sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Itsetunnon parantaminen

Tässä jutussa fonttikoko vaihtelee, vaikka tein kaikkeni fonttikoon yhtenäistämiseksi. Uusi Blogger ei toimi vielä hyvin ainakaan minulla. Harmittaa. Minkälaisia kokemuksia sinulla, joka bloggaat on tästä  uudesta Bloggerista? Entä kannnattaisko minun kirjoittaa aina tuolla suuurimmalla fonttikoolla, olisiko se luettavampi kuin suuri fonttikoko?

Minulla on kohtuullisen hyvä itsetunto, mutta itsetunto vaihtelee eri tilanteissa. Se ei ole aina samana pysyvä. Jos minä joutuisin tekemään itselleni täysin vieraan asian tai jos kohtaisin jotakin täysin uutta, pelottavaakin, itsetuntoni alenisi.


Ihmisellä on kuitenkin ydinitsetunto, joka on rakentunut lapsuudessa ja se on pysyvä, jos ei ole kokenut paljon korvaavia kokemuksia esimerkiksi ihmissuhteissa. Minulla on hyvä parisuhde aviomieheni kanssa ja se on tuonut korvaavia kokemuksia lapsuuden ja nuoruuden traumoilleni. Seuraavaksi  psykoanalyytikko ja kouluttajapsykoterapeutti  Katri Laine neuvoo, miten parantaa itsetuntoa.


1) Ole kiltti itsellesi

Anna itsellesi asioita, joita tarvitset voidaksesi hyvin. Se voi olla esimerkiksi pitkät yöunet, kylpy, kasvojen hoito, seksi, hyvä ruoka tai säännöllinen hieronta. Tärkeintä on, että tekosi kertoo sinulle, että arvostat itseäsi. Se on myötäitsetuntoa. Se on Laineen mukaan helpoin tapa vahvistaa hyvää oloa ja itsetuntoa. Heikkoitsetuntoisen ajattelee helposti, että on liian itsekäs, kun hoitaa itseään. Se voi tuntua hyvältä, jos viimein uskaltautuu antamaan itselle hyviä asioita.


2)Vaali hyviä ihmissuhteita.

Läheiset ihmissuhteet vaikuttavat itsetuntoon eniten. Katri Laine sanoo: "Kun asiakkaalla on ongelmia itsetunnon kanssa, hänellä on usein myös haavoja ihmissuhdekokemuksissa. Turvalliset ihmissuhteet voivat jopa korjata itsetuntoa ja huonot taas rapauttaa sitä."Usein ajatellaan virheellisesti, että itsetunto on ihmisen oma projekti. Ei voi noin vain päättää, että minulla on nyt hyvä itsetunto. Itsetunto rakentuu paljon siinä, miten toiset suhtautuvat ja kohtelevat. Läheisissä ihmissuhteissa pitäisi olla hyvä olo. Ihmissuhteitten pitäisi perustua siihen, että tulee hyväksytyksi ja rakastetuksi.


3)Vaali rajojasi

Usein ajatellaan, että itsetunto paranee, kun voi kokea itsensä osaavaksi ja tarpeelliseksi. Vaikka hyvä palaute töissä ja kotona hivelisikin itsetuntoa, ei kannata mennä liian pitkälle. Suorittaa ja suorittaa kaikkea liiankin hyvin. Tässä on riskinä, että alat rikkoa rajojasi.Tämän ajattelumallin taustalta löytyy usein uskomus siitä, että enhän minä tarvitse mitään erityistä. Kertoo heikosta itsetunnosta, jos miettii aina, mikä olisi parasta muille, ja itse on listan viimeisenä.


4)Pyri rauhaan peilikuvan kanssa

Nykymaailma on hyvin ulkonäkökeskeinen, ja ulkonäkö on yksi itsetuntoon eniten vaikuttavista asioista. Katri Laineen terapia-asiakkaiden ulkonäkökysymykset keskittyvät usein painoon. Hoikkuutta ihaillaan paljon.


