perjantai 4. joulukuuta 2020

Joulunaluspuuhiani

 



Sain keskiviikkona flunssan. Tytär toi sen Jyväskylästä ja sairasti kotona muutaman päivän. Sitten mies tuli flunssaan ja lopulta minä. Jonkinlainen pysähdys. Kuitenkin nyt pesukoneet pyörii, ja laitan tämän kirjoittamisen lomassa kanttarellikastiketta, uuniperunoita ja -lanttuja. Hain halkoja ja sytytin pönttöuunit. Minulla oli viime keväänä samanlainen flunssa ja haravoin pihaa. Kuumetta on 37,8 astetta. On vähän höhelö olo. Lenkki jää väliin. Mutta sinkkikuurilla ja auringonhattu-uutteella tässä mennään.


Minulla olisi ollut keskiviikkona aika ayurveda-asiantuntijalle, mutta se piti perua. Harmittaa. Samoin ystäväni kanssa kahvittelu jää. Ei olisi ollut hyvä yskiä ja niiskuttaa junassa. Eikä ayurveda-asiantuntija olisi siitä pitänyt.


Korona on tullut myös tänne syrjäseuduille. Kolmessa naapurikunnassa on koronatapauksia. Nyt alueen Essote on asettanut suosituksia esimerkiksi maskien käytöstä, ja   pitäisi olla tekemisissä lähinnä oman perheen kanssa. Tämäkin harmittaa. Voi, hitsi, hitsin hitsi.


En ole varsinaisesti jouluihminen, mutta haluan tehdä perheelle perinteiset jouluruoat. Nimenomaan perinteiset. En halua  sanoma- ja aikakauslehtien uusia trendikkäitä jouluruokia. Lanttu-, porkkana- ja punajuuri-Aurajuusto- ja perunalaatikot olen tehnyt nyt pakkaseen. Tein niitä melko paljon, sillä vein naapurin ikäihmisille omansa. Joululeivät on tehty. Vielä on tekemättä taatelikakut, joulutortut ja joulupullat. Pipareista meillä ei välitä kukaan.


Nuo kaksi leipää eivät ole palaneet vaan niissä on päällä unikonsiemeniä. Leivissä on sekahedelmiä ja joulumausteita.
















Olen lukenut Sarah Watersin kirjaa Yövartio. Se kertoo toisen maailmansodan aikaisesta Lontoosta. Ajankuvaus on erittäin tarkka sisutuksesta ruokaan ja vaatteisiin. Pommituksiin. Kirjassa on lavea, rikas ja monisäikeinen juoni. Ilo lukea ja rentoutua.


Olen poltellut tuoksulyhdyssä päivisin piristäviä appelsiinin, mandariinin ja nerolin eteerisiä öljyjä. Iltaisin rentouttavaa frankinsensiä ja patsulia (onkohan minusta kehkeytymässä ikääntyvä hippi?). Ayurvedaa ja eteerisiä öljyjä.



Olen lukenut nyt kahteen kertaan kirjan Pohjoista ayurvedaa, jonka ovat kirjoittaneet Mandip Kaur, Jaana Pokka, Pardaman Sharma ja Rosi Sotkasiira. Kirja on sisällöltään kattava ja hyvin kirjoitettu. Siinä on pääasiat ayurvedasta. Minä olen vielä vain raapaissut pintaa ayurvedasta. Pitää lukea paljon. Ja paljon.

Sana "ayurveda" tulee sanoista "ayur" (elämä) ja veda (tiede). Se on 3000 vuotta vanha alunperin intialainen terveysfilosofia, joka on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Ayurvedan mukaan hyvä elämä ja olo on kehon, mielen ja henkisen hyvinvoinnin tasapainoa. Elämäntapa ja ruokavalio ovat elämän tasapainottamisessa keskeisiä.

Sisäinen ja ulkoinen kauneus kulkevat rinnatusten ja heijastuvat toisiinsa. Kun keho, mieli ja tietoisuus ovat tasapainossa, ihminen voi hyvin ja ihokin hehkuu kauneutta. Mielen lisäksi kehoakin hemmotellaan monilla ihanilla ja rentouttavilla hoidoilla.




Olenpa siis edelleen innostunut ayurvedasta. Katsotaan, miten kauan innostus kestää. Mutta tämä on erittäin mielenkiintoista. Niin mielenkiintoista. Olen jo ostanut kaikenlaista tarpeellista (ehkä liikaa?) Ruohonjuuren luontaistuotteiden verkkokaupasta. Ruohonjuurella on monen osaston lisäksi elämäntyyliosasto, myös auyrvedan. Olen ostanut muun muassa ihoöljyjä, kookosmannaa, punajuurijauhetta, ruusuvettä, vaniljaa. Pur-verkkokaupasta ostin kansawand kasvojenhoitosauvan. Siiri-kissimme oli innostunut pahvilaatikoista ja käärepapereista. Nyt hänellä on taas uusi projekti kukkamullan rapsuttamisen sijaan.



