perjantai 17. heinäkuuta 2020

Ihan paras uunijuustoMeillä on täällä kirkonkylässä kolme ruokakauppaa: S-Market, K-Market ja M-Market. M-Market on pienempi ja siellä on aina jotakin spesiaalia tarjolla. Se on oikeastaan kylän herkkukauppa.

No, nyt kun tällä viikolla kävin siellä, oli ternimaitoa myynnissä. Ternimaito on lehmän äidinmaitoa, jota muodostuu vasikan syntymisen jälkeen. Se on kuten ihmisillä rasvaista ja vähän makeaa.

Olinpa taas innoissani. Täytyy saada uunijuustoa! Se on niin herkullista! Ternimaidosta voi tehdä myös pannareita ilman kananmunia ja leipäjuustoa. Minulla on aika paha laktoosi-intoleranssi, mutta ternimaidosta ei tule mitään oireita.

Luulisin, että ternimaitoa on myynnissä pakastealtaassa hyvin varustetuissa kaupoissa tai lähimyynti maatiloilla.


Ja kun äsken kävin lenkillä juutuin naapurin miehen kanssa haastelemaan, samalla selvisi, että heilläkin on ternimaitoa pakasteessa. Eli sieltä saan sitä helposti.

Lenkkeilystä sen verran, että kun olin nyt lenkillä, tunnin lenkki venyi puoleksitoista tunniksi. Kun naapurin kanssa turistessa meni oma aikansa, ja sitten vielä viereeni pysähtyi auto, ja kuljettaja alkoi jutella tuttavallisesti. Minulla ei ollut harmainta aavistustakaan, kuka hän on. Mutta käytiin läpi hänen pallolaajennuksensa ja lapsuuden hurjat työtaakat maatiloilla. Kerran lenkillä tuli neljä pysähdystä ja juttutuokiota myös aivan tuntemattomien mökkiläisten kanssa.

Mutta tähän uunijuustoon. Sitä on erinomaisen yksinkertaista valmistaa:
Vuokaan kaadetaan litra ternimaitoa.
Ripautetaan vähän suolaa.
Paistetaan uunissa 175 asteessa 30-60 minuuttia, kunnes maito on hyytynyt ja pinta kauniin ruskea.

Uunijuusto on aavistuksen makeahkoa, ja minä tykkään sen rakenteesta. Uunijuustoa voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Se on ihan parasta sellaisenaan, mutta kylkeen voi laittaa marjoja. Jotkut syövät sitä kanelin ja sokerin kanssa.

Ternimaidolla väitetään olevan paljon terveysvaikutuksia. Mutta ainakin se on herkkua.

Oletko tehnyt uunijuustoa ternimaidosta?


Kantarellit ovat nousseet, mutta ovat vielä liian pieniä poimittavaksi.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

4 kommenttia:

 1. Hyvinkin tuttu juttu tuo uunijuusto, lehmätilalta kun olen kotoisin. Meillä oli niin usein noita ternimaitojuttuja että en ole pitänyt sitä niin kummallisena herkkuna,ehkä jopa tuli kyllästyminen. Äiti teki ternimaidosta tuota uunijuustoa,pannaria ja leipoi pullaa siitä, terveellistähän se on mutta kun en oikein maidosta pidä muutenkaan. Mukavaa viikonloppua Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. On myös minulle tuttua tämä ternimaito, koska kasvoin maatilalla. Minun suurta herkkuani oli juustoleipä. Juustomassa paistettiin tulen loimussa tai hiilloksella mustavalkoiseksi pyoreäksi leiväksi, vaikkahan se oli kahvileipä tai jälkkäri.Muistan, että ternimaitoa käytettiin leivontaan, eikä tarvittu silloin kananmunaa.

   Poista
 2. Kiitos reseptistä, todella tykkään kotijuustosta, joten tykkäisin varmasti tästäkin. Ihanat jutusteluhetket siellä ollut. Oikein nautinnollista lauantaita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi.Kotijuustossa ja unnijuustossa on jotakin samaa. Kotijuusto on kovempaa. Mutta jos ternimaitoa paistaa juuri ja juuri sopivassa pienessä vuoassa, sen rakenteesta tule tanakampi.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!