Näin väittää Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Eero Haapala. Aivojen hyvinvoinnin merkkejä on virkeä ja keskittymiskykyinen olo. Aivot eivät kuitenkaan tarvitse ravintolisiä pysyäkseen kunnossa.
Omega-3 ja B-vitamiinitablettien kaltaisten ravintolisien markkinointi perustuu siihen, että jollakin aineella tiedetään olevan tietty vaikutus ihmisen fysiologiaan. Ajatus on, että jos ainetta saisi lisää, se auttaisi aivoja voimaan paremmin.
Ravintoaineita saa kuitenkin riittävästi ruuasta. Ravitsemus on monimutkaisempi kokonaisuus kuin arkijärjellä ajattelisi. Ei nimittäin välttämättä tiedetä, millaisia vaikutuksia tietyllä aineella on yksinään.
Ruokalautasella on kaikkea sekaisin. Eri ruoka-aineet toimivat kehossa yhdessä. Haluttuja vaikutuksia aivojen hyvinvoinnille, kuten keskittymiskyvylle, saattaakin tehostaa ruuassa jokin toinen ravintoaine varsinaisen aivojen hyvinvointia edistävän aineen lisäksi.
Kasviksista tai viljatuotteista saadut kuidut saattavat vahvistaa suolistomikrobiston monipuolisuutta. Tiedetään, että aivoilla ja suolistomikrobistolla on yhteys. Etenkin kuidut lisäävät aivojen hyvinvointia.
Monipuolinen, värikäs ja kasvispainotteinen ruokavalio vahvistaa aivojen hyvinvointia. Lautasella kannattaisi olla pari kertaa viikossa rasvaista kalaa, josta saa monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten DHA:ta ja EPA:aa. Myös kasvisöljyissä on hyviä rasvoja.
Ruokavaliolla on aivoihin suoria ja epäsuoria vaikutuksia. Ruuasta saatava rasva voi vaikuttaa suoraan hermosolujen toimintaan tai niiden rakenteisiin.
Epäsuorasti ruokavalion vaikuttaa hormoneihin, mikä näkyy aivojen toiminnassa. Ruokavalio vaikuttaa myös uneen, ja uni on aivojen terveydelle elintärkeä.
Ruoka-aineita, joilla on epäsuotuista vaikutusta sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan, kannattaa välttää. Tärkeintä aivojen terveydelle on välttää suolaa, mikä on yksi tärkeimmistä aivoverenkierron häiriöiden aiheuttajista ja aivoinfarktia ennustava tekijä.
Runsas tyydyttyneen rasvan käyttö aiheuttaa verisuonten ahtautumista, mikä voi saada aikaan tukoksia aivoissa.
Kasvispitoinen ruokavalio on hyväksi sydämelle ja verisuonille. Se auttaa myös laskemaan matala-asteista tulehdusta, joka näyttäisi heikentävän aivojen terveyttä jo nuorena.
Lähteet: Helsingin Sanomat 23.4.2020, kuvat Pixabay
On hyvä uutinen., etteivät aivot tarvitse lisäravinteita.
VastaaPoistaLisäravinteiden popsijoiden pitäisi ainakin mainita niistä esim. leikkaukseen mennessään.
Hyvää viikon jatkoa!
Kiitos Kirsti kommentistasi.Olisi ehkä monesti kysyttävä lääkärin mieltä ravintolisään, koska jos syö lääkkeitä niiden vaikutus voi voimistua tai heikentyä.
VastaaPoista