tiistai 8. joulukuuta 2020

Ihanaa - tumma suklaa on terveellistä

 


Tämä ilouutinen oli Hesarissa. Onhan se jo aiemmin tiedetty, mutta hyvä uutinen joulun alla. Maitosuklaakaan ei ole epäterveellistä, jos sitä ei syö liian paljon. No, minähän syön molempia suklaita jouluna reilusti. Kyllä joulu on myös suklaan aikaa. Rauhan aikaa. Valon aikaa. Teen jouluksi suklaalla kuorrutetun taatelikakun ja suklaa- juustokakun. Lisäksi rutkasti konvehteja. Joulu on juhla-aikaa ja siihen kuuluu herkut.


Mutta tutkijat suosittaa syömään tummaa suklaata vain 30-50 grammaa päivässä. Se on hyvin vähän. Suklaatutkimuksissa on käytetty yleensä 70-prosenttista tummaa suklaata.


Mitä terveyshyötyjä suklaasta sitten on? Ensinnäkin se sisältää runsaasti mielialaan vaikuttavia aineita eli tryptofaania, joka on serotoniinin esiaste. Serotoniini kohottaa mielialaa, sitä on masentuneilla liian vähän. Suklaassa on myös flavonoideja, jotka liitetään usein esimerkiksi sydänterveyteen.


Joissakin tutkimuksissa tummalla suklaalla on havaittu olevan suotuisia vaikutuksia verenpaineeseen, mutta tätä ei ole havaittu kaikissa tutkimuksissa. Ongelmana on, että suklaatutkimusta rahoittavat  usein suklaanvalmistajat.


Väestötutkimuksissa tummalla suklaalla on havaittu myös yhteyksiä sydän- ja verisuonisairauksiin laajemmin. Näissä tutkimuksissa tumman suklaan käyttö on ennustanut sydän- ja verisuonisairauksien vähäisempää ilmaantuvuutta.


Keskeiset asiat sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ovat tällä hetkellä muun muassa suolan vähentäminen, kasviperäisen rasvan ja muunkin kasvisruoan lisääminen, lihan ja etenkin lihavalmisteiden vähentäminen ja kuitupitoisen leivän käyttäminen.



Tumman suklaan terveysvaikutukset perustuvat polyfenoleihin eli kaakon yhdisteisiin, jotka ovat hapettumisenestoaineita eli antioksidantteja. Polyfenolit ovat ilmeisesti myös suoliston mikrobiston kannalta hyödyllisiä. Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen kertoo, että kaakaon on osoitettu auttavan verisuonten seinäminen laajenemista, mikä edistää normaalia veren virtausta. Tällä terveysväitteellä saa EU:ssa markkinoida tummaa suklaata, joka sisältää tietyn määrän flavonoideja.


Suklaa on monelle nautintoaine - parempi kuin tupakka tai liiallinen alkoholi - , eikä sitä pidä väheksyä, jos ihminen saa suklaan syönnistä hyvän mielen.



Minä olen innostunut raakasuklaasta, jota ei lämmitetä yli 42 asteen ja luulin, että se on terveellisempää kuin tavallinen suklaa, mutta eipä ole Marina Heinosen mukaan. Suklaassa on olennaista kaakaon flavonoidien määrä, ei valmistustapa. Tavallisenkin suklaan valmistusprosessissa saadaan säilymään terveyshyötyyn riittävä määrä flavonoideja. Taidan silti tehdä raakasuklaata, koska se on niin hyvää. Niin kuin kaikki suklaa.



Lähteet: Helsingin Sanomat 26.11.2020, kuvat Pixabay, viimeinen oma raaka-suklaasta



8 kommenttia:

  1. Juu kun söisinkin vaan tummaa suklaata. Myönnetään, olen syönyt suklaata oikeastaan joka päivä lapsesta asti eli riippuvainen olen. Suklaasta hurahtaa suorastaan nirvana olo otsaan asti.

    Ihanaa tätä viikkoa Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Et sinä varmaankaan syö paljon suklaata kerrallaan, sen huomaa blogisi kuvista. Olet hoikka. Kyllä vaaleallakin suklaalla on terveysvaikutuksia, kunhan sitä ei syö joka päivä levyllistä kerrallaan. Minä syön usein muutaman palan tummaa tai vaaleaa suklaata jälkiruoaksi. On myös mässäilyhetkiä. Elämässä saa olla nautintoja.

      Poista
  2. Olen joskus ajatellut sitä, että kuka esim. suklaatutkimukset tekee.
    Syön aika harvoin mitään suklaata, mutta tuo 30-50 grammaa ylittyy reilusti.
    Mukavaa illan ja viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Suklaayhtiöthän myös rahoittaa tutkimusta ja niillä on oma lehmä ojassa. Mutta onneksi tehdään myös puolueettomia väestötutkimuksia. Et siis syö kuin harvoin suklaata. Et ehkä tarvitse sitä mielialan kohottajaksi. Ihanaa torstai iltaa sinulle!

      Poista
  3. Tumma suklaa onkin niin vahvaa ja "tymäkkää", ettei sitä montaa palaa tarvi syödäkään, kun on äkkiä kiintiö täynnä. Tumma suklaa on mielestäni myös vähemmän makeaa vai luulenko vaan. Vaaleaa menee vaikka kokonainen levy illassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Tumma suklaa on tosiaankin niin vahvaa ja aromikasta, ettei sitä voi oikein syödä levyllistä kerrallaan. Samoin minulla on mässäilysessiot silloin tällöin vaalean suklaan kanssa.

      Poista
  4. Minulla on kaapissa 80% tummaa suklaata, josta joskus napsaisen palan tai kaksi kahvin kera. Tavallista maitosuklaata meillä on usein olkkarin pöydällä kipossa ja yksi levy kestää aika pitkään tai sitten se menee muutamassa päivässä... Välillä kun tekee mieli jotakin hyvää.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Arkeilija. Täällä syödään myös 80% tummaa suklaata jälkiruoaksi. Sinä osaat syödä suklaata maltillisesti. Minä vedän joskus överit. Mitäpä elämä olisi ilman nautintoa. Se kuuluu elämään.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!