torstai 23. tammikuuta 2020

Voiko iltavirkusta tulla aamuvirkku?



Oletko iltavirkku ja harmissasi siitä, että välillä aamulla väsyttää? Vai oletko myös huolestunut siitä, että uuden tutkimusnäytön mukaan iltavirkkuus on terveydelle haitallista? Miten iltavirkusta voisi tulla aamuvirkku?

Tutkijatohtori Ilona Merikanto Helsingin yliopistosta ei suosittele muuttamaan omaa ihannevuorokausirytmiään, jos on voimakkaasti aamu- tai iltavirkku. Siitä voi tutkimusten mukaan seurata jopa terveyshaittoja. Iltavirkulle kasautuvat terveysongelmat voivat johtua myös siitä, että ihminen on pakottanut itsensä väärään rytmiin. Toisaalta iltavirkunkin on herättävä liian aikaisin, koska  on lähdettävä töihin.


Jos alkaa jatkuvasti herätä itselleen väärään aikaan, keho ja elimistön omat toiminnat kärsivät. Tästä voi tulla terveyshaittoja: aineenvaihduntasairauksia, sydän- ja verisuonitauteja, mielenterveyden häiriöitä, immunologisia sairauksia.

Vuorokausirytmi on biologinen ja yksilöllinen ilmiö. Hyvä sääntö oman rytmin tunnistamiseen on se, kokeeko itsensä energiseksi ja hyvinvoivaksi. Ihminen voi tunnustella esimerkiksi sitä, milloin väsyttää, ja yrittää mennä suurin piirtein silloin nukkumaan, ja kun herää, olo on virkeä.


Tutkimuksissa ihmiset jaetaan aamu-, ilta- ja välityyppeihin. Myös ikä vaikuttaa. 25-74-vuotiaiden suomalaisten yleisin vuorokausityyppi on aamuvirkkuus. Nuorilla ja nuorilla aikuisilla tavallisin tyyppi on iltavirkkuus tai välityyppi. Ikävä kyllä vanhetessa vuorokausirytmillä on taipumus häiriintyä.




Lähteet: Helsingin Sanomat 11.1.2020, kuvat omat.

6 kommenttia:

  1. Periaatteessa varmaan voi, jos ajatellaan, että vaikka muuttaisi maapallon toiselle puolelle ja olisi pakko muuttaa unirytmi päälaelleen. Mutta aivoja voi toki huijata, eli meille myös vaikuttaa auringon nousu ja lasku ja kun on pimeä aika, väsyttää enemmän.

    Oikein sydämellistä torstaita Marja ja olet ajatuksissa ja Serefina. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tiia. Kyllä aivoja voi varmaankin huijata, mutta se varmasti aiheuttaa aluksi kovaa päiväväsymystä. Pimeän kaamoksen aika väsyttää. Toisaalta minä nukun tähän aikaan paremmin. Samoin sinulle sydämellistä torstaita ja kiitos lohdutuksesta.

    VastaaPoista
  3. Aurinko vaikuttaa ainakin minulla siten että kesällä ei nukuta aamuisin,mutta talvella kyllä nukkuisin auringo nousuun. En tiedä olenko sitten aamuvirkku kesällä ja iltavirkku talvella mutta valon määrä ainakin vaikuttaa vireyteen. Mukavaa päivän jatkoa Marja :-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Tosiaankin tuo auringon vaikutus kesällä helpottaa heräämistä. Ehkäpä moni on kesällä aamuvirkku ja talvella iltavirkku. Tai jotakin siltä väliltä. Kivaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
  5. Matkustaessa joutuu vaihtamaan kellonajat kohteen mukaan. Täällä Malesiassa ollaan kuusi tuntia edellä Suomen aikaa. Itään päin tullessa minusta on helppo tottua siihen, että elämme edellä Suomen ajasta. Paluu kotiin on rankempi tässä suhteessa. Aivojen huijaaminen onnistuu ja ei onnistu.
    Mukavaa torstaita Marja!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi Kirsti. Sinä olet niin kokenut maailmanmatkaaja, että sopeudut muuttuviin aikoihin varsin nopeasti. Kun palaatte Malesiasta, paljon tsemppiä Suomen aikaan tottumisessa!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!