Mutta parantaako laihtuminen itsetuntoa? Laineen mukaan usein kyllä, jos lihavuus on tärkeä syy huonoon minäkuvaan. Mikään oikotie dieetti ei ole. Sitä varmempi tapa parantaa itsetuntoa on, että lakkaat vertailemasta itseäsi ihanteisiin ja rakastat itseäsi juuri sen näköisenä ja kokoisena kuin olet. Kun hyväksyt itsesi, mielessäsi nousee esiin oma ainutlaatuisuutesi.5)Hyväksy elämän aaltoliike

Itsetunnossa on pysyvä ydin, joka on kehittynyt lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta itsetunnon pintataso reagoi elämän varrella tapahtuviin kokemuksiin. Erilaiset elämäntilanteet voivat horjuttaa itsetuntoa hetkellisesti.


Masennuksessa, työuupumuksessa tai pahassa parisuhdekriisissä voi tuntua kuin koko itsetunto menisi palasiksi. Useimmiten tämä on hetkellistä. Ihminen voi kriisistä selvittyään lähteä uuteen kasvuun. Itsetunto ikään kuin joustaa molempiin suuntiin.


Laine sanoo: "Kun huomaat selviäväsi isoista ja pelottavista asioista omilla ponnisteluillasi, se todella vahvistaa itsetuntoa." Itsetunto vaihtelee hieman, vaikka ei olisi mitään kriisiä.  "Välillä tulee päiviä, jolloin tuntee olonsa huonoksi. Se on normaalia ja tervettä", Laine sanoo.Lähteet: Kauneus&Terveys 15-16.2020, kuvat omat4 kommenttia:

 1. Upea kirjoitus. Täällä eräs jolla voi olla itsevarmoja päiviä, todella epävarmoja päiviä ja vaikka ahdistuneita päiviä. Joskus aniharvoin on kaikkivoipia kuplivan onnellisia päiviä ja silloin on yleensä nukuttu hyvin ja hormonit oikeassa asennossa.

  Välillä mietin miten joissain asioissa voin olla niin epävarma, mutta toisaalta tiedän hyvin vahvasti kuka olen ja minkälaisten asioiden ja ihmisten kanssa haluan olla tekemisissä ja mitä en siedä. Mutta eihän ihmisen tarvitse olla yhtä, ollaanhan me nyt niin paljon mielenkiintoisempia otuksia.

  Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Tiia. Sinullakin vaikuttaa yöunen määrä itsetuntoon. Minä nukun harvoin liian vähän. Mutta jos nukun niin, olen seuraavana päivänä miltei toimintakyvytön. On kuin olisi paha flunssa, ja itsetunto on melkein täysin hukassa.

  Sinulla on hyvä identiteettikäsitys, siis pysyvämpi käsitys itsestä. Tiedät kuka ja millainen olet. On ihmisiä joilla on epäselvä identiteetti ja se aiheuttaa vaikeuksia arkielmämässä.

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus! Kiitos siitä. Tuohon fonttiasiaan sanoisin, että ongelmia on ollut täälläkin. Tuntuu, että mikään säätö ja konsti ei auta. Ja läppärillä näyttää erilaiselta kuin puhelimessa, mitä en ymmärrä ollenkaan. Pitäisi varmaan leikat vääränkokoinen teksti pois, liittää se wordiin ja kopioida ja liittää uudestaan postaukseen. Näin sain ainakin vanhan bloggerin aikaan mulkattua fontin oikeanlaiseksi. Tämän uuden kanssa en jaksanut alkaa siihen, kun postaus oli jo julkaistu, kun vasta huomasin vääränkokoisen fontin osassa postausta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Fonttikoon vaihteleminen ärsyttää täälläkin. Pitkään aikaan ei ollut ongelmaa sen kanssa, mutta noin viikon aikana se palasi taas. Kiva lukea, että se on aika yleistä. Tuota sinun tapasi fonttikokoon yhtenemäistäminen menee minulle digiblondille yli ymmärryksen. Jospa tämä ajan kanssa selkiäisi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!