perjantai 2. elokuuta 2019

En voi välttää kulutusta



Minä en vältä kulutusta peruselintarvikkeissa ja -asioissa. Mutta olen oppinut ostamaan vaatteita ekologisesti. En osta halpavaateketjujen pikamuotivaatteita, joita käytetään melko lyhyen aikaa ja heitetään sitten roskiin. Ostan kirppareilta ja kaupoista uusina laadukkaita ja kestäviä vaatteita. Kenkiä minulla on aivan liikaa, joten en ole ostanut niitä moneen vuoteen.

Minusta jokainen voi itse päättää, minkälaisia vaatteita ostaa ja miten ylipäätään kuluttaa. En ole mikään saarnaamaan tai käännyttämään. Olen itse ollut kasvissyöjä vuosikymmeniä, mutta toinen tytär syö lihaa ja ostaa vaatteita muun muassa H&M:stä.



Minäkin oikeastaan kerskakulutan luonnonkosmetiikkaa, koska ostan sitä tarjouksista varastoon.

Ihminen on - koko ihmisajan - kuluttanut. Materiaaliset asiat olivat keskeisiä, kun ihmiset opettelivat kommunikoimaan keskenään. Tavaroilla käytiin vaihtokauppaa.

Antropologi Eric Arnould on sitä mieltä, että kuluttaminen on osa ihmistä, eikä siitä voi päästä eroon. Hänen mukaansa kuluttamisella on ainakin kolme merkittävää tehtävää.


Ensiksikin kuluttaminen auttaa meitä vastaamaan siihen, keitä me olemme, minkälaisena haluamme itsemme nähdä. Ostopäätökset eivät ole aina tietoisia.

Toiseksi kuluttaminen saattaa auttaa meitä kuulumaan tiettyyn ryhmään. Esimerkiksi vegaanit haluavat kulutuskäyttäytymisellään tehdä eron lihansyöjiin tai toisin päin.

Kolmas kuluttamisen tehtävä on määritellä sosiaalisia kategorioita. Esimerkiksi 1800-luvulla ihmiset jaettiin vain kahteen luokkaan, aikuisiin ja lapsiin. Kun talodellinen tilanne 1900-luvulla parani, "keksittiin" myös nuoruus. Arnould väittää, että nuorena oleminen määritellään hyvin pitkälti kulutuskäyttäytymisen pohjalta.


Neljänneksi kuluttaminen liittyy voimakkaasti arvoihimme. Esimerkki tästä on pyrkimys kestävään kuluttamiseen tai kuluttamisen vähentämiseen.

Kuluttamisen olisi muututtava. Talousjärjestelmämme on perustunut lineaariseen take-make-waste-malliin, jossa luontoa on pidetty riistettävänä ilmaishyödykkeenä.

Muutoksesta on jo viitteitä: ihmisen käsitys omistamisesta on muutoksessa. Asioita on tärkeämpää olla saatavilla kuin omistaa. Kokemukset ja palvelut ovat koko ajan merkityksellisempiä kuin tavara.

Oletko sinä yrittänyt vähentää kulutusta ilmastonmuutoksen takia?




Lähteet: Helsingin Sanomat 2.7.2019, kuvat Pixabay

7 kommenttia:

  1. Monta hyvää poittia kulutuksesta.
    Kun jossain vaiheessa perheessä on asunut 10 lasta samanaikaisesti, kulutus on ollut kovaa. Kauppareissut (kerran viikossa) olivat ostosmaratoneja, joilta palattiin kotiin auto tupaten täynnä. Näiltä ajoilta on jäänyt - paitsi vastenmielisyys ostamiseen - nurkkiin yhtä ja toista käyttökelpoista, joten nykyään emme osta juuri mitään. No jonkin verran kirjoja, joista osan käytettyinä.
    Ihanaa viikonloppua Marja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirsti kommentistasi. Huh, 10 lasta. Voin vain kuvitella nuo ostosmaratonit. Ruokaa on kulunut valtavasti. Lapset ovat varmasti olleet tyytyväisiä ja rakkaita teillä. On varmaan toisaalta helpottavaa, ettei tarvitse ostaa melkein mitään.

    VastaaPoista
  3. Ilmastonmuutoshuoli on vähentänyt vaateostoksiani, mikä helpottaa elämää, kun ei tarvitse miettiä mikä on muotia ja yrittää sitä seurata, kun sellainen ei ole enää muotia.
    Ihan nuorena halusin näyttää huolettomalta hipiltä, työikäisenä halusin näyttää keskiverto keskiluokkaiselta ja nyt haluan taas kulkea kohti rennompaa suuntaa. Sen mukaan vaihtuvat vaatekuosit, pikku hiljaa.

    Ja totta on, että ihminen kuluttaa aina, mutta siihen voimme arvoilla vaikuttaa, mitä ja miten.

    Hyvä postaus, Marja.

    VastaaPoista
  4. Kyllä olen huolestunut ja olen vähentänyt vuosien varrella ostamista ihan kaikessa. Toisaalta kun jo tuo eläkeikäkin (alle 10 v)lähenee niin niitä säästöjä on kiva hiukan saada😂Mukavaa elokuun alkua🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina kommentistasi. Tuntuu, että vähän kaikilla on ilmastoahdistusta. Ja hyvä niin. Että tehtäisiin ns. ilmastotekoja. Kaunista elokuun alkua sinullekin!

      Poista
  5. Maapallon kannalta kulutusta olisi vähennettävä, mutta kulutuksen vähentäminen vie työpaikkoja, aiheuttaa köyhyttä ym. eli maailma on kauheassa oravanpyörässä, talous kun ei pyöri ilman kulutusta eli rakenteellisesti pitäisi niin monen asian muuttua, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Maailman menon tulisi muuttua ja ehkä uusi sukupolvi on meitä parempi. Ehkä jossain vaiheessa tulee jokin välttämätön romahdus, luonto laittaa vastaan, maapallo näyttää voimansa.

    Mukavaa viikonloppua sinulle Marja. <3

    VastaaPoista
  6. Kiitos Tiia kommentistasi. Joskushan ne kauniin maapallomme rajat tulevat vastaan. Kulutus tosiaan pyörittää myös taloutta. Mutta järjestelmän pitäisi muuttua. Uusi sukupolvi on minusta fiksua, on valmis tekemään konkreettisia tekoja ilmastonmuutosta vastaan taistellessa. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!