torstai 16. heinäkuuta 2020

Suuri kysymys: Miten tulla onnelliseksi?

Tällä postauksella on suuri aihe. Itse en ole mitenkään mahtavan onnellinen ihminen. Onneni on pienissä, hyvissä hetkissä. Esimerkiksi metsäkävelyllä luonnon kauneuteen havahtumisessa. Raskaan työn  päätökseen saamisessa. Meditaatiossa. Hyvän kirjan lukemisessa. Puutarhatöissä. Ja etenkin kun on vain hyvä olla läheisten kanssa... Kyllähän näitä hetkiä näköjään löytyy.

Onnellisuutta voi lähestyä monesta näkökulmasta, monesta teoriastakin käsin. Onnellisuutta on tutkittu ehkä eniten filosofian parissa.Tässä esitän vain yhden näkökulman monien joukosta. Eikä se ole vain yksi ainoa oikea.

Onnellisuus ei vain tipahda syliin. Siihen voi vaikuttaa suhtautumisella ja teoillaan. Eikä kukaan ole koko aika onnellinen. Ja onni ei ole täysin omissa käsissä. Tutkimusten mukaan perimä selittää siitä noin puolet. Myös  ympäristö, kulttuuri ja yhteiskunta, vaikuttaa.

Seuraavaksi asiantuntijoiden avulla neljä neuvoa onnellisuuden lisäämiseen.


1. Hyväksy ja työstä epäkohtia
Filosofi Frank Martela uskoo, että onnellisuutta lisää se, että suhtautuu elämään melioristisesti.Alun perin latinaa oleva sana tarkoittaa "parantaa". Meliorismi voi todella parantaa elämisen laatua. Meliorismi haastaa optimismi-pessimismi kahtiajaon.

Kärjistetysti sanottuna optimisti uskoo, että asiat menee aina hyvin. Liialliseen toivekkuuteen liittyy omat ansansa. Liiallinen optimisti ei ehkä näe vaivaa muuttaakseen huonoja asioita, koska hän uskoo, että käy hyvin kuitenkin. Pessimisti voi epäonnistumisen pelossa luovuttaa ennen aikojaan ja jättää elämän rempalleen. Melioristi taasen hyväksyy asiat, joihin ei voi vaikuttaa ja pyrkii parantamaan niitä, joihin voi vaikuttaa.


2. Ammenna hyvästä
Ihmiset, joilla on voimakas merkityksellisyyden kokemus, ovat terveempiä ja elävät pitempään. Melioristi kokee, että omalla elämällä on merkitys. Merkityksellisyyden vuoksi elämänlaatu paranee.

Mutta mistä merkityksellisyyttä saa?
Filosofi Martela kehottaa pohtimaan asioita, jotka ovat hyvin elämässä. Näitä voi olla  parisuhde, hyvä harrastus ja tärkeät ystävät. Kun miettii, tällaisia asioita voi löytää yllättävän paljon.


Kannattaa pohtia, mitkä arvot ja tavoitteet ohjaavat elämää. Merkityksellisyys asuu niissä. Ne voivat näkyä pienissä arjen asioissakin. Jos ympäristöarvot ovat tärkeitä, onnellisuus voi lisääntyä jo sillä, että valitsee lautaselle kasvisruokaa.

Kyse on usein pienistä asioista: kun saa halata ystävää pitkän eron jälkeen, nauttia hyvän aterian tai paijata lemmikkiä. Onnelliset osaavat nauttia nykyhetkestä mutta myös katsoa tulevaan. Menneitä asioita ei voi enää muuttaa.


3. Sitoudu elämääsi
Onnelliset työntekijät ovat tutkitusti muita tehokkaampia, luovia ja mukavampia.

Jotkut pukee töihin onnellisuusnaamarin, jonka alle piilottaa todelliset tunteensa. Teeskentely väsyttää ja lisää stressiä. Kukaan ei jaksa loputtomiin esittää sitä, mitä ei ole. Samalla voi kadottaa kosketuksen todellisiin tunteisiin ja tulla entistä onnettomammaksi.

Aitoa onnellisuutta ei voi saavuttaa, jos sitä yrittää suorittaa. Vaikka omaan onnellisuuteen voi vaikuttaa,  sen aktiivinen jahtaaminen kääntyy helposti itseään vastaan. On tutkittu, että ihmiset, jotka keskittyvät onnensa maksimointiin, ovatkin kykenemättömiä nauttimaan elämästä. He eivät osaa sitoutua nykyiseen työhönsä, asuinpaikkaansa, saati ihmisiin.


4. Harjoittele kiitollisuutta
Elämä ei ole koskaan valmis. Ei edes melioristille. Kaikkia vaikeita tunteita ja ristiriitoja ei voi poistaa. On vain hyväksyttävä, että aina voi tapahtua jotakin ikävää. Kiitollisuusharjoitukset auttavat olemaan tyytyväinen niihin asioihin, joita jo elämässä on.

Seuraavan kerran kun elämä kohtelee kaltoin, kokeile meliorismia. Pohdi, mitä et voi muuttaa ja työstä epäkohtia, joita voit. Näin vahvistuu tunne, että asioihin voi lähes aina vaikuttaa jotenkin.Lähteet: Kauneus&terveys 8-9/2020, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja lisää mietittävää minunkin käsittelmään aiheeseen. Minä olen hyvin onnellinen ja kiitollinen, päivittäin, monista, usein hyvin pienistä asioista. Niin onnellinen, että oikein silmän painuu kiinni. Ja se on ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Nämä meidän onnellisuus-jutut limittyivät näkökulmiltaan. Aivan ihanaa lukea, että koet itsesi onnelliseksi, että aivan silmät painuu kiinni. Ihanaa. Minulla on tosiaan onnellisuus pienissä hetkissä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!