torstai 9. heinäkuuta 2020

Vinkkejä, joilla otat marjoista terveyshyödyt irti
1)Mikä kotimaisista marjoista on terveellisin?
Jos kyttää C-vitamiinia, sitä on eniten tyrnissä, mustaherukassa ja marja-aroniassa.

Flavonoideja on eniten tummanvärisissä marjoissa, esimerkiksi mustikassa ja mustaherukassa.

Marjoilla on muitakin terveyshyötyjä. Tyrni ja mustaherukka pitävät ihon ja limakalvot kunnossa. Puolukka ja karpalo ehkäisevät infektioita. Runsas mustikoiden syönti alentaa riskiä sairastua kakkkostyypin diabetekseen.

2)Kuinka paljon marjoja kannattaa syödä?
Marjoja ja hedelmiä pitäisi ravitsemussuositusten mukaan syödä kahdesta kolmeen kourallista päivässä. Puolukka auttaa tutkitusti painonhallinnassa.

3)Kummat ovat terveellisempiä marjat vai hedelmät?
Yleensä marjat ovat terveellisempi valinta. Marjoissa on suuurempi C-vitamiinipitoisuus ja enemmän flavonoideja kuin hedelmissä.

Sekä marjat että hedelmät ovat kevyttä syötävää, ja molempia on hyvä olla ruokavaliossa.4) Onko pensasmustikoissa ja tuontimansikoissa vitamiineja?
Pensasmustikat ovat hyvin ravintorikkaita, niissä on paljon flavonoideja.

Sen sijaan tuontimansikat ovat enemmän koristeita kuin vitamiinipommeja.

5)Miten marjat kannattaa pakastaa ja sulattaa? Marjat on hyvä pakastaa mahdollisimman pian ostamisen tai poimimisen jälkeen. Paras tapa on sulattaa marjat mikroaaltouunissa, ja syödä heti. Silloin vitamiinihävikki on pienin.

Mikro on vitamiinien säilymisen kannalta parempi kuin se, että antaa marjojen sulaa hitaasti pöydän kulmalla.

Lähteet: Helsingin Sanomat 11.7.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Jotenkin uskon, kun mies on saanut kolesterolin hyvälle tolalle ja sokeriarvot laskemaan, niin joka päiväiset runsaat mustikka annokset olisi kaiken takana.

  Ihanaa päivää Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia.Hienoa että miehesi on saanut sokerin ja kolesterolin kuntoon. Minäkin kyllä uskon, että mustikka ehkäisee kakkostyypin diabetesta, miksi ei kolesteroliakin.

   Poista
 2. Täällä yksi kotimaisten marjojen suurkuluttaja,ainakin tuo kaksi kourallista meikäläiseltä menee. Mustikka ykkönen,puolukka,mustaherukka ja mansikka,tämä järjestys.Tyrnin nautin mehuna kun saan niin helpoiten,mutta muut marjat sellaisinaan,en paista enkä keitä. Kohta tulevat ihanat karviaiset,nam nam. Mustikasta pidän kun se on niin miedon makuinen,pitää sokeriarvot kohdallaan ja hoitaa suolistoa,on käytetty sekä ummetukseen ja ripuliin lääkkeenä. Mukavaa päivän jatkoa Marja :-)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista Pihakeiju. Sinäkin olet suomalaisten marjojen suurkuluttaja, täällä toinen. Minullakin mustikka on tärkein. Ja miten ihanan kirpeää on tyrnimehu. Jo siitä mausta piristyy. Lisään smoothieihin tyrnijauhetta.Minulla mansikka on toisella sijalla, vadelma, mustaherukka,tyrni, puolukka sitten. Puolukat ovat vain liian kirpeitä ilman stevia sokerin korviketta. Tutkimuksissa on vastikään huomattu, että puolukka on hyvä painonhallinnassa. Niinpä aloin tehdä siitä smoothieita, joka on herkullista. Mustikka on tosiaan ikiaikainen lääke ummetukseen sekä ripuliin.

  VastaaPoista
 4. Kiva, että muistutat marjojen terveellisyydestä. Soisi kaikkien kynnelle kykenevien ottamaan vinkistä vaarin.
  Me olemme kaikkien marjojen suurkuluttajia. En tiedä, onko uskon asia, että se pitää flunssat loitolla. Usein reissussa saamme nimittäin jonkin flunssan, kun emme saa päivittäin marjoja. Uskon helposti, etteivät hedelmät aja samaa asiaa.
  Mukavaa torstain jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kirsti kommentistasi.Teillä on varmasti yltäkyllin marjoja omista viljelyksistä. Minä ostan syksyn jälkeen kaupan marjoja. Vain mustikkaa ja puolukkaa pakastamme. Ja mies joutuu poimimaan ne, kun minulla ei kärsivällisyys riitä siihen. Sienet kyllä poimin. Hyvinkin voi olla noin, että runsas marjojen syöminen ehkäisee flunssaa, onhan niissä niin paljon myös vastustuskykyä kasvattavia ravintoaineita. Ihanaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!