedaa-kirjan kirjoittajat ovat havainneet, että Suomessa pittan oireiden taustalla on yleensä mielen epätasapaino, joka aiheuttaa myös fyysisiä oireita, kuten yliherkkyyksiä, tulehduksia tai suolistosairauksia.


Pittan supervoimat ovat sosiaalinen älykkyys, itseluottamus ja intohimo.


Pittan tasapainottamisen kulmakivet ovat rentoutuminen, hidastaminen ja lempeys.3)Kapha kehotyyppinä

Mikäli sinulla on vankka ruumiinrakenne ja luusi ja lihaksesi ovat isot, olet todennäköisesti kapha-kehotyyppi. Kaphan pehmeys ja staattisuus ilmenevät sinussa hellyytenä, rakkautena ja kärsivällisyytenä. Olet turvallisuuden ja vakauden perikuva, olemuksesi on rauhallinen ja rauhoittava. Seurassasi on helppo rentoutua. 


Mukavuudenhaluisena et mielellään muuta toimintaasi vaan saatat syödä aina samoja ruokia ja matkustaa tai kulkea aina samoja reittejä pitkin. Pidät rutiineista ja säännöllisyydestä, ja muutokset voivat tuntua sinusta vaikeilta. Olet kiltti ja avulias ja otat hoitaaksesi myös muiden asiat.


Epätasapainossa voit tuntea olosi raskaaksi ja tukkoiseksi niin fyysisesti kuin henkisesti. Aineenvaihduntasi saattaa olla hidas. Kaphalle yleisiä ovat krooniset flunssat, astma, sydän- ja verisuonitaudit ja ylipaino.


Kaphan supervoimat ovat vakaus, kärsivällisyys ja rakastava luonne.


Kaphan tasapainottamisen kulmakivet ovat kehon ja mielen aktivointi, itseen keskittyminen ja muutos.


Minun kehotyyppini on aika selkeästi pitta. Tunnistin siinä enemmän yhtäläisyyksiä itseeni kuin muissa kehotyypeissä.  Saas nähdä, mitä mieltä ayurveda-asiantuntija  on. Hän tulee keskittymään sykkeen tarkkailuun, myös kieli ja silmät tutkitaan. Samoin ihon laatu. Ruokavalio käydään läpi. Samoin mielen kipupisteet. Pohditaan, onko elämä tasapainossa. Jos ei, asiakas saa ohjeita sen tasapainottamiseen etenkin ruokavaliolla ja henkisillä harjoituksilla, esimerkiksi meditaatiolla tai joogalla.Vielä tämä Pohjoista ayurvedaa-kirjassa oleva testi kehotyypeistä. Kirjaa on jotenkin vaikea kuvata, mutta laitan tähän silti testin.
Lähteet: Kaur, Pokka, Sharma, Sotkasiira: Pohjoista Ayurvedaa kehotyyppitesti ja kirja lähteenä,  muut kuvat omat 2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista kun kiinnostuit tuosta jutusta,tervetuloa joukkoomme.Joskus ollessani jollain kurssilla Frantsilassa,Virpi Raipala-Cormier katsoi meikäläistä ja sanoi heti että olin noista kolmesta kehotyypistä kahden yhdistelmä mutta empä muista enää mikä se yhdistelmä oli. Sinullekin on varmaan tuttu tuo Frantsilan luomuyrtitila ja tuotteet. Tuohon hoitomuotoon en ole niin hirveästi perehtynyt,mutta täällä päin eräs kosmetologi tekee näitä ayurveda hoitoja. Onnea vaan uudelle aluevaltaukselle Marja :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Frantsila on tuttu, kävinkin siellä joskus 1980-luvulla. Julkaisen ensi viikolla yhteistyöpostauksen Ruohonjuuren kanssa, jossa testaan juuri Frantsilan tuotteita.Ayurvedakosmetologeja on Helsingin seudulla useampi. Siitä on tullut jo aika suosittu. Minä haluaisin mennä lämminöljyhierontaan; sitäkin on saatavilla vain isoissa kaupungeissa. Luen nyt paljon ayurvedasta, koska se kiinnostaa todella paljon. Olen tehnyt itselleni pari kertaa lämminöljyhieronnan ja samoin joka ilta teen kansawanda ihonhoitosauvalla kasvoille hieronnan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!