Hei, nyt tämä kirjoituksen loppu menee aivan ayurvedaksi. Varoitus: ei kannata lukea juttua loppuun - kuvatkin ovat huonoja -, jos tämä terveysfilosofia ei kiinnosta. Minä en ole koskaan helposti hurahtanut mihinkään huuhaa-humppaan. Mutta ayurvedassa on uskon lisäksi jotakin hyvin järkeen käypää - siis tietoa.


Ayurvedisia hiusöljyä, shampoota ja hoitoainetta. Nämä saavat hiukset kiiltämään. Hiusöljy jo itsellään.




 


Ayurvedinen lämminöljyhierontaohje ja hierontaöljy. Tämän hieronnan voi tehdä myös itse.




Tämä kansawand-kasvohoito on hyvin rentouttava. Oikein odotan iltaa, jotta saan tehdä sen. Se tasapainottaa ja elvyttää ihon toimintoja ja sopii kaikille ihotyypeille. Turvotus vähenee, hoito aktivoi lymfanestekiertoa, pienentää ihohuokosia, kirkastaa sameaa ihoa, kiinteyttää ja silottaa ryppyjä. Silmäpussini pienentyivät ja iho on kuulas hoidon jälkeen.



Pieni meikki. En viitsi meikata silmiäni.


Vielä pari juomaa. Kurkumajuomalla saan erittäin hyvät yöunet.

Helppo kurkumajuoma

Kaikki ainekset vispilöidään kattilassa ja kiehautetaan.

2 dl luomutäysmaitoa

1 tl kurkumaa

1/2 tl kardemummaa

ripaus mustapippuria

(1 tl hunajaa)




Eyurvedassa kauneusjuomat ovat juomia, joiden raaka-aineet korostavat sekä sisäistä että ulkoista kauneutta.

 Ruusujuoma pittalle

Tämä juoma rentouttaa ja rauhoittaa herkkää ihoa. Vispilöidään kaikki ainekset kattilassa ja kiehautetaan.

2 dl kaurajuomaa tai luomutäysmaitoa

1 tl ruusuvettä (elintarvikekäyttöön tarkoitettua)

1/2 tl vaniljaa

1/2 tl punajuurijauhetta

1 tl kookosmannaa

Kuva ei tee oikeutta juoman ihanalle vaaleanpunaiselle värille. Ripottelin lopuksi vielä punajuurijauhetta päälle.



Hyvää viikonloppua ja itsenäisyyspäivää kaikille!





7 kommenttia:

  1. Siis voi vitsi vieköön nuo sun laatikot ja aah tuo punajuuriaurajuusto, sen täytyy olla taivaallista. Ahkera sinä. <3 Toivottavasti paranet pian ja ei ole tavallista flunssaa kummempaa.


    Sydämellistä viikonloppua Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Niin, itse tehdyt joululaatikot on herkullisia. Ei ole säilöntäaineita ja aromivahventeita, ja ne tekee ihan nopeasti. Tosin lantun kanssa on vähän hommaa, kun se on niin kovaa lohkoa. Olo on jo melko hyvä. Tämä on nopea flunssa. Ihanaa viikonloppua ja itsenäisyyspäivää sinullekin!

      Poista
  2. Minäkin aloin kuolata noita laatikoita. Meillä syödään tuota punajuurilaatikkoa aika usein. Olet tosiaan ollut ahkerana.
    Olen joskus käynyt reissuilla ayurveda-spassa ja syönyt sielä lounasta, sekä piipahtanut ayurvedan nimeen vannoneella tohtorilla. Jänskiä ja eksoottisia kokemuksia, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä oikean ayurvedan kanssa.
    Oikein ihanaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Laatikoita makustellaan sitten jouluaattona ja joulupäivänä. Ei voida nyt tänä jouluna mennä anopin luokse, koska tämä koronatilanne on nyt pahentunut. Ollaan käyty siellä yleensä joulupäivänä. Harmillinen asia. Voi sinua onnellista, kun olet käynyt auyrvedajutuissa. Minä menen näillä näkymin ayurveda-konsultaatioon 16.12. On mielenkiintoista tietää, olenko keho-mielityypiltäni pitta, koska itse olen tullut siihen tulokseen. Samoin teille hyvää viikonloppua!

      Poista
  3. Ai,mitä herkkuja,namskis. Pikaista paranemista! Hyvää viikonloppua😊❤

    VastaaPoista
  4. Kiitos Unknown paranemisen toivotuksista. Olen jo melkein terve, kiitos sinkkikuurin ja auringonhattu-uutteen. Hyvää viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
  5. Ihania jouluruokia ja suloinen Siiri-kissa! Kiitos postauksesta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!